Milli Savunma Bakani Akar, Rusya-Ukrayna Savasina Iliskin 'Insallah Önümüzdeki Dönemde Ateskes De Mümkün Olacak' Dedi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Istanbul Valiligi tarafindan sehit aileleri ve gaziler için düzenlenen iftar programinda konustu. Bakan Akar, Rusya ve Ukrayna arasindaki savas ile ilgili “Insallah önümüzdeki dönemde ateskes de mümkün olacak” açiklamasinda bulundu. Terörle mücadelede kararlilik vurgusu yapan Bakan Akar, “1 Ocak 2022’den itibaren de bugüne kadar 722 terörist etkisiz hale getirildi” seklinde konustu.

Istanbul Valiligi tarafindan sehit aileleri ve kahraman gaziler onuruna iftar programi düzenlendi.

Programa Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, esi Sule Akar, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, kuvvet komutanlari, il ve ilçe protokolü, sehit aileleri ve gaziler katildi.

Program Halil Necipoglu’nun Kur’an-i Kerim tilaveti ve iftar duasi ile basladi.



“Aziz sehitlerimizin bugüne kadar kanlarini yerde birakmadik”

Programda açiklamalarda bulunan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Sehitlik ve gazilik en önemli rütbe, en büyük rütbe, en önde gelen rütbe, en önemli makam. Dolayisiyla bunun bilincinde olarak sehitlerimize, gazilerimize ne kadar saygi göstersek onlara ne kadar hürmet etsek az oldugunu biliyoruz. Biz gerçekten ordu - milletiz, gazi - milletiz, gazayi bilen milletiz. Diger taraftan da ordumuz peygamber ocagi olarak bilinen bir ordu. Dolayisiyla bunun ikisinin karsi karsiya gelmesinden ortaya çikan müthis bir sinerji, bir kuvvet var. Bu istikamette bu zamana kadar ordumuz, güvenlik güçlerimiz çalismalarini yaptilar, yapiyorlar. Ayni sekilde insallah bundan sonra da yapmaya devam edecegiz. Aziz sehitlerimizin bugüne kadar kanlarini yerde birakmadik, birakmamak için de bütün arkadaslarimizla birlikte çalismalarimizi sürdürdük, sürdürecegiz. Ve sizlerin sehitlerin, gazilerin, ailelerinin, çocuklarinin, eslerinin, yakinlarinin gözyaslarinin da hesabini bugüne kadar sorduk, sormaya devam edecegiz insallah” dedi.



“Teröristler her an Mehmetçigin nefesini enselerinde hissediyorlar”

Terörle mücadelede kararlilik vurgusu yapan Bakan Akar, “Bu sekli ile terörle mücadele bir tarafta yurt içinde ve sinir ötesinde Irak’in kuzeyinde, Suriye’nin kuzeyinde devam ederken, diger taraftan da sinir ötesindeki faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bugüne kadar 24 Temmuz 2015’ten itibaren yogun bir sekilde terörle mücadelemiz devam ediyor. Yurt içinde Irak’in kuzeyinde, Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere toplam 33 bin 990 terörist etkisiz hale getirildi.

1 Ocak 2022’den itibaren de bugüne kadar 722 terörist etkisiz hale getirildi.

Ve bu mücadele bitmedi, bitmeyecek teröristler hiçbir sekilde rahat degil. Teröristler iki gece ayni yerde yatamiyorlar, teröristler her an Mehmetçigin nefesini enselerinde hissediyorlar. Ister PKK deyin ister YPG deyin bunlarin birbirinden farki yok. Suriye’nin kuzeyindeki YPG, Irak’in kuzeyindeki PKK, onlar birbirinin aynisi. Bunlarin arkasinda kim olursa olsun bunlari kimler destekliyorsa desteklesin Türk Silahli Kuvvetleri olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz bunlarin pesindeyiz. Insallah bu mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek. Insallah 85 milyon vatandasimizi 40 seneden beri basimiza musallat olan bu beladan kurtaracagiz” seklinde konustu.



“Bir an önce ateskesin yapilmasi bir an önce tahliyelerin gerçeklestirilmesi, istikrarin saglanmasini istiyoruz”

Rusya ve Ukrayna arasindaki savas ile ilgili konusan Bakan Akar “Diger taraftan da bildiginiz gibi Ukrayna’da meydana gelen bu çatismayla alakali olarak da basta Sayin Cumhurbaskanimiz olmak üzere Disisleri Bakanimiz dahil ilgili bakanliklar ile beraber gerekli çalismalar yapilip Antalya’da Disisleri Bakanimiz tarafindan disisleri bakanlari bir araya getirildi.

Umudumuz, dilegimiz çok kisa bir zaman sonra da Cumhurbaskanimizin liderliginde Sayin Putin ve Sayin Zelenski’nin bir araya getirilmesinin olacagini biz degerlendiriyoruz, bekliyoruz. Bu çerçevede bir an önce ateskesin yapilmasi bir an önce tahliyelerin gerçeklestirilmesi, istikrarin saglanmasini istiyoruz. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiç kimsenin yapmadigi kadar insani yardim konusunda cömert davrandi Ukrayna’ya karsi. Oradaki insani drami hafifletebilmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Ve hala elimizden geldigince ne yapabilirsek insani yardim konusunda bunlari yapmayi sürdürüyoruz. Insallah önümüzdeki dönemde ateskes de mümkün olacak, oradaki insanlarin tahliyesi de mümkün olacak. Daha sonra da orada bir baris ortami, görüsmeler istikrar ortami saglanacak” ifadelerini kullandi.

“Hakkinizi hiçbirimiz hiçbir sekilde ödeyemeyiz”

Programda konusan Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ise “Yüce Rabbimiz Kur’an-i Kerim’de ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Hayir, onlar diridir. Ancak siz bilemezsiniz’ buyuruyor. Vatan sevgisi imandandir. Sehitlik ve gazilik, vatan, devlet, millet, bayrak ve ezan sevgisinin en taçlanmis halidir. Kahraman ordumuz, tarihinden gelen o asil durusuyla dün Malazgirt’te, Çanakkale’de, Kurtulus Savasi’nda oldugu gibi bugün de vatan savunmasinda en büyük gücümüz en büyük dayanagimizdir. Aziz sehitlerimizin çok sevgili aileleri, sehadete bir gül bahçesine girer gibi kosan evlatlariniz kalbimizin en müstesna yerinde ebediyen yasamaya devam edecekler. Vatan ugruna canini hiçe sayan gazilerimiz, gögsünüzde tasidiginiz madalyalar, bu milletin serefidir, onurudur. Hakkinizi hiçbirimiz hiçbir sekilde ödeyemeyiz. Bu devlet, bu millet, sizlerin kiymetini ve degerini asla ama asla unutmayacak. Sehitlerimizin aziz canlariyla, gazilerimizin fedakarliklariyla müdafaa ettigi bu vatani onlara layik olacak sekilde her daim korumaya devam edecegiz. Yeter ki dualarinizi üzerimizden eksik etmeyin. Bizler için en büyük ödül sizlerin hayir dualaridir” diye konustu.

Program Il Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpagus’un yemek duasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA