Uzmanlardan Ramazan Bayrami'nda Beslenme Önerileri

Ramazan Bayrami’nda artan tatli ve çikolata tüketiminde asiriya kaçmanin ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegi uyarisinda bulunan uzmanlar, bayramda yeme ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektigini söylediler.

Uzmanlardan Ramazan Bayrami'nda Beslenme Önerileri
Ramazan Bayrami’na sayili günler kala, Lokman Hekim Van Hastaneleri uzmanlari beslenme ve tatli tüketimi konusunda uyarilarda bulundular. Ramazan ayi boyunca beslenme düzeninin degismesi ve günlük ögün sayisinin düsmesinin ardindan normal beslenme düzenine geçilmesiyle bir anda fazla yeme sürecine girildigini aktaran uzmanlar, bu durumun bazi hastaliklarin ortaya çikmasina sebep olabildigine dikkat çektiler. Yeterli ve dengeli beslenmenin hayatin her döneminde ilke edinilmesi gerektigini ifade eden Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, “Ramazan ayinda dikkatli olup sonrasinda “Bir ay boyunca aç kalmisim, simdi diledigimi yerim” veya “Kaybettigim enerjiyi alayim, bayram sonrasi toparlarim” gibi düsüncelerle yiyeceklere saldirmamak gerekir” dedi.

Genellikle safra kesesi veya mide rahatsizliklarinin ortaya çikmasinin bu döneme denk geldigine dikkat çeken Budak, “Ramazan ayi boyunca yavaslayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bagirsaklarda gaz sikintisina, ishal, midede reflüye, safra kesesi hastaliklarinin ortaya çikisina, tansiyon yüksekligine, seker- insülin metabolizmalarinin bozulmasina sebep olabilmektedir. Bayram sabahi aileyle yapilacak o güzel kahvaltilarda hafif, dogal, saglikli ve yeterli miktarda ilkelerine dikkat edilmelidir. Eger yagli, fazla sekerli, fazla miktarda yiyerek güne baslarsak bayraminizin ilk gününü midenizden, bagirsaklarinizdan dert yanmakla geçirirsiniz. Bayramda da her zamanki gibi 3 ana ögün 3 ara ögün seklinde beslenmenin ötesine geçilmemelidir. Ancak Ramazan sonrasi birden 6 ögün yapmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilk gün 3 ögün tüketmek yeterli gelebilir, sonrasinda ara ögünlerle 6 ögüne ulasmak daha sikintisiz olacaktir” ifadelerini kullandi.

Her ana ögünde besin gruplarinin her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalisilmasi gerektigini belirten Budak, “Hafif, az yagli, az sekerli yemekler ve tatlilar yapilmalidir. Bayramlarin vazgeçilmezi dost, arkadas, aile ziyaretleri sirasinda her gidilen yerde ikram edilen tatlilar zaman zaman zor durumda kalmaniza sebep olabilir. Bu nedenle varsa sütlü ve hafif tatlilari tercih etmeye çalisin. Ikramlari reddetmek konusunda sikinti yasiyorsaniz her gittiginiz yerde minimum miktar tüketmeye çalisin. Bir porsiyonda 3 baklava var ise 1 tanesini tüketin. Böylece kimseyi kirmazsiniz ve sizde zor durumda kalmazsiniz. Bunun yaninda mümkün oldugunca hareket ederek aldiginiz fazla kalorileri yakmaya çalisin .Ancak oruç tutulan bir aylik bir süre ardindan bu sicak günlerde hareket yapmak adina sagliginizi bozmayin ve dozu iyi ayarlayin. Sabah ve aksam 30 dakikalik yürüyüsler size destek olacaktir. Sebze meyve tüketiminizi arttirarak tatli egiliminizi azaltabilirsiniz. Her ögünde salata veya zeytinyagli sebze yemekleri tüketmeye çalisin. Aralarda da meyve tercih edin. Sindirim sorunlariniz yok ise domates, salatalik gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardir. Sicak yaz günlerinde sivi ihtiyaci, oruç tutulan sürenin uzamasi ile karsilanamamaktadir Bu nedenle bayramin gelisi ile günlük 2,5-3 litrelik su ihtiyacinizi karsilamaya çalisin” diye konustu.

Kaynak: İHA