Sporcular Kayakla Sanal Ortamda Atlayacak

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Bilimleri Fakültesi ögretim üyelerinden Dr. Ögretim Üyesi Deniz Bedir tarafindan hazirlanan ve ülkemizi 2018 yilinda Pyeongchang, 2022 Yilinda ise Pekin Olimpiyatlarinda temsil eden milli sporcu Fatih Arda Ipçioglu’nun bursiyer olarak yer aldigi “Kayakla Atlama Sporcularinin Performansinin Artirilmasi Amaciyla Sanal Gerçeklik Destekli Bir Antrenman Yaklasiminin Gelistirilmesi” baslikli proje, Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi baglaminda destek almaya hak kazandi.

Sporcular Kayakla Sanal Ortamda Atlayacak
Gelistirilen projede; sanal gerçeklik teknolojisiyle olusturulacak simülatör kullanimi ile kayakla atlama sporcularinin V stili ve telemark tekniklerini gelistirmelerine katki saglamak ve tasarlanacak sanal gerçeklik destekli antrenmanin mesafe ve teknik puan performanslarina olan etkisini, standart antrenman protokolü ile karsilastirarak incelenmesi hedefleniyor.

Kayakla atlama sporculari için üç boyutlu ortamda antrenman yapilabilmesini saglayan projeye iliskin bir degerlendirmede bulunan Proje Yürütücüsü Dr. Ögretim Üyesi Deniz Bedir: “Kayakla atlama, çesitli yüksekliklere sahip dik bir rampadan asagi kayarak, mümkün oldugunca yüksege atlama ve ardindan düsmeden yumusak bir biçimde en uzak noktaya inme evrelerini içeren olimpik bir spordur. Kis olimpiyatlarinda en ilgi çekici brans olma özelligini tasiyan kayakla atlama alaninda, arastirmacilar son yillarda sporcularinin performanslarini arttiracak yöntem ve teknikler üzerine daha fazla odaklanmaya basladi.

Kayakla atlama sporcularinin performansini arttirmanin en etkili yolu, yeterince tekrar yapabilecekleri antrenman ortamina erisebilmeleri ve farkli rampalardan kayakla atlama yaparak motor becerileri ve zihinsel kontrolü mükemmellestirmeleridir. Fakat kayakla atlama antrenmanlarinda hazirlik süresinin uzun olmasi, uçus ve inis asamalarinin yüksek sakatlik riski olusturmasi gibi sebeplerle sporcularin bol tekrar yapmasi zorlasmaktadir. Her ne kadar bu tekrar problemini çözmek amaciyla bazi yaklasimlar gelistirilmis olsa da bu yaklasimlarin önemli sinirliliklari bulunmaktadir. Proje baglaminda sanal gerçeklik destekli simülasyon ortamlari, gerçek dünyada olusturulmasi zor veya tehlikeli olan egitim ortamlarinda motor becerilerin gelistirilmesinde oldukça faydali olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA