'Korumanin Baskenti' Safranbolu'da Pandemi Sonrasi Ilk Ramazan Bayrami

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Osmanli kenti Safranbolu, 2 yilin ardindan Ramazan Bayraminda misafirlerini agirlayacak. Tarihi ilçede bulunan otellerde doluluk orani yüzde 90’lara ulasti.

'Korumanin Baskenti' Safranbolu'da Pandemi Sonrasi Ilk Ramazan Bayrami
Covid-19 salgini nedeniyle 2 yildir tarihinin en sessiz bayramlarini geçiren Karabük’ün Safranbolu ilçesi Ramazan Bayrami’nda hareketlenecek. "Osmanli’nin parmak izi", "Korumanin baskenti" ve "Açik hava müzesi" gibi unvanlarla anilan Safranbolu’daki oteller simdiden yüzde 90 doldu. andemi öncesi günlerine dönmek isteyen tarihi ilçeye gelecek olan yerli ve yabanci turistler 8, 19. ve 20. yüzyil baslarinda insa edilen tarihi konaklarin yani sira han, hamam, cami, çesme ve köprülerle tarihte yolculuk yapma firsati yakalayacak.

Safranbolu Turizm Isletmecileri Dernegi Baskani Sebnem Urgancioglu Ergüder, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, “Güzel günler bizi bekliyor. Ciddi bir yogunluk var, yüzde 90’in üzerinde rezervasyonlar yapilmis durumda. Bunun yüzde 100’e ulasacagindan süphe duymuyoruz. Bizim için çok büyük moral olacak 2 yilin ardindan. Bu yogunluk bizim 2 sene önce istedigimiz o çok yoruldugumuz bayramlara dönüs olacak. Güzel bir 5 gün bizleri bekliyor” dedi.

Safranbolu’ya 4 aylik süreçte nüfusun 3 kati ziyaretçinin geldigini belirten Ergüder, “Bunun bir kismi ölü sezona denk geldi. Kis döneminde düsük sezon diyelim. Bu sayidaki misafirleri agirladik. Bayram tarihi insallah bizim yeni sezonumuzun açilisi anlamina geliyor. Bu sezonda ne kadar is yapacagimizi gösteren bir kriter. Ekonomik verilerde çok degisiklikler oldu. Diliyorum ki bu kriz bize olumlu yansiyacaktir” seklinde konustu.

Çelik Palas Otelde Isletme Müdürü olan Mutlu Çigdem, 2 yilin ardindan ilk defa bir bayramda misafirlerini agirlayacaklarini kaydederek sunlari söyledi: “Bu bayram ayri bir heyecan yasiyoruz. Onunla ilgili olarak misafirlerimize hizmet etmek için Safranbolu’daki isletmeler olarak haziriz. Bayram için güzel talep var. Safranbolu konumu olarak hem Ankara hem de Istanbul’a yakinligi dolayisiyla kisa süreli tatillerde talep almakta. Özellikle bayramin birinci ve ikinci günleri için yogun bir talebimiz var.”

Safranbolu’nun alternatifi bol olan bir yer oldugunu, her türlü bütçeye uygun konaklama yerinin oldugunu ifade eden Çigdem, “Geçen ay Uzakdogulu iki grubumuz vardi. Bunlar Amerika’da yasayan Çinlilerdi. Onlari yeniden Safranbolu’da görmek bizi heyecanlandirdi. Eski günlerimize dönüp onlari da aramizda görmek istiyoruz” diye konustu.

Havuzlu Asmazlar Konagi Isletme Müdürü Mehmet Sanlioglu, misafirlerini en iyi sekilde karsilamak için bayram hazirliklarinin devam ettigini, otelin bayram öncesinde yüzde 80 doldugunu söyledi.



Bayram sonrasi da ilçede büyük bir hareketlilik beklediklerini anlatan Sanlioglu, otelde konaklama ücretlerinin günlük 700-900 TL arasinda degistigini aktardi.
Kaynak: İHA