'Bayramda Glikoz Surubu Içeren Gidalardan Uzak Durun'

Glikoz surubunun nisastadan elde edilen endüstriyel bir çesit tatlandirici oldugunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Anil Öztürk, “Vücudumuzun seker dengesini alt üst eden glikoz surubu, bir sonraki asamada hormonal sistemlerimizi bozar, uzun vadede tüketildigi takdirde ise kansere sebep olabilir” dedi.

'Bayramda Glikoz Surubu Içeren Gidalardan Uzak Durun'
Seker Bayrami’na bu yil uzunca bir tatil eslik etmesinin beraberinde daha fazla ziyaret ve ikramlik getirecegini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Anil Öztürk, bayramda tatli ve çikolata seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak glikoz surubu uyarisinda bulundu.

Böbrek tasi olusumuna neden olabilir

Dyt. Anil Öztürk, nisastadan elde edilen endüstriyel bir çesit tatlandirici olarak tanimladigi glikoz surubunun zararlari hakkinda su bilgileri paylasti:

“Glikoz surubu bizim açlik-tokluk metabolizmamizi bozar. Biz açligi midemiz bosaldiginda degil, kan sekerimiz düstügünde hissederiz. Glikoz surubu içeren gidalari tükettigimizde insülin isimli hormon salgilanarak bizim kan sekerimizi düsürür ve biz açlik hissederiz. Bu nedenle daha fazla besin tüketip daha fazla yag depolariz. Sonuç olarak ise obeziteye ve beraberinde seker hastaligina davetiye çikarmis oluruz. Vücudumuzun seker dengesini alt üst eden glikoz surubu; bir sonraki asamada hormonal sistemlerimizi bozar (östrojen, testosteron vb. hormonlarin salgilanmasini artirabilir), uzun vadede tüketildigi takdirde ise kansere sebep olabilmektedir. Astim ve multipl-skleroz (bir sinir sistemi hastaligi) gibi hastaliklara neden olabilecegi ve karacigeri büyütücü etkisi oldugu saptanmistir. Böbreklerde tas olusumuna neden olabilir. Bakir eksikligi basta olmak üzere vücudun mineral dengesini bozabilmektedir.”

Kod okuma aliskanligi kazanmaliyiz

Bir ürünün içinde glikoz surubu olup olmadigini tadina bakarak anlamanin mümkün olmadigini söyleyen Dyt. Anil Öztürk, bunu anlamanin tek yolunun açik satilan ürünleri güvenilir yerlerden almak, paketli satilan ürünlerde ise etiket okuma aliskanligi kazanmaktan geçtigini söyledi.

Dyt. Anil Öztürk, etiket okurken yardimci olabilecek kodlarin isimlerini söyle siraladi:

“G37 - glikoz surubu (DE-37), G40 - glikoz surubu (DE-40),G58 - glikoz surubu (DE-60), G95 - glikoz surubu (DE min 97), M50 - yüksek maltoz surubu, M38 - maltoz surubu, F85 - fruktoz surubu, yüksek fruktozlu glikoz surubu).”

Raftan bakilan gida içerikleri okuyup alinmali

Glikoz surubunun normal bir sekerden çok daha tatli olmasi ve gida endüstrisinin sundugu bazi teknolojik avantajlar sayesinde çok daha ucuza mal edilebilir olmasi dolayisiyla siklikla kullanildigini vurgulayan Dyt. Anil Öztürk, “Özellikle paketli ürünlerin içerigini okudugumuzda sik sik ‘glikoz surubu içerir’ ibaresine rastlariz. Bunun disinda içerikte mutlaka vitamin, mineral, lif, antioksidan gibi saglikli besin bilisimleri de barindirabilir, ancak unutulmamalidir ki bu bilesimler glikoz surubunun zararli etkisini ortadan kaldirmaz. Bu nedenle raftan alinan gidalarin içeriklerini okuyup böyle bir tatlandirici konduysa çocuklarimizi ve kendimizi uzak tutmamiz gerekir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA