Van Gölü'nün Inci Kefalleri Göç Hazirliginda

Van Gölü’nün sodali suyunda yasayan inci kefalinin üreme döneminde yapacagi göç öncesinde herhangi bir olumsuzlugun yasanmamasi amaciyla göle dökülen akarsularin sicaklik derecesi ve oksijen miktari ölçüldü.

Van Gölü'nün Inci Kefalleri Göç Hazirliginda
Van Gölü Havzasi’nda yaklasik 15 bin kisinin ekmek kapisi olan inci kefali baliklari, üremek için tatli sulara göç yolculuguna hazirlaniyor. Van Gölü’nün mansap alanlarinda adaptasyon için bekleyen inci kefalleri, su sicakligi ve oksijen miktarinin yeterli oldugu tatli su kaynaklarina dogru göçe baslamasi bekleniyor.

Tatli sularda akintinin tersine yüzerek derelere akin eden inci kefalleri, göç sirasinda boylarini asan engelleri adeta uçarcasina asiyor. Bu sirada izleyene görsel sölen sunan inci kefalinin korunmasi için Tarim ve Orman Il Müdürlügü, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve zabita ekipleri, 7 gün 24 saat esasli nöbet tutuyor. Tarim ve Orman Il Müdürlügü Balikçilik ve Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir öncülügündeki ekipler, Edremit ilçesine bagli Çiçekli Mahallesi’nde bulunan Engil Çayi’nda denetimler yaparken, göçün gerçeklesecegi tatli su kaynaklarinda ise sicaklik ve oksijen miktarini ölçtü. Ölçümlere göre, su sicakliginin ve oksijen miktarinin inci kefalleri için uygun oldugu tespit edildi.

“Inci kefalleri mansap alanlarina yanasti”

IHA muhabirine konusan Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir, inci kefalinin ünyada sadece Van Gölü’nün tuzlu ve sodali sularinda yasadigini animsatti. Inci kefallerin üremek için tatli su kaynaklarina göç etmeye basladigi 15 Nisan tarihi itibariyle av yasaginin basladigini ifade eden Sube Müdürü Demir, “Yasak öncesi gerekli tüm çalismalari yürüttük ve hazirliklarimizi tamamladik. Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri olarak, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik ekiplerinin de destegiyle 7 gün 24 saat esasina göre nöbet tutuyoruz. Su an inci kefalleri mansap alanlarina yanasti. Bu alanda da denetimler yapiliyor. Bu denetimlerde yasak süresince 6 ton inci kefali ve 7 bin metre uzunlugundaki uzatma agina el konulmustur” dedi.



“Su sicakligi göç için uygun”

Inci kefallerin yakin zamanda mansap alanlardan akarsulara dogru göç etmeye baslayacagini dile getiren Demir, “Bu çerçevede Engil Çayi’nda yaptigimiz ölçümlerde suyun sicakliginin göç için uygun oldugunu tespit ettik. Diger taraftan oksijen miktari da uygundur. Bugünlerde inci kefalleri tatli sulara giris yapacak. Böylece mansap alanlarindaki yogun denetimlerimiz, bu kez akarsularda devam edecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA