'Bayramin Saglikli Geçirmenin Formülü Her Ikrami Kabul Etmemek'

Bayramda en çok yapilan hatalardan birinin es, dost, akraba ziyaretlerinde ayip olmasin diye sunulan her ikrami kabul etmek düsüncesi oldugunu belirten Diyetisyen Melisa Karatas, “Bayramlar börek, baklava, seker veya çikolata demek degildir. Dogru seçimler yapilirsa, günü saglikli kurtarmak mümkün olacaktir” dedi.

'Bayramin Saglikli Geçirmenin Formülü Her Ikrami Kabul Etmemek'
Altin günleri, cumartesi gezmeleri, pazar brunchlari, baby shower, dogum günleri, bayramlar derken saglikli beslenmenin ihmal edildigini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Melisa Karatas bayramlardan ve davetlerden geri kalmadan, saglikli beslenmen mümkün olabilecegini söyledi.



“Hamur isi ve tatli tüketimine dikkat edilmeli”

En çok yapilan hatalardan birinin bayramda es, dost, akraba ziyaretlerinde ayip olmasin diye sunulan ikrami kabul etmek zorunda kalmak düsüncesi oldugunu söyleyen Dyt. Melisa Karatas, “Bayramlar börek, baklava, seker veya çikolata demek degildir. Dogru seçimler yapilirsa günü saglikli kurtarmak mümkün olacaktir” ifadelerini kullandi.

Bayram ziyaretlerine aç gitmeyin

Bayram ziyaretlerine asla aç gidilmemesi gerektigini dile getiren Dyt. Melisa Karatas, “Lezzetli görünen yemeklere veya ‘Bundan da tattin mi çok güzel’ teklifine karsi durmak zor olabilir ama imkânsiz degildir. Bu nedenle bayram ziyaretlerine gitmeden 1 saat öncesinden tüketilen kompleks karbonhidrat ve proteinden zengin bir ögün tüketilmelidir” diye konustu.



Ara ögünler uzun süre tok tutar

Dyt. Melisa Karatas, dogru seçilen ara ögünler sayesinde bayramda yapilacak besin hatalarinin önüne geçilebileceginin altini çizdi. Dyt. Karatas, “1 adet meyve ile 1 su bardagi süt veya yogurt, 1 adet tam bugday ekmegi üzerine beyaz peynir, 7-8 adet küçük grisini ve 1 su bardagi ayran sizi uzun süre tok tutarak, bayramda yapilacak hatalarin önüne geçmenizi saglayacaktir. Yapilan bayram ziyaretlerinde ise ilk olarak Türk kahvesi, filtre kahve veya yesil çay tüketerek ve arkadaslarinizla sohbet ederek zaman kazanabilirsiniz” seklinde konustu.



“Sofrayi göremeyeceginiz yere oturun”

Besinlerin insanlarda, görme, tatma, koklama ve çigneme gibi beyinde refleks tepkileri uyandirabilecegini vurgulayan Dyt. Melisa Karatas, su bilgileri paylasti:

“Bu istemsiz reflekse karsilik olarak ‘Gözden uzak olan gönülden irak olur’ deyisine uyarak .” bayram ziyaretlerinde açilan sofralarin oldugu yerde degil, gözümüzün göremeyecegi yere oturmak besinlere karsi koymamiza yardimci olacaktir.”

Dyt. Karatas, “Ziyaret edilen yerlerde pisman olacagimiz yiyecekler tüketirseniz, kaçamak yapilan gün disinda diger günler diyetinize sadik kalarak toparlamayi basarabilirsiniz” diyerek önerilerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA