Bartin Üniversitesi, Dünyanin En Iyi Üniversiteleri Arasindaki Yerini Aldi

Bartin Üniversitesi, dünyanin saygin siralama kuruluslarindan Times Higher Education (THE) 2022 Impact Ranking (Etki Siralamasi) listesine basarili bir giris yaparak “Bilinçli Üretim ve Tüketim” alaninda ilk 200’de yer aldi.

Bartin Üniversitesi, Dünyanin En Iyi Üniversiteleri Arasindaki Yerini Aldi
Dünya üniversiteleri siralama kurulusu Times Higher Education (THE), 2022 Impact Ranking (Etki Siralamasi) siralamasini açikladi.

Birlesmis Milletler’in (BM) Su¨rdu¨ru¨lebilir Kalkinma Hedeflerini (United Nations Sustainable Development Goals) temel alan siralamaya göre Bartin Üniversitesi, sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik alanlarda topluma katkilariyla en etkili yüksekögretim kurumlari arasinda yer aldi. Böylece Bartin Üniversitesi, tecrübeli akademik insan kaynagi ile nitelikli egitim-ögretim ve arastirma alanlariyla ivmelenen basarisini bir kez daha ortaya koydu.

Dünyanin en iyi üniversiteleri arasinda

110 farkli ülkeden 1.525 kurumun basvuru yaptigi Times Etki Siralamasinda, 17 sürdürülebilir kalkinma hedefinden 5’i üzerinde yapilan degerlendirmede birçok dünya üniversitesini geride birakan Bartin Üniversitesi genel siralamada 801+ bandinda yer almayi basardi.

Ihtisaslasma çalismalari kapsaminda bölgesel kalkinma odakli bir gelisim hedefleyen Bartin Üniversitesi en yüksek puanla siralamaya “Bilinçli Üretim ve Tüketim” kategorisinde 101+ bandina girdi. “Akilli Lojistik ve Bütünlesik Bölge Uygulamalari” ihtisaslasma alaninda çalismalar yürüten Bartin Üniversitesi, bu alandaki kararliligini dünya siralamasina girerek kanitlamis oldu. Insan, is süreçleri ve teknoloji alaninda bütüncül bir dijital dönüsüm hedefleyen Bartin Üniversitesinin bu alandaki basarisi, milyonlarca lira tasarrufun elde edildigi Akilli Lojistik Yönetim Sistemi (ALYS) basta olmak üzere “Sifir Atik Projesi” kapsaminda uygulamaya aldigi yenilikçi projelerle elde edildi.

Listedeki diger alanlarda da büyük bir basari yakalayan Bartin Üniversitesi, “Iklim Eylemi” kategorisinde 301+, “Sürdürülebilir Sehirler ve Topluluklar” kategorisinde 401+, “Saglikli ve Kaliteli Yasam” kategorisinde 801+ ve “Hedefler için Ortaklik” kategorisinde 1001+ grubunda siralamaya dâhil oldu.

Türkiye’deki üniversiteler arasinda üst sirada

THE 2022 Yili Etki Siralamasi listesine Türkiye’den ise 58 üniversite girebilme basari gösterdi. Bartin Üniversitesi ülkemizden siralamaya giren yüksekögretim kurumlari arasinda 26’nci oldu. 5 gösterge üzerinde yapilan degerlendirmede Bartin Üniversitesi, “Bilinçli Üretim ve Tüketim” kategorisinde Türkiye’de 2’nci olurken; “Iklim Eylemi” kategorisinde 8’inci, “Sürdürülebilir Sehirler ve Topluluklar” kategorisinde 11’inci, “Saglikli ve Kaliteli Yasam” kategorisinde 36’nci ve “Hedefler için Ortaklik” kategorisinde ise 33’üncü sirada yer almayi basardi.

“Hedefimiz sürdürülebilir bir iyilesme ile gelecegimize deger katmak”

Üniversite olarak sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerini ve bu noktada kararli adimlar attiklarini ifade eden Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Sürdürülebilir gelisim hedefiyle durmadan çaliyor ve her seyin çok hizli degistigi günümüzde sadece bilgiyi aktaran degil, ayni zamanda üreten bir üniversite olmayi basariyoruz. Ülkemizin ve dünyanin saygin yüksekögretim kurumlari arasina girmek için yogun bir tempoda ilerliyoruz. Gurur duyulacak bir gelisim gösterdigimiz bu süreçte uluslararasi alanda önemli bir basariya daha imza attik. Simdiki hedefimiz ise gösterdigimiz performansi sürdürülebilir kilmak ve üzerine ekleyerek gelecege daha saglam adimlarla yürümek. Bu düsüncelerle bölgesel odakli çalisma anlayisiyla ülkemizin kalkinmasina katkilar sunan tüm akademik ve idari insan kaynagimizi tebrik ediyorum. Sürdürülebilir iyilesme ve kalite eksenli yolculugumuzda bizlere destek veren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize ise sükranlarimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.

THE Impact Ranking (Etki Siralamalari)

THE, 2004 yilindan bu yana yüksekögretim kurumlari arasinda yaptigi performans ölçme ve degerlendirme çalismalari ile dünyanin önde gelen üniversitelerini siralayan, en önemli derecelendirme kuruluslari arasinda yer aliyor. Dünya üniversite siralamalarindaki performans ölçütlerini kullanarak bölgesel ve tematik siralamalar da yayinliyor. THE tarafindan yapilan Etki Siralamasi ise kurumlarin BM’nin “Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri”ni gerçeklestirmedeki basarisina dayali olarak üniversitelerin toplum üzerindeki etkisini ele aliyor. Siralamada üniversitelerin 17 sürdürülebilir kalkinma hedefi dogrultusunda egitim alanindaki çalismalari, yenilikçi projeleri ve topluma yönelik katkilari degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA