Bakan Bilgin Iftarda Bin 500 Kisilik Gönül Sofrasina Konuk Oldu

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Prof. Dr. Vedat Bilgin, Bayburt Valiligi tarafindan “Gönül Sofrasi Halk Bulusmasi” adi altinda düzenlenen bin 500 kisilik sokak iftarina katildi.

Bakan Bilgin Iftarda Bin 500 Kisilik Gönül Sofrasina Konuk Oldu
Toplumun her kesiminden vatandasin yer aldigi iftar programinda Kadir Gecesi’nin bereketi paylasildi. Saathane Meydani’ndaki programda vurgu; birlik ve dayanisma üzerineydi.

Bakan Bilgin iftar sonrasi ayni sofrayi paylastigi Bayburtlulara hitap etti. Yogun programi nedeniyle ses kisikligi yasayan Bakan Bilgin, katilimlari dolayisiyla vatandaslara tesekkür etti.

Bakan Bilgin, 30 yil boyunca üniversitede de ders anlattigini, milletvekili iken meclis kürsüsünde hitap ettigini fakat Bayburt’ta yasadigi heyecani hiçbir yerde hissetmedigini söyledi.

Bayburt’un kendisi açisindan dünyanin en güzel sehri oldugunu ifade eden Bakan Bilgin, “Bayburt Lisesi’nden mezun oldum. Üniversiteyi bitirene kadar da ailem buradaydi. Burada yasadim. Simdi de her yil hiç olmazsa bir defa gelmeye çalisiyorum. Bundan sonra da çalisacagiz. Fakat sunu bilin ki; sizin de Ankara’da bir temsilciniz var.” diye konustu.

Bakan Bilgin, Bayburtlulara kapisinin sonuna kadar açik oldugunu ve kendileriyle yürek yürege olduklarini belirtti.

Bayburt’a Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamiyla geldigini bildiren Bakan Bilgin söyle devam etti: “Yillardir hepimizin merakla bekledigi, bir an önce açilsin istedigi Kop Tüneli’nin bu sene sonunda, yeni yilin ilk üç ayinda tamamlanacaginin müjdesini vermek istiyorum. Tabi ulasim bizim için çok önemli. Kop Tüneli, Zigana Tüneli bizim için çok önemli. Bunlar bizi Türkiye’nin her noktasina baglayan adeta bir ag örüntüsü. Bu aga katilmak, Türkiye’nin ekonomisine katilmak, Türkiye’nin toplumsal, siyasi hayatina ve kültürel etkilesimine katilmak demektir. Dolayisiyla Kop Tüneli bize Erzurum’u yakinlastiracak, Zigana Tüneli Karadeniz’i yakinlastiracak. Fakat çok önemli bir müjde daha var; o da biliyorsunuz Bayburt - Gümüshane Havalimani’nin tamamlanmasi Cumhurbaskanimiz bu konuda da talimat verdi. Bu yilin sonuna kadar ama en geç Subat dedi Subat’ta havaalaninin açilisina gelecegiz. Bayburt ve Gümüshane ortak bir havaalaniyla Türkiye’nin her yerine hava yoluyla baglanmis olacak.”

“Bu projeler çok önemli ve tarihi projeler. Tabi bizim bir de Bayburt’un içme suyu meselesi var. Gümüshane’nin içme suyu meselesi çözüldü. Simdi sira Bayburt’ta.” Bayburt’un sulari çok güzeldir. Biliyorsunuz. Çoruh’a yüzmeye gittigimiz zaman kana kana su içerdik. Tertemizdi. Simdi de inaniyorum, Çoruh yine piril piril akacak. Ama daha önemlisi Bayburt’un içme suyunda kireç oranini ortadan kaldiracagiz. Onu en saglikli seviyeye indirecegiz. Bu projenin de takipçisiyiz.”

Kabinedeki görev alaninin çalisma ve sosyal güvenlik konularini kapsadigini animsatan Bakan Bilgin, bu konuda degerlendirmelerle konusmasina devam etmek istedigini belirtti.

Pandemi sürecinin dünya ekonomilerinde krizlere sebep oldugunu ve bunun Türkiye üzerinde de yansimalari olduguna dikkat çeken Bakan Bilgin, Almanya’nin bu dönemde aylik yüzde 38’e varan enflasyon rakamlariyla bogustuguna isaret etti. Bilgin, enflasyonun yipratici, tahrip edici özelliklerine karsi müdahaleler yaptiklarini ve uygulamaya sokacaklari daha birçok tedbir oldugunu kaydetti.

Bakan Bilgin, bakanlik olarak yapmayi planladiklari çalismalara iliskin su bilgileri paylasti: “Kamu personeli açisindan ciddi sorunlara yol açan 3600 ek gösterge meselesi var. Bunu bütün kamu personelinde adalet duygusunu meydana getirecek bir denge içerisinde çözerek tarihe kavusturacagiz. Bu meseleleri çözmenin bizim isimiz oldugunu ve Mayis ayi itibariyle de tamamlanip dosyanin meclise intikal ettirilecegi haberini bir daha paylasmak istiyorum.”

“Enflasyonun tahribatina karsi bizim uygulayacagimiz diger sosyal politika tedbirleri var. Emeklilerimizi koruyacagiz. Emeklilerimizi sosyal bakimdan korumak mecburiyetindeyiz. Geçtigimiz yil sonunda en düsük emekli ayligini bin 500 liradan 2 bin 500 liraya çikardik. Bugünkü enflasyon sartlarinda isçi emeklilerimizin, kamu çalisani emeklilerimizin ve diger emeklilerimizin maaslarini enflasyon orani üzerinde artirdik. Fakat enflasyonun tahribatiyla bugün bunlar yeniden gündemimizdedir. Yeniden bunlarla ilgili çalismalarimiz var. Bunlari da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylasacagiz. Biz çalismalarimizi bu konuda tamamlayip, Sayin Cumhurbaskanimiz muhtemelen 1 Mayis’ta bu konuda da gerekli müjdeleri bütün toplumumuzla paylasacak. Ben burada bu müjdeleri vereceginin haberini vermek istiyorum.”

“Ülkemizin en büyük problemi istihdam. Ekonomik gelismenin en önemli sartlarindan birisi büyüme fakat istihdam olusturan bir büyüme. Türkiye ekonomisi çok sükür bütün bu bahsettigim sorunlara ragmen geçtigimiz ay sanayisi yüzde 13 büyüdü. Sanayinin yüzde 13 büyümesi sunu gösteriyor; Türk ekonomisini sürükleyen güç sanayii. Yillarca ‘Nasil sanayilesiriz?’ bunu bütün siyasetçilerimiz dile getirdiler. Fakat inanin rahmetli Turgut Özal’dan, onun Türk ekonomisini dünyaya açan politikalarindan bugüne geldigimiz noktada çok mesafeler kat ettik. Türk ekonomisi ayda 20 milyar dolar ihracat yapan bir ekonomi haline geldi. Bu bizim için 20 sene önce hayaldi.”

“Geçtigimiz yil pandeminin meydana getirdigi olumsuz sartlara ragmen Türkiye bir milyon civarinda istihdam olusturdu. Önümüzdeki yil bunu daha da artirma hedefindeyiz. Bu konuda ben iki projeyi uygulamaya koydum. Bunu Çalisma Bakanligi’nin imkanlariyla gerçeklestirdik; bunlardan bir tanesi Is Basi Egitim Projesi diye bilinen, onu yeni bir sekilde istihdam olacak sekilde düzenledik. Yani bizim programlarimizdan ilave istihdam yapmak üzere isçi alanlari, 3 ay ya da 6 ay çalistirdiklari insanlarin parasini biz karsilayacagiz. Sigorta vesaire bütün sosyal giderlerini biz karsilayacagiz. Fakat karsiliginda da biz 3 ay çalistirdiysak üçle çarpilacak, 9 ay da isveren çalistiracak. Yani bir yila tamamlayacagiz. 6 ay aldiysa onu yine üçle çarpacagiz iki yila tamamlayacagiz.”

“Bu istihdam programlarinin bir digeri de Üretim Sürecine Katilim Projesi. Bunu da Üniversite mezunlarinin içine alindigi ama üretim sürecinde egitildigi, yani cnc tezgahini görmeden üniversiteden mezun olmus, teknik bölümlerden mezun olmus, hatta mühendis olmus genç fabrikada tezgahin basinda üç ay egitim parasini biz verecegiz, alti ay siz vereceksiniz. Biraz önce anlattigim model çerçevesinde istihdam garantisi sartiyla is adamlari çalistiracak. Dolayisiyla hayali degil dogrudan istihdam politikasinin kapisini bu programlarimizla üniversite mezunu gençlerimize açiyoruz. Bu program bütün gençlerimize hayirli olsun diyorum.”

Bakan Bilgin, ögrencilere sanayide staj imkanina yönelik Türkiye genelinde destekler verilecegini açikladi.

Sözlerinin son bölümünde vatandaslarin Kadir Gecesi’ni tebrik eden Bakan Bilgin, “Allah böyle güzel günlerde, böyle güzel iftar sofralarinda bizleri bir araya getirsin insallah. Hepinize saygi sunuyor, gecesini tekrar tebrik ediyorum.” dedi.

Iftar programina ev sahipligi yapan Vali Cüneyt Epcim de vatandaslari selamlayarak sözlerine basladi.

Bayburt Kalesi’nin gölgesinde Bayburt tarihine geçecek bir programda bir arada olduklarini belirten Vali Epcim, “Allah birligimizi, dirligimizi daim eylesin. Her zaman söylüyoruz Bayburt’ta ramazanlar bir baska geçiyor. Hepimizin bildigi gibi Ramazan ayi Kur’an ayi. Bayburt’ta da basta Kur’an hassasiyeti olmak üzere Kur’an’dan ilham alan bir yaklasimla çok güzel bir dayanisma örnegi sergilenmekte. Bu manada tüm Bayburtlularla gurur duyuyoruz.” diye konustu.

Vali Epcim, iftar programina katilan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Prof. Dr. Vedat Bilgin’in Bayburt’a müjdelerle geldigini ifade etti.

Bakan Bilgin’in Bayburt’un sorunlariyla yakindan ilgilendigini ve Türk irfaninin örnek sahsiyetlerinden olduguna vurgu yapan Vali Epcim, “Bugün Sayin Bakanimiz Vedat Bilgin Beyefendi’yi sehrimizde agirlamanin gururunu yasiyoruz. Gerçekten Türk irfanini sergileyen bizlere örnek olan çok degerli bir büyügümüz. Hocamiz ve Çalisma Bakanimiz bugün bizlerle. Bayburt’umuzun bütün problemlerine yaklasimi dolayisiyla çok önemli hamleler gerçeklesiyor. Cumhurbaskanimizin Bayburt’a olan ilgisi, sevgisi, bakanimizin özel ilgisi projelerimizin, yatirim programimizin çok daha hizli bir sekilde ilerlemesine sebebiyet veriyor. Bakanimiz bundan sonra da Bayburt’umuzun özel projeleriyle, büyük projeleriyle çok daha fazla ilgilenecek. Bugün bunu kendileri de ifade ettiler. Kendilerinin bir takim müjdeleri de olacak. Gerçekten Bayburt’umuzun önemli sorunlarina çok önemli hamleler yapmakta kendisi. Kendilerine Bayburt’un sorunlarina, projelerine desteginden dolayi ayrica tesekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandi.

Vali Epcim, iftar programina toplumun tüm kesimlerinden katilim olduguna dikkat çekerek sunlari söyledi: “Bayburt Anadolu irfaninin kalesi bir sehir. Anadolu’nun güzelliklerini yasatan bir sehir. Biz hep böyle devam edelim. Bir olalim, birlik içerisinde olalim. Bayburt’umuzu gelecek nesillere daha müreffeh bir sekilde tasiyalim istiyorum. Bakanima katilimlarindan dolayi tekrar çok tesekkür ediyorum. “

Vali Epcim, ayrica geçirdigi kalp krizi sonrasi iyileserek programa katilan Milletvekili Fetani Battal’i da yeniden aralarinda görmenin memnuniyetini duydugunu dile getirdi.

Bakan Bilgin ile Vali Epcim’in konusmalarinin ardindan dua edildi. Program sonrasi Bakan Bilgin ile beraberindekiler bir çay ocaginda vatandaslarla bir araya gelerek sohbet etti.

Bakan Bilgin daha sonra karayolu ile Bayburt’tan ayrildi.
Kaynak: İHA