Adana'da Aricilara 945 Ton Seker Destegi Yapildi

Türkiye bal üretiminde birinci sirada yer alan Adana’da aricilara Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün koordinesinde Türkiye Seker Fabrikalari A.S. Genel Müdürlügü tarafindan temin edilen seker dagitimi yapildi.

Adana'da Aricilara 945 Ton Seker Destegi Yapildi
Ilkbahar mevsiminde yeterli polen olusumuna kadar ki dönemde ari ölümlerini engellemek ve girdi maliyetindeki artistan aricilarin olumsuz etkilenmemesi amaciyla yapilan çalismada, Adana’da ari yetistiriciligi yapan Aricilik Kayit Sistemine kayitli ve isletmesi aktif olan ari yetistiricilerine toplam 945 ton toz seker dagitildi.

Türkiye Seker Fabrikalari A.S. tarafindan Adana için 945 ton kota verildigini belirten Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Ilimiz genelinde Aricilik Kayit Sistemine (AKS) Sistemine kayitli 1816 yetistiricimize arili kovan hesabiyla kovan basina 2.82 kg seker olarak hesaplanmistir. Bilindigi üzere aricilik, ekonomik boyutuyla yapilan tarimsal bir faaliyet olup ülkemizde ve Dünyada birçok aile geçimini ari yetistiriciligi ile saglamaktadir. Bal arilari, ari ürünlerinin çesitliligi ile polinasyona katki saglamaktadirlar. Aricilik için ilimizin sahip oldugu dogal elverisliligin ideal bal üretimi hedefine ulasmasi yönünde yogun çaba harcanmaktadir. Arilarin dogal iki besini polen ve nektar olup arilarda ilkbahar beslemesi yapilmaktadir. Bu beslemenin amaci, yiyecek sikintisi çeken kolonilere besin takviyesi yapmaktir” dedi.

Arilarda ilkbahar beslemesine katki saglamak amaciyla, Aricilik Kayit Sistemine kayitli, aktif kolonisi olan aricilara seker dagitiminin Il Müdürlügü koordinatörlügünde Ilçe Müdürlükleri tarafindan yapildigini kaydeden Tekin, “Üreticilerimizin yasadigi girdi maliyeti yükseklikleri ile birlikte, bal arilarinin üretim sezonuna güçlü çikabilmeleri ve verimli bir üretim sezonu geçirebilmeleri için Bakanligimiz ve Türkiye Seker Fabrikalari A.S. tarafindan ilimiz arili kovanlari için toplam 945 ton seker temin edilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA