Bilecik'te 'Insan Yüzlü Kitaplar, Kitap Yüzlü Insanlar' Adli Fotograf Sergisi Büyük Ilgi Gördü

Bilecik’te ’Insan Yüzlü Kitaplar, Kitap Yüzlü Insanlar’ adli fotograf sergisi büyük ilgi gördü. Sergiyi açan Eyüp Ulugöl, esin kaynaginin slim face oldugunu söyleyerek, "Kitap kapagini gördügümde arkadasimin yüzüyle çok eslestigini fark ettim ve bir deneme yaptim" dedi.

Bilecik'te 'Insan Yüzlü Kitaplar, Kitap Yüzlü Insanlar' Adli Fotograf Sergisi Büyük Ilgi Gördü
Bilecik Il Halk Kütüphanesi önünden kitap okumayi arttirmak için olusturulan farkindalik dahilinde Insan Yüzlü Kitaplar, Kitap Yüzlü Insanlar Sergisi kuruldu. Sergiyi gezen vatandaslar ilginç bir deneyim yasadiklarini anlatarak, ilk defa böyle bir sergi gezdiklerini söyledi.

Yapilan sergi hakkinda bilgi veren Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Kütüphane Görevlisi Eyüp Ulugöl, "Kitaplarin kapaklariyla ilgili degisik bir seyler yapmak isterken daha önce esin kaynagi slim faceden esinlenmis halk kütüphanecilerin yaptigi çalismadan esinlenerek, bireysel bir çalismayi toplu çalismayla sergi haline getirmek istemistim. Esin kaynagimiz aslinda kütüphanecilerin buldugu slim face’dir. Orada vücudun bir parçasi ya da yüzüyle ilgili çalismalar yapiliyordu. Bizim çalismalarimizin tamami yüzle alakali çalismalar. Yani insanlarin yüzlerini kitap yüzleriyle birlestirerek tamamen dogal çekimlerle, herhangi bir uygulamayla birlestirmeden bu çalismalari yaptik" dedi.



"Kitap kapagini gördügümde arkadasimin yüzüyle çok eslestigini fark ettim ve bir deneme yaptim"

Seyh Edebali Üniversitesi Kütüphane Görevlisi Eyüp Ulugöl, açiklamasinin devaminda ilk fotografinda yine kütüphaneci bir arkadasimin fotografini kullandigi anlatarak, "Kütüphaneciler belki bilenler biliyordur. Raf kontrolü yapalar. Kitap kapagini gördügümde arkadasimin yüzüyle çok eslestigini fark ettim. Bir deneme yaptik 2015 yilinda. Daha sonra birkaç tane kitap daha bulduktan sonra. Ilk sergimizi 2017 yilinda Bilecik Seyh Edebali üniversitesi Kütüphanesi’nde açtik. Sonra 2018 yilinda tekrar ayni sergiyi gelistirerek Kütüphane Haftasi’nda bir sergi daha yapildi. 2019 yilinda Bitlis Il Halk Kütüphanesi’nde, 2020 yilinda da Mus’ta sergimiz açildi. Bu yil da birkaç ilaveyle Bilecik Il Halk Kütüphanesi’nde sergimizi açtik. Fotograflar bulmaya, eklemeye devam ediyoruz. Kütüphane dostlarini, kitapseverleri kitabi sadece okumaya degil belki sanatla da birlestirmeye davet ediyoruz. Kütüphane ile iliskilerini farkli bir boyuta çekmelerini daha iyi olabilecegini düsünüyoruz. Kütüphanelere, kitaplara dikkat çekmek için yapilmis bir çalismaydi bu. Artarak devam etmesini bekliyoruz. Dileyenler sosyal medya platformlarinda bunlarin yüzlerce binlerce örnek veriyorlar dileyenler onlara bakabilirler. Bu çalismada kitaplarin sadece okumak için degil ayni zamanda baska eylemler için de sanatsal çalismalar için de kullanilabilecegini göstermek istedik. Kitap sadece okumak için degildir, ayni zamanda bu kitaplari üreten insanlardir. Okuyuculari da insanlardir. Insanlarla farkli farkli iliskiler kurulabilecegine dikkat çekmek istemistik" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA