Sakarya, Topraksiz Teknolojik Tarima Hem Örnek Hem Öncü Olacak

Tarim, sanayi ve spor dendiginde akla ilk gelen kentlerden biri olan Sakarya; sehir, turizm destinasyonlari ve çok sayida sanayi kurulusuna ev sahipligi yapmasinin yani sira verimli topraklarinin dogru projelerle degerlendirilmesi sayesinde tarimsal kalkinmada yeni bir model olmaya aday. Spordaki basarilariyla da adindan siklikla söz ettiren kentte her alanda ciddi bir atilim yasanirken Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce’ye göre tüm çalismalarinin tek bir paydasi var; egitim.

Sakarya, Topraksiz Teknolojik Tarima Hem Örnek Hem Öncü Olacak
Küresellesen dünyada her sey gibi yasadigimiz kentler de markalasiyor. Sehirler insanlarin sadece hayatlarini sürdügü yerler olmaktan çikip yeni trendler belirleyen cazibe merkezlerine dönüsüyor. Bu degisim sürecini en iyi yönetip kendi markasini olusturabilen kentlerse yerel yönetimlerin çabalari sayesinde geçmisten kopmadan geleneksel ile modern olani harmanlayabilenler. Türkiye’de bu konudaki en dikkat çekici gayreti gösteren kentlerden biri de Sakarya. Sehir öteden beri güçlü oldugu tarim, sanayi ve spordaki bilinirligine turizm ve egitimi de eklemeyi hedefliyor. Kentteki çalismalarin mimari Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, marka sehir kimligine giden yolun da tam olarak buradan geçtigini düsünenlerden.

Domatese teknolojik tarimla üretim dokunusu

Kentin marka sehir olma hedefindeki en iddiali çalismalar tarimsal üretimde yapiliyor. Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Ziraat Mühendisi olmasi nedeniyle tarim ile ilgili her çalismada bizzat yer aliyor. Yüce’nin en çok önem verdigi projelerden biri 40 milyon liralik yatirim bütçesine sahip, “vizyon proje” Seracilik Mükemmeliyet Merkezi. Akyazi ilçesinde 53 bin metrekare üzerine kurulu bu devasa alanda, topraksiz tarim ve jeotermal isitma tekniginden yararlaniliyor. Projenin birinci etabindaki ilk çalismalar bu ay baslarken 65 bin kök domates fidesi dikildigini söyleyen Yüce, “Saglikli ürün ve verimlilik prensibiyle topraksiz teknolojik tarim yaptigimiz merkezimizde 1 dönümde 50 ton domates yetistirecegiz. 25 dönümlük alanda toplamda bin 250 ton verim elde etmeyi hedefliyoruz. Yilin her ayi hasat yapabilecegimiz bu yerde domatesin yani sira biber ve patlican gibi ürünler de yetistirerek ülkemize tarimsal model kazandiracagiz. Ayrica bu sayede tarimsal ürün ihracati potansiyelimiz de artacak” dedi.



Çiftçiye yeni nesil tarimsal egitimi

Yanik Mahallesindeki Fidan Teshir ve Üretim Alani da Yüce’nin Sakarya markasina katki sunacagini söyledigi projelerden. Büyüksehir Belediyesi tarafindan dönüstürülüp envai çesit bitki yetistirilen bu alanda, sözlesmeli üretim modeliyle organize edilen üreticiler tüketiciyle bulusturuluyor. Proje çerçevesinde toplamda 10 milyon TL’lik fidan diktiklerini belirten Yüce, “Burada çiftçilerimizle beraber 40 çesit agaç ve 50 çesit çali yetistiriyoruz. Isteyen herkesle sözlesmeli tarim yapmak için kapimiz açik. 3 bin dekarlik Sakarya Botanik Vadisi’nde ise tibbi ve aromatik bitkiler yetistirip ihraç ediyoruz. Uygulamali Tarim ve Çiftçi Egitim Merkezi projemiz ile yüksek verimli üretime devam ederken Sakaryali çiftçilerimize de yeni nesil tarimsal egitimler veriyoruz. Ayrica Sakarya’ya kazandiracagimiz Proje Tarim Lisesi ile en modern ve teknolojik tarimsal uygulamalari gençlerimize aktaracagiz. Böylelikle tarimsal mirasimizi birikim haline getirerek kendi markamizi yaratacagiz” diye konustu.



Sakarya dogasini ve yesilini dünya ile bulusturacak

Sakarya’nin cömert ev sahipligiyle öne çiktigi bir diger konu turizmde ise Baskan Yüce, “Dünyaca taninan Sapanca, bizim gözbebegimiz. 4 mevsim ayri bir güzellige bürünen Sapanca’da herkesin begenisine hitap edebilecek tatil ve konaklama seçenekleri mevcut. Acarlar Longozu’na yaptigimiz 10 milyon TL’lik yatirimla dünya çapindaki turizm destinasyonlari listesine girecegiz. Buna ek olarak Maden Deresi de doga harikasi olmaya aday. Burada yürütülecek çalismalarla eski maden galerileri turizme açilacak, deresi ve selalesi ile de turizm açisindan odak noktasi olacak. Çam Dagi’nda 50-60 dönümlük bir bölgeyi de doga yürüyüsü için uygun bir alana dönüstürecegiz. Ayrica Uzungöl’ün minyatürü olma özelligine sahip Tarakli’daki Karagöl’e kolay ulasim için çalismalara basladik. Bütün bu turizm alanlarini rehberlerin kayitlarina sokacagiz. Basta Acarlar Longozu ve Karapürçek Turizm Merkezi olmak üzere diger tüm turizm noktalarimizla dünyanin dört bir tarafindan konuklarimizi agirlamaktan mutluluk duyuyoruz” seklinde konustu.



Bisikletle “40 Nokta 40 Rota” Projesi

Sakarya turizm kadar spordaki basarilariyla da aniliyor. Uluslararasi sampiyonluklara sahip pek çok sporcu yetistiren kentte son yillarin en popüler spor dallarindan biri bisiklet. Kendisi de bisiklet meraklisi olan Yüce, Türkiye’nin “Bisiklet Dostu Sehir” unvanina layik görülen ilk kenti Sakarya’daki çalismalarinin ayrintilarini su sekilde anlatti, “Saglikli bir sehir hayati için spor olmazsa olmaz. Sporu yasaminin parçasi haline getiren insanlarin bulundugu kentler hem daha mutlu hem de çevre dostu olarak büyüyor. Ayçiçegi Bisiklet Vadimizde dünyanin dört bir taraftan bisikletçileri uluslararasi yarislarda agirliyoruz. Sehrimizi bisiklet yollariyla bir ag gibi örmeyi planliyoruz. 3 etaptan olusan bir projemiz var. Bunun 95 km’lik ilk etabi tamamlandi. 2 ve 3. etaplarla birlikte 120 km’lik bisiklet yoluna sahip olacagiz. Hedefimiz Sakarya’miza 500 kilometrelik bisiklet yolu kazandirmak. 40 Nokta 40 Rota projemizle bastan sona bisikletle gidilebilen ve bu esnada da tüm ihtiyaçlarin bulunabildigi bir parkur planliyoruz.”

Sifa kaynagi ari sütü ve zehrini biz üretecegiz

Türkiye, ari yogunlugunun en sik oldugu ülkelerin basinda gelirken, bu alanda en önde gelen sehirlerden biri ise Sakarya. Sehrin adini tasiyan “Sakarya Irki” arilar Türkiye’nin pek çok bölgesinde yasamaya elverisli. Baskan Yüce, Büyüksehir Belediyesi’nin “54 Katilimci Aricilik” projesi çerçevesinde geleneksel yöntemlerle süregiden aricilik faaliyetlerinin modern bir vizyon isiginda yeniden yapilandirilmasi hedeflediklerini söyledi.

Yüce, “Kentin bu alandaki çalismalarini organize etmek, ari ürünleri çesitliligini artirmak, genç girisimcilere destek olmak ve çiftçilerin ihtiyaçlarini karsilamayi amaçliyoruz. Üç etaptan olusan projenin ilk basamaginda 550 Sakaryali üretici, ileri düzeyde teknik aricilik bilgisi içeren egitim programina alindi. En önemlisi de ana ari, sifa kaynagi olan ari sütü, ari zehri, polen ve propolis üretim yollari çiftçilere uygulamali olarak aktariyoruz. Türkiye’nin en büyük bal üreticisi olmayi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

3 yilda 1 milyon ton asfaltlama

Göreve gelir gelmez 20 farkli projeyi hayata geçireceginin sözünü verdi. Aradan geçen 3 yilda 140 proje tamamladiklarini söyleyen Ekrem Yüce, “Marka sehir perspektifimizi kurgularken, Sakarya’yi altyapi, üstyapi ve sosyal iliskiler açisindan degerlendirmeye alip neler yapabilecegimizi kararlastirdik. 3 yilda toplamda 900 kilometre uzunluktaki yollarda tam 1 milyon ton asfaltlama çalismasi yaptik. 1,5 milyar TL yatirim bütçesi bulunan Dariçayiri Baraji, Sakarya tarihinin en büyük projelerinden. Hemserilerimizin saglikli ve kesintisiz içme suyu ihtiyacini karsilamak için 63 milyon TL yatirim yaptik. Kentin kanalizasyon sistemi için de 75 milyon TL yatirim gerçeklestirdik. Ayni çerçevede 55 milyon TL degerinde yagmur suyu yatirimi yaptik ve böylelikle Türkiye’nin en kaliteli içilebilir çesme suyunu ortaya çikardik” dedi.

Kaynak: İHA