Diyetisyenler Açiklamasi 'Iftar Sonrasi Uyku Haline Karsi Orucu Hurma Ile Açin'

Iftarda besinlerin hizli tüketilmesinin kan sekerinin yükselmesine, kisilerin yorgun hissetmesine, uyku hali ve agirlik çökmesine sebep oldugunu isaret eden Diyetisyen Melisa Karatas, “Iftar sonrasi olusan uyku hali fiziksel aktivitenin düsmesine, dolayisiyla sindirim problemlerinin artmasina neden olmaktadir. Bu problemi asmanin en güzel yolu, iftari hurma ile açmaktir” dedi.

Diyetisyenler Açiklamasi 'Iftar Sonrasi Uyku Haline Karsi Orucu Hurma Ile Açin'
Ramazan ayinda gün boyu yasanan açlik ve susuzlukla birlikte vücudun dinlendigini; sahur ve iftardaki besin alimi ile gerekli olan enerji aliminin saglandigini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Melisa Karatas, uyarilarda bulundu.

Ramazan ayinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak bir arinmanin gerçeklestigi kutsal bir ay oldugunu dile getiren Dyt. Melisa Karatas, iftarla baslayan yeme içme özgürlügünde bazi önemli noktalara dikkat edilmezse orucu zorlastiran birçok sindirim veya tansiyon gibi problemlerle karsilasilabildigini vurguladi. Dyt. Karatas Ramazan ayinda orucu hurma ile açmanin gün içinde kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koymak için pratik bir çözüm oldugunu söyledi.



“Iftar sonrasi uyku hali sindirim problemlerine neden olabilir”

Ramazan ayinda gün boyu yasanan açlik ve susuzlukla birlikte vücudun dinlendigini; sahur ve iftardaki besin alimi sayesinde gerekli olan enerji aliminin saglandigini söyleyen Dyt. Melisa Karatas, “Iftar aninda besinlerin hizlica tüketilmesi kan sekerinin yükselmesine, kisilerin yorgun hissetmesine, uyku hali ve agirlik çökmesine sebep olmaktadir. Iftar sonrasi olusan uyku hali fiziksel aktivitenin düsmesine, dolayisiyla sindirim problemlerinin artmasina neden olmaktadir. Bu problemi asmanin en güzel yolu, iftari hurma ile açmaktir” diye konustu.



“Hurmanin faydalari gözardi edilmemeli”

Ramazan ayinda daha rahat bir sindirim sistemi için iftari hurma ile açmanin öneminin altini çizen Dyt. Melisa Karatas, su bilgileri paylasti:

“Ramazan ayinda en çok yasanan sindirim problemleri arasinda siskinlik, gaz, bulanti, kabizlik ve mide kramplari ile birlikte iftar sonrasi yasanan uyku halidir. Bu problemi orucunuzu meyve ile açarak asabilirsiniz. Insan vücudunun daha saglikli ve zinde kalmasini saglayan hurma kabizlik, sindirim problemi, kalp problemleri, mide bulantisi ve hatta kanser basta olmak üzere birçok hastaliga karsi koruyucudur. Içerdigi A ve B grubu vitaminleri nedeniyle sinir sistemine de çok iyi gelir. Ramazan’da orucunuzu hurma ile açarak gün içinde kaybedilen vitamin ve mineral dengesini saglamis olursunuz.”

“Yürüyüs yapmayi ihmal etmeyin”

Iftar sonrasi uyumak yerine aktif olunmasi gerektigine dikkat çeken Dyt. Melisa Karatas “Yürüyüs yapin. Egzersiz sindirim sisteminizin dogru ve etkin çalismasi için size yardimci olacaktir. Yemek yemekte aceleci davranmayin, iftari en azindan ikiye bölerek tüketin. Ilk bölümünde bos olan midemizi zorlamayacak çorba gibi besinler tüketin. Çorbalariniza ögütülmüs keten tohumu atabilirsiniz. Yediginiz yemek ne olursa olsun, yavas yavas ve bol çigneyerek tüketin. Yemek öncesi bol su içmeyi unutmayin. Mutlaka sahur yapin ve sahurda kizartilmis, yagli ve baharat içeren besinler tüketmeyin. Bagirsak floraniz için yogurt gibi besinlere hem iftarda hem de sahurda yer verin. Sindirim sistemi ile ilgili bir rahatsizliginiz önceden de varsa ve üstteki önerileri uygulamaniza ragmen geçmediyse, mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize basvurun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA