Albümler Artik Yerini Dijitale Birakti

Eskisehir Anadolu Üniversitesi fotograf teknisyeni Fatih Üre, fotografçiligin günden güne daha maliyetli bir hobi olmaya basladigini belirterek, "fotograf albümleri artik yerini dijital belleklere birakti" dedi.

Albümler Artik Yerini Dijitale Birakti
Teknoloji sirketleri tarafindan piyasaya sunulan son model dijital fotograf makineleri, nostalji sever fotograf tutkunlarini analog makinelerden vazgeçiremiyor ve sosyal medya uygulamalari dolayisiyla yediden yetmise insanlarda fotograf çekme meraki giderek artiyor. Analog makinelerde kullanilan bir adet film fiyatlarinin en az 120 liradan basladigini ifade eden fotograf teknisyeni Fatih Üre, “Analog makine ile yapilan fotografçilik artik maliyetli bir hobi olmaya basladi ve bununla beraber fotograf albümleri de makineler gibi dijital ortamlarda arsivleniyor” seklinde konustu.



“Siyah beyaz renk efektleri, bir negatif fotograf banyosu kadar estetik durmayacaktir”

Insanlarin sosyal medya hesaplarinda popülerlestirdigi siyah beyaz renk efektlerinin, eski filmlerdeki negatif fotograflardan tamamen farkli oldugunu vurgulayan Üre, “Dijital makinelerde pozlanadiginiz fotografin ayarini siyah beyaz efekte getirebilirsiniz veya herhangi bir photoshop programindan renk tonlarini daha da koyulastirabilirsiniz. Fakat bu islemler hiçbir zaman bir negatif fotograf banyosu kadar estetik durmayacaktir. Bu gidisata nazaran belirtmem de fayda var ki, bir filme baski yapmanin maliyeti de artti. Örnegin; 100 adet 13’e 18 santimetre ebatlarinda bir fotograf karti, su an ortalama olarak 1000 lira civarindan basliyor” dedi.



Fotograf arsivleme sekli de dijitallesti

Dijital fotograf makinelerinde pozlanan fotograflarin genellikle JPEG ya da RAW kalitesinde çekildigini ifade eden Eskisehirli Fatih Üre, insanlarin fotograf albümlerini de dijital belleklerde veya hafiza kartlarinda arsivledigine dikkat çekerek, durumu su sekilde özetledi:

“Profesyonel fotografçilar çogunlukla RAW kalitesinde çekim yaparlar ve RAW kalitesinden pozlanan bir fotografin boyutu JPEG formatindan daha fazladir. Yani, RAW ile çekilen fotograflari saklamak için daha çok alana sahip bir bellek karti ya da hard disk edinmeniz gerekiyor ve kapasiteyle paralel olarak fiyatlar da artiyor. Insanlar baski veya analog makinelerdeki filmlere nazaran dijitale kaçiyor fakat bahsettigim üzere isin bu tarafi da maliyetli diyebilirim. Eskiden basilan fotograflar, seffaf bir paket içerisinde arsivlenirdi ve bu tarz arsivleme modeli daha güvenliydi. Çünkü, hard diske virüs bulasma veya hasar alabilme gibi bir dert yoktu.”
Kaynak: İHA