Yozgat'ta Kuru Bezelye Deneme Ekimi Yapildi

Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitisü’nce gelistirilen ‘Deren’ ve ‘Irmak’ adi verilen iki kuru bezelye çesidinin deneme ekimi Yozgat’ta yapildi.

Yozgat'ta Kuru Bezelye Deneme Ekimi Yapildi
Il merkezi basta olmak üzere Sorgun ve Bogazliyan ilçelerinde 4 köyde, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince, kuru bezelye deneme ekimleri sulu ve kuru ortamda yapildi. Nohut ve mercimek gibi hububat ürünlerinde oldugu gibi bezelye de, tarlada iyice kuruduktan sonra biçilerek hasat edilecek ve kuru olarak depolarda saklanacak. Ilin ekolojik sartlarina uyum saglamasi durumunda ise kuru bezelye, üretim alanlari çogaltilarak çiftçilere alternatif ürün olacak.

Kuru bezelye deneme ekimleriyle ilgili açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, müdürlük olarak baklagillerde üretim ve verimi artirmak amaciyla egitim, yayim ve demonstrasyon faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.



Bezelyenin ülke genelinde yesil olarak yetistirilip tüketildigini hatirlatan Özakaya, “Bezelyenin yesil olarak üretilip tüketilmesi muhafaza ve nakliyede zorluklara yol açmaktadir. Yesil bezelyenin muhafazasi ancak soguk zincir veya konserve seklinde yapilabilmektedir. Bu sorunlarin bertarafi ve yetistirilmesinde kolaylik saglamak amaciyla Bakanligimizca 2 adet kuru bezelye çesidi gelistirilerek tescil edilmistir. Yeni gelistiren kuru bezelyede muhafaza ve nakliye sorunlari yoktur. Tarlada nohut ve mercimekte oldugu gibi iyice kuruduktan sonra biçilerek hasat edilmekte ve kuru olarak depolanmaktadir. Bu durum hem isçilikten, hem nakliyesinde hem de muhafaza ve depolanmasinda çok önemli avantajlar saglamaktadir” dedi.

Kuru bezelye üretiminin teknik personellerce takip edilecegini de aktaran Özkaya, “Kuru bezelyenin ilimiz ekolojik sartlarinda uyum saglamasi durumunda ekilis ve üretim alanlari çogalacak ve çiftçilerimize alternatif bir ürün kazandirilmis olacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA