Osman Kavala'ya Agirlastirilmis Müebbet Hapis Cezasi

Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanikli Gezi Parki davasinda mahkeme, Kavala hakkinda ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina hükmetti.

Osman Kavala'ya Agirlastirilmis Müebbet Hapis Cezasi
Gezi Parki eylemlerine iliskin beraat kararinin bozulmasinin ardindan Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanigin yeniden yargilandigi dava karara baglandi. Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince görülen durusmaya, tutuklu sanik Osman Kavala SEGBIS araciligiyla baglanirken, bazi tutuksuz saniklar ile avukatlari salonda hazir bulundu. Durusmada Kavala’nin esi Ayse Bugra’nin yani sira CHP’li bazi milletvekilleri ile bazi konsolosluk yetkilileri de izleyici olarak yer aldi.

Durusmada sanik Osman Kavala’nin avukati Köksal Bayraktar ile sanik Ali Hakan Altinay’in avukati Tora Pekin, üye hakim ile mahkeme heyetinin dosyadan çekilmesini ve hakimin reddini talep ettiler. Heyet ise bu taleplerin davayi uzatmaya yönelik oldugu gerekçesiyle oy birligiyle reddine karar vererek durusmaya devam etti.

"Suçun unsurlari katiyen yoktur"

Durusmada savunma yapan Kavala’nin avukati Köksal Bayraktar, "Müvekkilimiz müsnet suçlari islememistir, suçun unsurlari katiyen yoktur ve aktif olarak da bulunmamistir. Müvekkilimizin beraatini talep ediyoruz" dedi.

Alinan savunmalarin ardindan son sözleri sorulan saniklar, mahkemeden beraatlarini talep etti. Sanik Osman Kavala ise son sözünde, "Siyasi ve ideolojik saiklerle hazirlanan komplo teorileri tarafsiz bir gözle olaylarin incelenmesini engeller. Tipki bu iddianame ve mütalaada oldugu gibi. Hakkimdaki agirlastirilmis müebbet hapis cezasi hukuki bir olay degildir, hukuki bir gerekçeyle açiklanamaz. Bu, yargi kullanilarak yapilan bir suikast eylemidir’’ dedi.

Kararini açiklayan mahkeme heyeti, sanik Osman Kavala’nin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasiyla cezalandirilmasina hükmetti. Heyet, Osman Kavala’nin ‘siyasal veya askeri casusluk’ suçundan ise beraatina ve bu suçtan tahliyesine karar verdi.

Saniklar Ayse Mücella Yapici, Çigdem Mater Utku, Ali Hakan Altinay, Mine Özerden, Serafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yigit Ali Ekmekçi’nin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüse yardim’ suçundan 18 yil hapisle cezalandirilmalarina karar veren mahkeme, saniklarin hükümle birlikte tutuklanmalarina karar verdi. Haklarindaki yakalama kararlari infaz edilemeyen saniklar Ayse Pinar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yilmaz, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Memet Ali Alabora, Yigit Aksakoglu ve Inanç Ekmekçi’nin haklarindaki yakalama kararinin infazinin beklenilmesine hükmedildi.

Karara muhalefet serh koyan üye hakim, ‘’Saniklarin üzerlerine atili suçlardan cezalandirilmalarina yeter her türlü kuskudan uzak somut, kesin ve inandirici baskaca bir delil bulunmadigindan tutuklu sanik Osman Kavala’nin tahliyesine ve diger

saniklarin tutuklanmamasi gerektigi görüsündeyim’’ ifadelerini kullanarak karara muhalefet serhi koydu.
Kaynak: İHA