Çöl Kulakli Toygari Kusu Türkiye'de Ilk Kez Hatay'da Gözlemlendi

Hatay’da Milleyha Sulak Alani’nin bulundugu Samandag’da çöl kulakli toygari kusu görüntülendi. Türkiye’de ilk kez Hatay’da gözlemlenen kus, 496. kus türü olarak kayitlara girdi.

Çöl Kulakli Toygari Kusu Türkiye'de Ilk Kez Hatay'da Gözlemlendi
Kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu ve Soner Bekir tarafindan Milleyha Sulak Alani’nda görüntülenen çöl kulakli toygari, Milleyha’nin 296’nci kus türü olarak kayitlara geçti. Kusun görüldügünü haber alan kus gözlemcileri alana akin etti.

Kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu, ”Dün bizim için muhtesem bir gün oldu. Türkiye’de daha önce hiç görünmemis çöl kulakli toygarini kus gözlemcisi Soner Bekir ile Milleyha Sulak Alani’nda kayit altina almayi basardik. Birkaç gündür Irak ve Suriye üzerinden gelen bir toz tasinimi var. Dogulu ve güneydogulu rüzgarlar hakim. Bu da ciddi anlamda bir toz getirdi. Zaten Sahra

Çölü gibi her tarafimiz toz içinde kaldi. Biz bunu bir firsat olarak görüyoruz. Kuslarin göç hareketlerinde bu tarz firtinalarin çok iyi oldugunu düsünüyoruz. Bu yüzden kuslarin göç duragi olan Milleyha’ya geldik. Sabah saat altida araziye basladik ve daha öglen saatleri olmadan çöl kulakli toygari ile karsilastik. Bu türün hiç Türkiye’de kaydi yok. Türkiye’de daglarda yasayan ve yakin akrabasi olan kulakli toygardan farki ise suratinin daha beyaz, sirtinin daha açik krem rengi ve daha ufak boyda olmasi” dedi.



“Dört çöl kusu, toz tasinimi ile sürüklenmis”

Yogurtcuoglu, ”Biz çöl kulakli toygarini gördügümüz zaman yaninda Türkiye’de dördüncü kere kaydedilen küçük çöl toygari da vardi. Inanilmasi zor bir olay. Iki çöl kusu bir aradaydi. Ikisi de çölde yasadigindan birbirlerini taniyorlar ve Milleyha’da deniz kenarinda birbirlerini bulmuslar. Bir süre yan yana takildilar. Biz araziye devam ederken ayni gün içinde gene çölde yasayan ibibik toygari ve çöl çoban aldatani gibi iki bomba tür ile daha karsilastik. Bomba tür dememin nedeni bizim camiamizda ve bütün dünyada yankilanan bir olaya yol açmasi. Dört çöl kusu, toz tasinimi ile buraya sürüklenmis. Kuslarin göç duragi olan Milleyha Sulak Alani’nda ne kadar önemli bir noktada buldugumuzu tekrar tekrar anlamis olduk” diye konustu.

Yogurtcuoglu, ”Bu senenin basindan beri Milleyha’da bulunan Türkiye için dördüncü yeni tür oluyor. Bunlar çatal kuyruklu marti, kül renkli yelkovan, Atlantik boz yelkovani ve simdi de çöl kulakli toygari. Burasi için ne diyecegimi bilemiyorum. Muhtesem bir alan. Samandag halki da buranin korunmasinin önemini fark etmis durumda. Bizler gibi onlarca kisi gelip dün burada o kuslari aradi. Yurt disindan da artik insanlar Milleyha nerede diye soruyor. Biz bu heyecani yasayarak burada kalmaya devam edecegiz. Bizim için çok muazzam bir duygu oldu. Bir günde bu kadar nadir türle karsilasinca kalplerimizin çok hizli atmasini geçtim o an neler yaptigimizi bile hatirlamiyorum. Yanimda gözlemci arkadasim Soner Bekir vardi. Sevinçten çiglikta atamiyoruz. Kuslar önümüzde duruyor ve ellerimiz titreye titreye birkaç fotograf çektik. Sonrasinda sarilip birbirimize bunu kutladik. Türkiye’ye baska yeni türlerin de gelecegini ve 500 tür olacagimizi düsünüyoruz” ifadelerini aktardi.
Kaynak: İHA