Bakan Soylu Açiklamasi 'Terör Örgütünün Adini Andirmayacak, Tamamen Silecek Anlayisi Baslatiyoruz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yili 29 Ekim 2023 tarihinde, bir kardesiniz olarak söylüyorum, Cumhurbaskanimizin yol arkadasi olarak söylüyorum, bu ülkede terör örgütünün, etrafimizdaki cografyada terör örgütünün adini andirmayacak, içerde de disarda da onu tamamen silecek bir anlayisi baslatiyoruz” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Terör Örgütünün Adini Andirmayacak, Tamamen Silecek Anlayisi Baslatiyoruz'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 11 Agustos 2021 tarihindeki sel felaketinden en çok etkilenen Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde vatandaslarla iftar yemeginde bulusturdu. Bakan Soylu, AFAD Baskani Vali Yunus Sezer, Kastamonu Valisi Avni Çakir, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Kastamonu Belediye Baskani Galip Vidinlioglu, Bozkurt Kaymakami Murat Atici, Abana Kaymakami Salih Agar’in da hazir bulundugu iftar programinin ardindan vatandaslara seslendi. Soylu, gündeme iliskin ve sel felaketini yasayan Kastamonu, Bozkurt ve Bartin’da yapilan yatirimlarla ilgili önemli açiklamalarda bulundu.

“Devletimize olan itimadinizla bu afetin altindan birlikte kalktik”

Türkiye’nin en büyük afetlerden birisinin11 Agustos 2021 tarihinde yasanan sel felaketi oldugunu belirten Bakan Soylu, “Burada yasadigimiz belki tarihimizdeki en büyük sel felaketinin yaralarini birlikte sardik. Aramiza nifak sokmadik, birlikte adim attik, Allah sizlerden razi olsun, ferasetinizle, akliselimliginizle, metanetinizle, devletimize olan itimadinizla bu afetin altindan birlikte kalktik. Kolay degildi, sevdiklerimizi kaybettik. Rabbim hepsine rahmet eylesin. Bazi görüntüler insanlari yaraladi. Her gün gezdigimiz, cadde, sokaklari, su meydaninin 3-5 metre toprakla kaplandigini gördük. Evleriniz, isyerleriniz, esyalariniz, arabalariniz kullanilamaz hale geldi. Bin bir emekle büyüttügünüz agaçlariniz, fidanlariniz, belki bostanlariniz, saksidaki çiçekleriniz yok oldu. Ama sabrettiniz, devletinize güvendiniz. Giden cani geri getirmek elbette ki Cenab-i Allah’a mahsustur. Ama digerlerini el birligiyle devletimizin gücüyle, AFAD’dan Kizilay’a kadar, sivil toplum kuruluslarimiza kadar burada temizlik ve arama kurtarmada görev yapan jandarmadan emniyete, denizde arama yapan Sahil Güvenlik Komutanligi ekiplerimize kadar Türkiye’nin dört bir yanindan gelen valilerimize, il özel idarelerimizden belediye ekiplerimize kadar herkesin gayreti ile 7 günde 5 metre çamuru kaldirarak bu sokaklari temizledik. Çamur ve toprakla kaplanmis bodrum katlarini, bazi binalarin birinci katlarini temizledik. Çarsidaki dükkanlari açtik. 20 günde hayati biraz normale döndürmeye çalistik. Aynisini Sinop’ta, Bartin’da yasadik ve ayni sikintilari yasayinca ayni zaman dilimi içerisinde onlari da hayatin normaline döndürmek için çaba sarf ettik” dedi.



“Sel felaketinden en az seviyede etkilenerek çikmak için birlikte gayret gösterdik”

“Biz bu ilçeyi santiyeyi çevirdik. Dogrudan kiymetli Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in bizzat talimati, takibiyle çalisma yaptik” diyerek vatandaslara Cumhurbaskani Erdogan’in selamlarini ileten Soylu, “Sayin Tarim ve Orman Bakanimiz, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz, Sayin Ulastirma Bakanimiz, Sayin Saglik Bakanimiz, bakan yardimcilarimiz, disaridan belli bölgelerde görevlendirdigimiz valilerimiz, tüm mesai arkadaslarimiz, AFAD Baskanligimizin koordinesinde çok büyük bir yönetim gösterdiler. Bunu hep birlikte sagladik. Bize tahammül ettiniz. Zorluklari asmakta bize yardimci oldunuz. Hep beraber el ele verdik, buradaki bu karsi karsiya kaldigimiz sel felaketinden en az seviyede etkilenerek çikmak için birlikte gayret gösterdik. Sabriniza, gösterdiginiz tahammüle minnettariz. Ortaya koydugunuz el birligine minnettariz” diye konustu.



“Konut yapimlari hariç, sel afeti için gönderilen nakli yardimlarin toplami 647 milyondur”

Sel bölgesinde yapilan yatirimlarla ilgili açiklamalarda bulunan Bakan Soylu “Her meseleyi düzgün bir organizasyonla, hiçbir seyin eksikligini vatandaslarimiza hissettirmeden basardik. 72 vatandasimizin hayatini kaybettigi, 8 vatandasimizin kayip oldugu Kastamonu ilimizdeki sel afetinde ilk andan itibaren 548 çadirdan olusan çadir kentler kurduk, 75 yasam konteyneri ve her türlü 63 adet de isleri devam ettirmek için konteynerler kurduk. Arama- kurtarma, temizlik çalismalari devam ederken vatandaslarimizin acil barinma ihtiyaçlarini karsilamaya çalistik. Konut yapimlari hariç, sel afeti için gönderilen nakli yardimlarin toplami 647 milyondur. Ihalesi gerçeklestirilen bin 64 konut var, maliyeti 881 milyon 770 bin liradir. Bartin ilinde 34 milyon 550 bin, Sinop ilimizde ise toplam 176 milyon nakdi ödenek kullandik. Sinop’ta 79 konut, 56 is yerinin yapimina, Bartin’da 20 köy konutunun ihalesini yaptik. Onunda insaatina en kisa sürede baslayacagiz” seklinde konustu.



‘Devletimizin afetlere ragmen nasil isler basardigini hep birlikte gördük’

“Kastamonu, Bartin ve Sinop illerimizde yasadigimiz bu afet tarihimizde gördügümüz en büyük afetlerden birisidir” diyerek konusmasini sürdüren Bakan Soylu, “Hepiniz sahitsiniz, bütün afet süresince, bütün arkadaslarimizla hep birlikteydik. Hiçbir vatandasimiz kendisini çaresiz hissetmesin, yalniz hissetmesin diye bütün arkadaslarimiz büyük çaba gösterdi. Allah’a çok sükür, ‘nerede bu devlet’ denildigini duymadik. Ama konustugumuz her vatandasimizdan ‘Allah devletimizden razi olsun’ cümlesini defalarca duyduk. Bu netice kendiliginden olusmus bir netice degildir. Bu ilkenin 21. yüzyilin basindan itibaren ortaya koydugu, kalkinmanin, gelismenin neticesidir. Biz bu noktaya hangi seviyelerden geldigimizi biliyoruz. Eskiden afetlerde vatandasina çadir veremeyen, battaniye veremeyen bu ülkenin yasadigi onca güvenlik sorununa, arka arkaya maruz kaldigi afetlere ragmen nasil isler basardigini hep birlikte gördük” ifadelerini kullandi.

“Geliyor gelmekte olan, bunlari perisan edecegiz

“Su anda Pençe-Kilit Operasyonunu sinirlarimizin disinda, eren Abluka operasyonlarimizi da sinirlarimizin içerisinde es anli ve es güdümlü gerçeklestiriyoruz. Hepinizin huzurunda söylüyorum; ahdimiz var, andimiz var. Çocuklarimiz bir gün 23 Nisan Bayrami’nin mutlulugunu yasiyorlar, Cumhuriyetimizin 100’üncü yili 29 Ekim 2023 tarihinde, bir kardesiniz olarak söylüyorum, Cumhurbaskanimizin yol arkadasi olarak söylüyorum, bu ülkede terör örgütünün, etrafimizdaki cografyada, terör örgütünün adini andirmayacak, içerde de disarda da onu tamamen silecek bir anlayisi baslatiyoruz. Cumhurbaskanimiz dedi ki, ‘Kandil’i de baslarina yikacagiz, Suriye’deki terör yuvalarini da baslarina yikacagiz.’ Geliyor gelmekte olan, bunlari perisan edecegiz. Bizden sonraki nesiller terör örgütü görmeyecekler, isim bilmeyecekler; huzur, kardeslik, yükselme, zenginlik, büyük ve güçlü Türkiye bilecekler. Çok sikinti çektik, çok maliyet ödedik, çok evlatlarimizi ay-yildizli bayraklarla topraga gönderdik. Insallah öyle bir darbe vuracagiz ki bellerini dogrultamayacaklar. Onun için dualarinizi bekliyoruz” dedi.



"Türkiye Tayyip Erdogan sayesinde sikintilarini onlardan çok daha çabuk bitirecek bir ülke olacak”

Türkiye’nin yasadigi sorunlari Avrupa ve Amerika’dan önce atlatacagini vurgulayan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Zorluklarimiz olabilir, sikintilariniz olabilir Bunu da bir kardesiniz olarak söylüyorum. Avrupa, Amerika ve dünya sikinti çekecek, çekmeye devam edecek, Türkiye Tayyip Erdogan sayesinde sikintilarini onlardan çok daha çabuk bitirecek bir ülke olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA