Hobi Olarak Basladigi Is, Hayatini Degistirdi

Edirne’de hobi olarak minyatür talika, fayton ve tarim aletleri yapmaya baslayan adam, kisa sürede isin sanatkari oldu. Abaci’nin ahsaba olan hobisi onu Kültür ve Turizm Bakanligi Geleneksel El Sanatlari Sanatçisi listesine soktu.

Hobi Olarak Basladigi Is, Hayatini Degistirdi
Çocuklugu babasinin yaninda demir dograma atölyesinde geçen 55 yasindaki Özcan Abaci, hobi olarak basladigi ahsaptan talika, fayton ve tarim aletlerinin maket yapma isinde kisa sürede usta oldu.

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Uyku Bozukluklari Merkezi’nde saglik teknisyeni olarak görev yapan Özcan Abaci, yaptigi eserleri hem ulusal hem de uluslararasi tanitimla dünyaya duyuruyor.

Insan ve yük tasimaciliginda kullanilan talika ve faytonlarin minyatürlerini yapan Özcan Abaci, geçmisin araçlarini yeni nesillere aktariyor.

El emegi göz nuru ürün olan talika, fayton ve tinaz makinasi, islenmesinden, zimparalamaya, sekillendirilmesinden boyamasina kadar birçok asamadan geçirilerek görücüye çikiyor. Zorlu isçilik sonucu ortaya çikan talikanin yapimi ise yaklasik 1 ay sürüyor.

Ahsaba olan ilgisinden dolayi fayton ve tarim aletleri maketleri yapmaya basladigini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanligi Geleneksel El Sanatlari Sanatkâri Özcan Abaci, ahsap saksi, gemi yaparak basladigi is sonrasi kendi kültürüne ait çalismalar yapmaya karar verdigini belirtti.

Çocuklugunda babasinin demir dograma atölyesinde vakit geçiren Abaci, atölyenin kapanmasinin ardindan hobi olarak el sanatlari üzerine çesitli minyatür maketler yapmaya basladi.

Özcan Abaci’nin yaptigi minyatür eserler, hem yurt içinde hem de yurt disinda yogun ilgi görüyor.

32 yildir fayton, talika ve tinaz makinesinin minyatürünü yapan Abaci’nin en büyük hayali ise, bu sanati gelecek nesillere aktarabilmek

Saksi yaparak basladi, kisa sürede sanatkar oldu

Ilk olarak ahsaptan saksilar yapmaya basladigini söyleyen Abaci, “Daha farki ne yapabilirim diye düsünürken, yakin çevremde amcamin garajinda duran tinaz makinesini yapmaya karar verdim. Ilk önce ölçeklendirdim ve fotograflarini çektim. Fotograflari ölçülere göre 5 defa küçülterek tinaz makinesini yaptim. Ilk tinaz makinesini yaparken de yine malzeme yönünden çok eksiktim. Ama ortaya güzel bir çalisma çikarinca mutlu oldum” dedi.

1993-2000 yillari arasinda Türkiye’nin 9. Cumhurbaskani olarak görev yapan Süleyman Demirel’in Edirne ziyareti sirasinda dönemin Valisi Mehmet Canseven’in el yapimi tinaz makinesini hediye etmesinin kendisi için dönem noktasi oldugunu aktaran Abaci, sonrasinda açilan atölyede Edirne’ye ait eserler üretmeye basladigini ifade etti.

Eski dönemlerde yaygin olarak kullanilan ve Edirne’ye özgü olan talikanin minyatürünü yapmak için arastirmalara basladigini söyleyen Abaci, Kültür Bakanligi tarafindan 2005 yilinda ilk kez açilan Altin Eller El Sanatlari Festivali’ne katilarak geleneksel el sanatlari sanatkâri kimlik belgesi aldi.

Trakya bölgesinden bu alanda festivale katilan ilk ve tek kisi oldugunu aktaran Abaci, bu nedenle de Kültür Bakanligi’nin düzenledigi Altin Eller El Sanatlari Festivali’nde her sene yer aldigini hatirlatti.

Talikalarin üzerindeki desenlerin Edirne’ye özgü desenler oldugunu belirten Abaci, bunlari yaparken de aslina uygun orijinalini aratmayacak sekilde olmasina dikkat ettigini söyledi.



En büyük sorunlardan birisinin de çirak bulamamak oldugunu belirten Abaci, bu sanati sürdürebilmek için bazi seylerden fedakârlik yapmak gerektigine vurgu yapti.

Abaci’nin yaptigi faytonlar ve tarim aletleri, Kültür ve Turizm Bakanligi ve Edirne Valiligi tarafindan üst düzey kisilere hediye ediliyor. Abaci, yaptigi el sanatlarini Edirne’deki Sinagog Kültür Sanat Evi’nde sergiliyor.
Kaynak: İHA