Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay Hatay'da

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Hatay mobilyacilar sitesi ile birlikte mobilya olma sehri yolunda çok ciddi adimlar atan bir sehrimiz. Gida, yas sebze ve meyve üretiminde ve ihracatinda marka olan ve bu markalasma hizini da arttiracak olan bir sehrimiz” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay Hatay'da
Biri dizi ziyaret ve inceleme yapmak üzere Hatay’a gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Hatay Valiligini ziyaret etti. Oktay, ziyarette yaptigi konusmada, Hatay’da yatirim ve çalismalarinin devam ettigini belirterek, “Hatay her dine mensup insani içinde barindiran ve biz olmayi basaran bir sehrimiz. Asil baris mesajlarinin Türkiye’nin de ötesinde dünyaya verilecek sehrin Hatay oldugunu düsünüyorum. Burada devam eden yatirimlarimiz ve çalismalarimiz var. Buradan gereken bilgileri aldik, gereken notlari aldik. Hatay’in bir diger özelligi Asi Nehri’nin can verdigi bir ovada kurulmus olmasidir ve tarim özelligini beraberinde getiriyor. Hatay’in sanayi sehri oldugunu biliyoruz. Öyle bir sanayi sehri ki, demir çelikte Türkiye birincisi üretiminde. Mobilyacilar sitesi ile birlikte mobilya olma sehri yolunda çok ciddi adimlar atan bir sehrimiz. Gida, yas sebze ve meyve üretiminde ve ihracatinda marka olan ve bu markalasma hizini da arttiracak olan bir sehrimiz. Antalya ve İçel’den sonra yas sebze ve meyve ihracatinda üçüncü sirada olan bir sehrimiz. Salgin ve akabindeki Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte tarimin önemi çok çok daha öne çikarmis durumda. Zaten stratejik bir alandi, stratejik ürünlerdi ve bu öyle bir hal aldi ki nerdeyse savunma sanayinin önüne geçmis durumda. Dolayisiyla burada Hatay’in üzerinde çok ciddi bir sorumluluk var. Evet, dünyada gida, tarim ürünleriyle ilgili tedarik zincirinde yasanan bir kirilma var. Bu negatif olarak algilanabilir ama bu Hatay olarak baktigimizda çok pozitif olarak firsatlar sunuyor. Konya’da da biz bunu ön görmüstük, çalisiyoruz zaten. Tarim ve Orman Bakanligi’mizla birlikte çok önemli çalismalarimiz var. Cumhurbaskanimizin özellikle çok yakinda takip ettigi ve verdigi direktifler var” dedi.

“Bununla ilgili burada da Hatay’da da muhtesem bir potansiyel var. Bizim bu potansiyeli insallah gerek aldigimiz birim basina ürün bazinda gerekse de hele hele bu yil aldigimiz yagisla birlikte bütün Türkiye’de ekilmemis yer kalmasin istiyoruz ve bu Hatay için birincil derecede önemli” diyen Oktay, sunlari kaydetti:

“Baraj çalismalarimiz da hamdolsun iyi gidiyor. Barajlarimiza baktigimizda Tahtaköprü, Büyükkaraçay ve Reyhanli barajlarimiz. Büyükkaraçay baraji tamamlanmis durumda digerlerinde tamamlanma asamasindadir. Bunlar tamamladiginda insallah tarimin çehresi tamamen degisecek. Tabii Iskenderun demir çelikte öncü Erzin’in de narenciye de öncü oldugunu görüyoruz. Erkek ayakkabisi konusunda Hatay’in en önde gelen sehirlerden oldugunu bilmeye olabilir. Sadece Türkiye’de ki ihtiyacin karsilanmasi degil, buradan yurtdisina da ihracat anlaminda da çok ciddi bir firsat var. Altinözü’nde 5 milyon zeytin agacinin oldugu bir ilçemiz. Bizim de AK Parti iktidari olarak zeytin agaçlarinin çogalmasi için çabalarimiz devam ediyor. Dörtyol’da 5 bin 500 kilometrekarelik alanda yarisinin tarim alani düsündügümüz de ne kadar önemli oldugunu görüyoruz. Egitimde Hatay’da Türkiye ortalamasinin üzerinde yurtlarimiz da ve 2 üniversitemizle ögrencilerimizi Hatay’da agirliyoruz. Bizim disariya açilan kapilarimiz ihracat üslerimizdir. Diger ülkelerle olan iletisim kapimizdir. Özellikle bizim Amanos Tüneli ile ilgili bir arzumuz var. Sanliurfa’dan Gaziantep’i Hatay ile deniz ile bulusturacak bir proje. Saglik konusunda ise 24 tane hastanesi bulunan Ilimiz. Bunlarin 10’u devlet, 12 tanesi özel olmak üzere egitim arastirma hastaneleri ile 24 hastanesi olan ilimiz” dedi.

Kaynak: İHA