Bakan Varank Açiklamasi '12 Aylik Ihracat Rakamimiz 235 Milyar Dolarin Üzerine Çikti'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Son 12 aylik ihracat rakamimiz 235 milyar dolarin üzerine çikti. Gördügünüz gibi sanayideki büyüme devam ediyor. Bu durum Türkiye ekonomisi için çok önemli. Çünkü ancak sanayi büyürse Türkiye kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayabilir” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi '12 Aylik Ihracat Rakamimiz 235 Milyar Dolarin Üzerine Çikti'
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve bakanligi tarafindan Karaman’a kazandirilan projelerin açilisini yapmak üzere kente gelen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, MÜSIAD tarafindan bir otelde verilen iftar yemegine katildi.



“Dünyanin yasadigi zorluklari yakinen takip ediyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, burada yaptigi konusmada, dünyada enerji fiyatlarinin arttigini belirterek, “Bilhassa bu hususlar özel sektörü fazlasiyla zorluyor. Dünyanin hemen hemen her ülkesinde kamu maliyesi alaninda sikintilar var. Ülkelerin artan borç stoklari rekor seviyelere ulasti. Dünyanin her tarafinda adeta bir yangin var. Bakiniz IMF daha yeni Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayimladi. Raporda küresel olarak iyilesmeye baslayan göstergelerin savas ile birlikte yeniden bozuldugundan bahsediyor. Uluslararasi Para Fonu bu raporda küresel büyüme projeksiyonunu asagi yönlü revize etti. Daha ilginç bir sey söyleyeyim aslinda tüm ülkeler için büyüme rakamlarini asagi yönlü revize etti. Peki bizim muhalefet bunlardan hiç bahsediyor mu? Tabi ki hayir. Diger ülkeleri hiç anmadan sadece Türkiye’ye özgü bir durum varmis gibi konusuyor. Iste bu yüzden ben buradan muhalefete sesleniyorum; Biraz dürüst olun ya! Isinize gelen kismi alip, isinize gelmeyenlerden bahsetmemek hangi vicdana sigiyor. Bu kadar karamsarlik pompalamak art niyetten baska bir sey degil. Biz elbette konjonktürün de sikintilarin da farkindayiz. Ve diyoruz ki bu sikintilarin üstesinden gelecek olan da yine biziz, bizim vizyonumuz" dedi.



“Türkiye önümüzdeki dönemde Avrupa’nin elektrikli araç üretim üslerinden biri olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, ülkemiz su anda kararli bir sekilde üretim odakli büyüme anlayisini takip ediyor diyerek, “Milli Teknoloji Hamlesi isiginda yerli ve milli üretimi bas taci ediyor. Savunma sanayindeki basarilarimizi sanayinin geneline yaymak için var gücümüzle çalisiyoruz. Bilhassa katma degerli, orta yüksek ve yüksek teknolojili üretime yönelik sürekli yeni atilimlar yapiyoruz. Iste Türkiye’nin otomobili TOGG için geri sayim basladi.

Gemlik’te yükselen fabrikayla birlikte elektrikli araçlarda öncü ülkelerden olma yolunda ilerliyoruz. Elektrikli araçlarin en öncelikli altyapisi olan sarj istasyonlarina yönelik çagrimiza çiktik. Basvurular devam ediyor. Ilk etapta 300 milyon liralik destekle ülkemizin dört bir tarafinda bin 500’den fazla yüksek hizli sarj istasyonunun kurulmasini saglayacagiz. Bu noktada hedeflerimiz büyük. Türkiye önümüzdeki dönemde Avrupa’nin elektrikli araç üretim üslerinden biri olacak. Bunu yapacak altyapiya, insan kaynagina ve tecrübeye sahibiz. Dünyada sifirdan kurulup kisa sürede 1 milyar dolar degerlemeye ulasan sirketlere startup deniyor. Biz buna bir isim koyduk Turcorn. Özellikle teknoloji tabanli islerde Turcorn’larimizin sayisi giderek artiyor. Bu start-up’lar niye önemli biliyor musunuz? Çünkü gelecek burada. Oyun sektöründe, yazilimda, yapay zekada, otonom araçlarda, dronlarda, metaversede. Milli teknoloji hamlesi vizyonu ile bu alanlarda ve diger birçok alanda zamanin ruhuna uygun esnek ve dinamik politikalar uyguluyoruz. Peki biz bunlari yaparken sözüm ona bu ülkeyi yönetme iddiasi olan muhalefet ne yapiyor biliyor musunuz?

Politika önerilerini açin bir dinleyin! Milletimiz Dogu’daki, Güneydogu’daki belediyeleri CHP’ye verirse günes enerjisinden elektrik elde edip, çiftçiye bedava vereceklermis. Niye yeni belediyeleri kazanmayi bekliyorsunuz? Halep oradaysa, arsin burada! Izmir, Aydin, Adana, İçel Belediyeleri sizde degil mi? Bu sehirler tarim sehri degil mi? Niye ülkemizin çiftçilerini birbirinden ayiriyorsun? Izmir’deki Aydin’daki çiftçi degil mi? Eger gerçekten sözünüzde ciddiyseniz hadi yapin. Ama uygulamaya geçmeden önce Konya Karapinar Günes Enerjisi Santralini ziyaret edin. Bu isler nasil yapiliyormus bir görün. Tabi bu da yetmez. Bir de Konya’daki günes enerjisi santraline günes paneli saglayan Ankara’daki panel Fabrikasini görün. Görün ki ufkunuz genislesin” diye konustu.

Bakan Varank konusmasina söyle devam etti:

“Attigimiz adimlar neticesinde güçlenen sanayi altyapimiz yasanan her türlü dis soka ragmen kisa sürede kendini güncelleyerek yoluna devam ediyor. Bakiniz ekonomik gidisatin en önemli göstergesi olan sanayi üretim endeksi Subat döneminde yillik bazda yüzde 13,3 artis gösterdi.

Yine ayni dönemde issizlik oranlari geçen aya göre 178 bin kisi azalarak yüzde 10,7 olarak gerçeklesti. Son 12 aylik ihracat rakamimiz 235 milyar dolarin üzerine çikti. Gördügünüz gibi sanayideki büyüme devam ediyor. Bu durum Türkiye ekonomisi için çok önemli. Çünkü ancak sanayi büyürse Türkiye kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayabilir. Bu yüzden bizler sizlerin yolunu açabilmek için elimizden geleni yapiyoruz. Bu noktada MÜSIAD’a ve tüm is insanlarina güveniyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ancak sizlerle beraber ulasabiliriz. Bu baglamda ülkemize ve milletimize sagladiginiz katkilarin katlanarak artmasini diliyorum."
Kaynak: İHA