'Türkiye Su Zengini Degil Yillik 574 Milimetrelik Ortalama Yagisimiz Var. Suyu Verimli Kullanmak Zorundayiz'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, bazi incelemelerde bulunmak üzere Bitlis’e geldi.

'Türkiye Su Zengini Degil Yillik 574 Milimetrelik Ortalama Yagisimiz Var. Suyu Verimli Kullanmak Zorundayiz'
AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Tasar ile birlikte kente gelen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’yi Bitlis Valisi Oktay Çagatay ve protokol karsiladi. Bakan Kirisci, Bitlis Valiliginde ziyaretçi defterini imzaladiktan sonra Vali Çagatay tarafindan kendisine Ahlat bastonu hediye edildi. Bitlis Valisinden ilin tarimsal alanlari ile ilgili brifing alan Bakan Kirisci, daha sonra tarim sektör temsilcileri ile bir toplanti düzenledi.

Valilik Toplanti Salonunda gerçeklestirilen toplantida bir konusma yapan Bakan Kirisci, ilk olarak geçen yil çikan orman yanginlarina degindi. Bitlis’te de yasanan orman yanginlarindan söz eden Bakan Kirisci, envanterlerine 55 adet helikopter eklediklerini söyledi.

"Bitlis’te yüzde 22 gibi Türkiye geneline göre orman varligimiz biraz düsük olsa da neticede orman çok önemlidir" diyen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, "Geçtigimiz yil Temmuz ayinda baslayan yanginlarda gördük ki sadece agaçlarimiz degil ormanin içindeki canlilarimiz da bunun bedelini ödedi.

Bizlerin bireyler olarak daha proaktif daha bir takim tedbirleri bir an önce uygulamak vatandas olarak dikkat etmek ve ormana sahip çikma durumunda oldugumuz anlasilmis oldu. Bizde her yil 3 binin üzerinde orman yanginlari oluyor. Ama bunlardan 10-15’i kamuoyuna mal oluyor. Digerleri o cefakar orman çalisanlarimiz tarafindan gece gündüz yürüttükleri faaliyetle üstesinden geliniyor. Bütün bunlara ragmen bu yil envanterimize 55 tane helikopter 20 tane de söndürmede kullanilacak uçaklarla ilgili makine teçhizat yönünden daha zengin bir Orman Genel Müdürlügümüz hizmet veriyor olacak. Her ne kadar Bitlis’te Akdeniz Bölgesinde bulunan ve kolay yanan çam olmasa da bu bütün bölgelerimiz ve illerimiz için bir tehdittir. Biz özellikle Orman Genel Müdürlügü ve bakanlik olarak rüzgarin hizini yavaslatamayacagimiza göre geriye iki seçenek kaliyor. Bir tanesi havadaki nemi arttirmak digeri de hava sicakligi eger artma egilimindeyse bunun düsüsüne yapay bir takim bulutlar olusturarak katkida bulunmak” diye konustu.

Bitlis’e düsen yagislarin Türkiye ortalamasinin neredeyse iki kati oldugunu sözlerine ekleyen Bakan Kirisci, “Türkiye su zengini degil yillik 574 milimetrelik bir yillik ortalama yagisimiz var. Bitlis gibi her ilimiz sansli da degil. Bitlis’te bin 100 milimetrenin üzerinde oldugunu biliyorum. Bu tabii ki Türkiye ortalamasinin neredeyse iki katina yakin. Dolayisiyla bugün itibari ile Türkiye su zengini degildir. Suyu idareli kullanmaliyiz. Suyu verimli kullanmak zorundayiz. Su zengini olsak bile dogru kullanilmaz ise tipki bilinçsiz gübre kullanimi gibi bilinçsiz su kullanimi da topragi ve bitkiyi yorar” dedi.

Bakan Kirisci, kendisinin komisyon baskanliginda tarim alaninin ihtiyaci olan bütün mevzuatlari çikardiklarini belirterek, “Benim de mecliste komisyon baskani oldugum dönemde tarimin ihtiyaci olan neredeyse bütün mevzuat çikarildi. Bugün tarim sigortasini Bitlis’te öyle veya böyle konusuyorlarsa bu var olan bir mevzuatin ürünüdür. Yine bir tarim kanununda söz ediliyorsa bu iktidarimiz döneminde çikmistir. Yine bizim çikardigimiz lisansli depoculuk var. Üreticilerimizin tipki bankaya kendi mevduatlarini teslim eden bir mudi gibi lisansli depoya ürününü götürüp teslim ediyor. Bu gerçekten son derece çagdas ve modern bir yöntem. Sanayici de biliyor ki hangi lisansli depoda hangi kalitede ne kadar miktarda ürün var bu ürün takibini ve ihtiyaci olan ürüne erisim konusunu böylelikle halletmis oluyor. Bundan sonraki yol yürüyüsümüz insallah sektörle birlikte atacagimiz adimlar ama sunu açik yüreklilikle söylüyorum Bitlis tipik bizim Türkiye olarak görmek istedigimiz tarimsal fotografi bize gösteriyor. Burada görmek istedigimiz fotograf stratejik ürünlerde biz kendi kendimize yetmeliyiz fotografidir. Diger ürünler konusunda da üretimimizi yapmaliyiz. Bu ürünlerin fazlasini da gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye disinda insanlarin hizmetine sunabilmeliyiz” diye konustu.

Hayvancilikla ilgili de konusan Bakan Kirisci, “Ben de uçaktan indikten sonra bir kez daha gördüm 1.4 milyon dekar düzeyine ulasmis bir hayvanlarimizin otlayabilecegi bir tabiat varliginiz var. Bu alanlar bizim gerek küçükbas gerekse büyük basta ihtiyacimiz olan seylerdir. Bu ülke için üreten üreticilerimizin hakikaten üretimlerinin çok degerli oldugunu bir kez de Bitlis’te ifade etmek istiyorum. Gördük ki Rusya Ukrayna savasinda cebimizde paramiz var ama hiçbir sey satin alamiyoruz. Veyahut da teknolojimiz var kullanamiyoruz. Çünkü onlar bizi doyurmuyor. Bizi doyuran bizim ülkemizin üreticilerinin ürettikleri karsiligidir. Hamdolsun üreticilerimiz pandemiye ragmen Sayin Cumhurbaskanimizin izin ve onaylari ile tarimsal faaliyetlerine devam etmistir. Bati ülkeleri pandemiden dolayi sokaga çikamazken bizim üreticimiz bu üretme kabiliyetini bu dönemde de göstermistir” dedi.

Bakan Kirisci konusmasinin ardindan toplantiya katilan sektör temsilcileri ile basina kapali olarak soru cevap seklinde sohbet etti. Programin ardindan sirasiyla Bitlis Belediyesi ve AK Parti Bitlis Il Baskanligini ziyaret edecek olan Bakan Kirisci, polisevindeki iftar yemeginin ardindan TOKI 3’üncü etapta bulunan gençlik merkezinde gençlerle bulusacak.

(Vahit Olcay - IHA)
Kaynak: İHA