Rüzgarla Birlikte Kuruyan Toprak Çiftçiyi Saskina Çevirdi

Eskisehir’de son günlerde etkisini gösteren rüzgarli hava topragi kurutunca tekrar sulama ihtiyaci olustu.

Rüzgarla Birlikte Kuruyan Toprak Çiftçiyi Saskina Çevirdi
Son günlerde Eskisehir’de etkisini gösteren rüzgarli hava, tarimi olumsuz etkiledi. Yogun yagisin ardindan sezona umutlu giren çiftçi, rüzgarin etkisiyle kuruyan tarlada adeta sok geçirdi. Bir parmak kadar alti çamur olan topragin üstü tamamen kurudu. Kuru topragin arasindan filizlenmeyen tohum, hem gecikti hem de ilave sulamaya ihtiyaç olusturdu. Sezona büyük umutla giren çiftçi “10 gün önce çamurdan giremiyorduk bu tarlaya” diye isyan etti.

“Yaklasik 10-15 gündür üreticimiz sikinti yasiyor ve sulama mecburiyetinde kaliyor”

Rüzgârin etkisiyle kuruyan toprakla ilgili konusan Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, çiftçinin büyük sikinti yasadigini belirtti.

Çamur olacak kadar islak topragin rüzgârla birlikte üzerinde olusan kurumayla hem mahsulü geciktirdigini hem de sulama ihtiyaci olusturdugunu belirten Bulusan su ifadeleri kullandi:

“Kis aylarinin uzun sürmesiyle birlikte yaklasik 10-15 gün öncesine kadar çamurdan dolayi tarlaya giremiyorduk. Gecikmeli de olsa sonrasinda ekimlerimizi yaptik. Fakat ekimlerden kisa bir süre sonra olan rüzgarlar, 4-5 gün boyunca topragi adeta bir tarladan digerine tasidi. Bu esnada da ürünler yetismedi. Yani ekilen mahsuller, topragin bir parmak alti çamur olmasina ragmen sulama yapmadan yetismeyecek. Yaklasik 10-15 gündür üreticimiz bunun sikintisini yasiyor ve sulama mecburiyetinde kaliyor. Sulamayi da yaptigimiz için ürünler biraz geç çikacak. Geç kalmadan dolayi çiftçiye zarari olacak. Eskisehir merkezindeki ürünlerin hasat zamani 6 ay oluyor. Kasim ayi geldiginde ve kiragilar düstügünde çiftçi için 5 aylik süreç 4 aya veya 6 aylik süreç 5 aya düsmüs olacak. Bu durumun piyasaya etkisi de devam edecek. Piyasa üzerindeki etkisi olumlu olmayacak. Biz de bir an önce tarlalarimizi sulayip, üretimi baslamanin yollarina bakiyoruz su anda.”
Kaynak: İHA