Macron Ve Le Pen Seçim Düellosunda Karsi Karsiya Geldi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve asiri sagci Ulusal Birlik parti lideri Marine Le Pen televizyonda yayinlanan bir düelloda karsi karsiya geldi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve asiri sagci Ulusal Birlik parti lideri Marine Le Pen, 24 Nisan’da yapilacak cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turundan önce televizyonda yayinlanan bir düelloda karsi karsiya gelerek programlarini savundu. Iki aday satin alma gücü, dis politika, sosyal konular, çevre, rekabet gücü, gençlik, güvenlik ve göç ve resmi kurumlar olmak üzere sekiz temayi ele aldi.

Macron basörtüsü yasagiyla ilgili: "Iç savas çikaracaksiniz"

Kamusal alanda basörtü takmayi yasaklamayi istedigini söyleyen Le Pen "Ben kamusal alanda peçenin yasaklanmasindan yanayim. Islamcilar tarafindan dayatilan bir üniformadir" diye konustu.

Macron ise "Fransa’yi kamuya açik alanda basörtüsünü yasaklayan dünyadaki ilk ülke yapmak istemekle" elestirdi.

Macron, "Tasidiginiz proje bir küçülme projesi ve Fransiz evrenselciligine zarar veren bir projedir. Laiklik bir dinle savasmak degildir. Benim yanimda örtünme, basörtüsü yasagi olmayacak. Anayasamiz laikliktir, özgürlük ilkesidir. Bunu yaparsan iç savas çikarirsin. Söyledigin çok ciddi bir sey. Aydinlanma ülkesi Fransa, dünyada bunu yapan ilk ülke olurdu. Önerdigin sey Fransiz ruhuna ihanettir" diye konustu.

Macron "Bir basörtünün, bir kipanin pesinden kaç polis kosacak?", diye sormasinin ardindan Le Pen "Maskelerin pesinden kosan ne kadar çok polis memuru olduysa o kadar" diye cevap verdi.

"Rusya hakkinda konusurken aslinda bankacinizla konusuyorsunuz"

Macron dis politika konusunda, Le Pen’i Rus gücüne ve Vladimir Putin’e bagimli olmakla suçladi. Macron, Le Pen’in Rusya’dan 2015’te aldigi krediyi geri ödemedigine savunarak bunun onu Rusya’ya bagimli hale getirdigini iddia etti. Macron "Rusya hakkinda konusurken aslinda bankacinizla konusuyorsunuz" dedi.

Le Pen ise "Her ay geri ödüyoruz. Oldukça uzun, dogru. Fakir bir partiyiz ama onursuz degil" diye cevap verdi. Le Pen, Macron’un 2015’te Fransa’da kredi almasini engelledigini iddia etti ancak Macron Eski Ekonomi Bakani Maliye Bakani olmadigini söyleyerek "Hiç kimse müdahale etmedi, bunu çok iyi biliyorsun" ifadelerini kullandi.

Güvenlik konusunda "Vahsetle karsi karsiyayiz"

Fransa’daki güvenlik durumunun kötü oldugunu belirten Le Pen "Ülkede durum gerçekten çok kötü, gerçek bir vahsetle karsi karsiyayiz. Ülkemizdeki güvensizligin artmasina katkida bulunan anarsik ve kitlesel göç sorununu çözmek istiyorum. Fransizlara kimin geldigini, kimin kaldigini, kimin gitmesi gerektigini sormak için bir referandum teklif ediyorum" dedi.

Le Pen, hapishanelerin kapasitesini artirmayi teklif etti.

Macron ise "200 jandarma tugayi olusturabiliriz. Hastanelere, kamu hizmetlerine yönelik saldirilara karsi bin 500 siber devriye kurmak istiyorum. Yargiçlarin isini hafifletmek ve çok daha hizli yanit vermek için 8 bin 500 adalet insani görevlendirmek istiyorum" diye konustu.

"600 milyar euro borcun sorumlulugunu aliyorum"

Macron’un programinda olan 65 yasinda emeklilik hakkinda yorum yapan Le Pen "kesinlikle dayanilmaz bir adaletsizlik ve kesinlikle hakli degil" dedi.

Le Pen, "Finans dünyasinin Mozart’inin çok kötü bir ekonomik sicili var" diyerek "Bana ders vermeyin. 600 milyar euro borcumuz olunca, mütevazi kalmaliyiz" açiklamasinda bulundu. Macron ise "Marine Le Pen kesinlikle Çovid’e cevap vermedi. 600 milyar borç Covid’den dolayiydi, sorumlulugunu tamamen aliyorum. Yardim ettik, Dayanisma fonu, kismi issizlik, garantili krediler. Bunu yaptigimiz için gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu.

"12 milyar Euro’yu Fransizlara iade edecegim"

Satin alma gücü ile ilgili programini belirten Le Pen "Satin alma gücünü bes yillik görev süremin önceligi yapmak istiyorum. Enerji üzerindeki KDV’yi kalici olarak yüzde 20’den yüzde 5.5’e düsürmeyi önermek istiyorum. 12 milyari Fransizlara iade edecegim" açiklamasinda bulundu. Le Pen’e göre, Macron’un görev süresinde 400 bin yoksul insan tespit edildi.

"Fransizlara kötü davrandiniz"

Le Pen "Demokratik bir rönesans istiyorum. Vatandaslarin inisiyatifiyle referanduma gitmesini istiyorum. Sari Yelekliler size söyledi, ses çikmadi. Bu bes yillik sürenin sonundaki en büyük sorun, sizin yarattiginiz bölünme. Fransizlara siddet içeren sözlerle kötü davrandiniz. Fransiz demokrasisini onarmaliyiz" diye konustu

"Iklim süphecisine" karsi "iklim ikiyüzlüsü"

Le Pen’i "iklim süpheci" olmakla suçlayan Macron , "Sizi dinlemek ilginç olan sey, tutarsizliktir. Programiniz ne basi var ne de kuyrugu. Hidrokarbonlarda kalici bir azalma öneriyorsunuz. Iklim konusunda süphecisiniz. Açikça görülüyor." Ifadelerini kullandi.

Le Pen ise "Iklim konusunda hiç süpheci degilim ama siz iklim konusunda biraz ikiyüzlüsünüz" diye yanitladi.

Ikinci tur 24 Nisan’da

24 Nisan’da yapilacak olan ikinci tur 12 aday arasinda oylarin yüzde 27.6’sini alan mevcut Macron ile oylarin yüzde 23.4’unu alan Le Pen arasinda yapilacak.
Kaynak: İHA