Zelenskiy'in Balistik Korumali Kaski Ve Yelegi Yozgat'tan

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in Yozgat’ta fabrika ziyareti sirasinda, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in giydigi koruyucu kask ile yelegin Yozgat’ta üretildigi ortaya çikti.

Zelenskiy'in Balistik Korumali Kaski Ve Yelegi Yozgat'tan
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, geçtigimiz günlerde Yozgat’ta bir dizi açilis ve ziyaretlerde bulunmustu. Bu çerçevede OSB’de balistik koruyucu sistemler ile fonksiyonel iç ve dis giyim ürünlerinin üretimini gerçeklestiren bir firmayi ziyaret etti. Varank, fabrikada vücut ve araç zirhlari ile tekstil, balistik ve kompozit malzemeler üretim hatlarinda incelemelerde bulundu.

Fabrika yöneticileriyle sohbet eden Varank’a, Rusya-Ukrayna geriliminin ilk günlerinde gelen talep üzerine Devlet Baskani Zelenski ve ekibi için 20 adet koruyucu kask ve yelegin gönderildigi bilgisi aktarildi.

Varank, Rusya-Ukrayna Savasi’ndan sonra askeri personellerin koruyucu ekipmanlarinin fazlaca gündeme geldigine isaret ederek, “Güvenlik güçlerimizi koruyan hayati öneme sahip savunma ekipmanlarinin üretilmesinin yani sira, bu ürünlerin ihracatinin yapilmasi ülkemizin üretimde geldigi noktayi göstermesi açisindan oldukça önemli. Türk savunma sanayisinde özellikle özel sektörün gedigi bu noktayi görmüs olmaktan ziyadesiyle memnun oldum. Dünyanin elliden fazla ülkesine birçok askeri ekipman Yozgat’ta üretilip gönderiliyor” dedi.



Yelek ve kastlari test etti

Üretim tesisi içerisindeki test atis tünellerinde 7.62 milimetre balistik mühimmat ile 15 metre mesafeden yelek ve kaska atis yapan Varank, daha sonra ekipmanlarin atis sonrasi durumunu inceledi. Varank, “Hem bir yelege hem de bir kaska atis yaptik. Iki testte de ürünlerin ne kadar basarili oldugunu, mermiye karsi ürünlerin nasil koruma sagladigini gördük” dedi.

Firma yöneticisi Vedat Tüzer, Rusya-Ukrayna savasinin ilk günlerinde Zelenskiy ve ekibi için özel bir kask ve yelek talebinin kendilerine iletildigini belirterek, “Sayin Cumhurbaskani Zelenksiy ve ekibi için 20 adet kask ve yelek istediler, biz de gönderdik, televizyondan izleyince mutlu olduk. Dünyanin 50’den fazla ülkesine Yozgat’ta ürettigimiz ürünleri ihraç ediyoruz. Ayni zamanda 2013’ten bu tarafa Türkiye’deki balistik kasklarin yüzde 80’e yakinini biz tedarik ediyoruz. 2013’e kadar bunlar genellikle ABD-Israil ortakli yabanci firmalardan tedarik ediliyordu, bin 900 dolarlardan alimlar vardi. Biz bunlari bitirdik. Hem Türkiye’ye hem yurt disina ürünlerimizi tedarik ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA