Yurt Disinda Gördügü Meyveyi Yetistirmeye Basladi, Yilda 300 Bin TL Kazanmayi Hedefliyor

Çorum’un Kargi ilçesinde yasayan Kemal Dümenci, yurt disinda markette gördügü ’goji berry’ meyvesinin fidanlarini tarlasina dikerek üretime basladi. Dümenci, alim garantisi bulunan meyveden yillik 300 bin liranin üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyor.

Yurt Disinda Gördügü Meyveyi Yetistirmeye Basladi, Yilda 300 Bin TL Kazanmayi Hedefliyor
Çorum’un Kargi ilçesinde yasayan serbest muhasebeci Mali Müsavir olan Kemal Dümenci, is için Malta’ya gitti. Malta’da girdigi bir markette ’goji berry’ meyvesini gören Dümenci, daha sonra Türkiye’ye döndügünde bu ürünü arastirmaya basladi.

Türkiye’de de yetistirilen goji berry’nin ithalatçisiyla da tanisan Dümenci yasadigi ilçede bulunun yaklasik 9 dönüm tarim arazisinin toprak analizini yaptirip 2 bin fidan dikerek üretime basladi.



"Bu yil insallah meyve almaya baslayacagiz”

Ilk dikildiginde 25 santimetre olan goji berry fidanlari su anda ikinci yilinda yaklasik 2 metreye ulasti. Bu yil küçük oranda meyve verecek olan fidanlardan tam verimin dikiminin 3. yilinda almaya baslayacaklarini söyleyen Kemal Dümenci, "Bu ürünü ben ilk Malta’ya bir markette gördüm. Orada aklimda kaldi. Türkiye’ye geldigimde ithalatçisi ile tanistim. Ithalatçisindan bir miktar alip tadina baktim. Bu ürünün yaban mersini ile kiraz benzeri bir tadi var. Sonra bu ürünü neden ilçemizde yetistirmeyelim, neden ilçemizde sadece çeltik üretimine hapis olsun, goji berry neden üretilmesin diye düsündüm. Sonra da ilçede bos duran iki arazimde toprak tahlilleri yaptirdim. Çikan analiz sonuçlarina göre bu ürünün burada yetistirilebilecegine inanip yaklasik 9 dönümlük bir alana diktim. Suanda fidanlarin dikilmesinin üzerinden yaklasik iki yil gibi zaman geçti. Bekledigimiz gelisimi saglamis durumda. Bu yil insallah meyve almaya baslayacagiz” dedi.



"Ilaç sanayinde ciddi anlamda ragbet gören tibbi bir meyve"

Ürünün kullanim alaninin çok genis oldugunu anlatan Dümenci, “Ilaç sanayinde ciddi anlamda ragbet gören tibbi bir meyve. Bunun yaninda herhangi bir islem yapilmadan gida olarak da kullaniliyor, Çayi, reçeli yapiliyor. 10 tane portakalin barindirdigi c vitaminini sadece bir tane meyvesinde barindiriyor. Ciddi anlamda a vitamini barindiriyor. Onun içinde Avrupa da ve yurt disinda yüksek miktarda tüketiliyor. Türkiye de fazla bilinmedigi için fazla tüketilmiyor ama ihracat yönü çok güçlü. Türkiye’de de yeni yeni yayilmaya basladi.

Ciddi anlamda üretim açigi var suanda. Bu nedenle de firmalar su anda çiftçilere alim garantisiyle fidan diktirmeye basladi” diye konustu.



"Goji berry’nin çeltige göre getirisi daha yüksek"

Kargi da üreticilerin gelirinin büyük bir kismini çeltik üretiminden kazandigini söyleyen Dümenci, goji berry’nin gelirinin daha yüksek oldugunu belirterek “Goji berry’nin çeltige göre getirisi daha yüksek. Çiftçiye bir dönümlük araziden yaklasik 35 bin lira gibi getiri saglama imkani var. Bu nedenle ben ilçede bunun öncülügü yaparak goji berry üretimini yayginlastirmayi daha sonrada kooperatiflesmenin öncüsü olmak istiyorum’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA