Karaciger Yetmezligi Ve Korona Virüse Karsi Mücadele Veren Bebek Izmir'de Sifa Buldu

Bes buçuk aylikken karaciger yetmezligi teshisi konulan ve geçen süreçte 2 kez korona virüse yakalanan 7 aylik Mahir Mert Sevgiloglu, durumu agirlasip nakil karari alinmasi üzerine Ankara’dan ambulans uçakla sevk edildigi Izmir Kent Hastanesi’nde acil karaciger nakliyle hayata tutundu. Süreç hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Murat Kiliç, “Bebegin saatler içinde kaybedilmesi söz konusuydu. Risk aileyle paylasilarak nakil gerçeklestirildi. Hastamiz su anda gayet saglikli” derken, anne Esra Sevgiloglu ise “Mahir’den hiç vazgeçmedik, onun da bizden vazgeçmeyecegine inandik, umuda sarildik” dedi.

Karaciger Yetmezligi Ve Korona Virüse Karsi Mücadele Veren Bebek Izmir'de Sifa Buldu
Ankara’da yasayan iki çocuk sahibi 32 yasindaki Erhak ve Esra Sevgiloglu çifti, 21 ay önce büyük ogullari Mehmet Yigit’i kucaklarina aldi. Çift 6 Eylül 2021 tarihinde dogan Mahir Mert ile ikinci kez anne baba olmanin sevincini yasadi ancak bu mutluluk bebekte sarilik baslamasiyla gölgelendi. 5,5 aylikken karaciger yetmezligi tanisi konulan ve geçen süreçte 2 kez korona virüse yakalanan Mahir Mert bebek, 7 aylikken ambulans uçakla Ankara’dan Izmir’e sevk edildi.

“Bebegi saatler içinde kaybedebilirdik”

Talihsiz bebegi karaciger nakline götüren süreç ve sonraki gelismeler hakkinda bilgiler veren Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu baskani Prof. Dr. Murat Kiliç, “Mahir Mert, Gazi Üniversitesi’nde karaciger yetmezligi nedeniyle takip edilirken korona virüse yakalanmis bir hasta. Bebek, Covid-19 nedeniyle iyice kötülesmis ve karaciger yetmezligi ilerleyerek acil karaciger nakli gereksinimi ortaya çikmis. Bunun üzerine bebek, ambulans uçak ile gece hastanemize solunum destegi ile birlikte sevk edildi. Bebek son bir ayda iki kez korona virüs geçirmis ve nakilden 5 gün önce yapilan en son Covid-19 testi negatif çikmis. 7 gün önce bakilan testi ise pozitif çikiyor. Ancak hastada agir Covid-19 pnömonisi ve karaciger yetmezliginin yani sira çoklu organ yetmezligine gidis hali de mevcuttu. Covid-19 pozitif hastalarda organ nakli söz konusu ise normalde hastalik geçtikten sonra enfeksiyonun vücuttan tam temizlenmesi için 1 ay bekleme süresi gerekiyor. Ama bu hastanin saatler içinde kaybedilmesi söz konusu oldugu için risk aile ile paylasilarak nakil karari alindi” dedi.



“Su an akcigerleri ve karaciger testleri tamamen normal sinirlarda”

Anne Esra Sevgiloglu’nun amcasi Isa Ayik’tan (53) acil olarak karaciger transplantasyonu yapildigini belirterek sözlerine devam eden Kiliç, “Karaciger nakli olan hastalara organ reddini önlemek için bagisiklik sistemini baskilayici ilaçlar vermek zorundayiz. Hastamiza verdigimiz bu ilaçlar aktif enfeksiyonu daha kötü hale getirebilirdi. Neyse ki hastamizda korktugumuz olmadi ve akciger enfeksiyonu hizla düzeldi. Karaciger yetmezligi de ortadan kalkinca bebek 2 gün yogun bakimda entübe ve solunum makinesine bagli olarak izlendi, sonrasinda ekstübe oldu ve 1 hafta yogun bakimda kaldiktan sonra bir hafta da serviste izlendi. Hastamiz 15. günde taburcu oldu. Su an akcigerleri ve karaciger testleri tamamen normal sinirlarda” diye konustu.

Prof. Dr. Kiliç, geçtigimiz 14 Mart’ta Doç. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat’tan olusan ekibin basariyla gerçeklestirdigi nakil sonrasinda bebegin sagliginin iyi oldugunu, rutin kontrollere gelip gittigini kaydetti.



“Umuda sarildik”

Öte yandan, dogdugu günden bu yana küçük oglu ile yogun doktor hastane trafigi yasadiklarini belirten anne Sevgiloglu da ilk kez nakil sonrasinda rahat bir nefes alabildiklerini ifade etti.

Minik oglunun hastaligina uzun süre tani koyulamadigini, karaciger yetmezligi gelistikten sonra oglunun iki kez korona virüse yakalandigini belirten Esra Sevgiloglu, “Çok zor, çok sikintili günlerdi. Korona olmasina karsin acil karaciger nakli karari alindiginda kar yagisi da uçusa, yolculuga engel oluyordu. Mahir, Saglik Bakanligi’nin ambulans uçagi ile Izmir’e Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Oglumuz hayata uçtu. Mahir’den umutluyduk. Mahir’den hiç vazgeçmedik, onun da bizden vazgeçmeyecegine inandik. Umuda sarildik. Simdi saglikla kucagimizda, bize gülücükler veriyor. Ogluma hayat veren amcama ve emegi geçen tüm hekimlere, hemsirelere çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



“Ben de bir babayim ve hiç düsünmeden donör oldum”

Yegeninin bebegine hayat veren 2 çocuk babasi emekli isçi Isa Ayik ise duygularini “Ben de bir babayim, hiç düsünmeden donör oldum. Nakil sonrasinda da gayet iyiyim, sagligim yerinde. Hayat kurtarmanin mutlulugunu yasiyorum” diyerek dile getirdi.
Kaynak: İHA