Gasilhaneyi Hayir Kurumuna Çevirdi

Kastamonu’da mahalle muhtari magazaya çevirdigi gasilhanede biriktirdigi kiyafetleri ihtiyaç sahibi ailelere ulastiriyor.

Gasilhaneyi Hayir Kurumuna Çevirdi
Kastamonu’nun Beyçelebi Mahallesi Muhtari Rifat Cozuroglu, hayirseverlerin kendisine teslim ettigi kiyafet ve ev esyalarini, Hedanioglu Camii’nin kullanilmayan gasilhanesinde depolayarak ihtiyaç sahiplerine ulastiriyor. Magaza havasi verdigi gasilhanede çocuk kiyafetlrinden yetiskin kiyafetlerine onlarca kiyafet ve ayakkabi bulunuyor.

“Ilçelerimizden bile ihtiyaç sahibi aileler geliyor”

Gasilhanedeki ölülerin yikandigi mermeri ayakkabilarla donatan Muhtar Cozuroglu, ihtiyaç sahiplerinin ilk geldiklerinde biraz sasirdigini fakat daha sonra alismaya basladiklarini söyleyerek, “Mahallemde ihtiyaç sahiplerini bildigim için ben bunlari alip, ihtiyaç sahiplerine ulastirayim dedim. Her geçen gün güçleniyoruz. Belirli kisiler kiyafet götürüyor. Bize gelen kiyafetleri buradan ben kendim ayiriyorum. Temiz olmasina, yirtigi sökügü olmamasina, begenmedigimiz degil aksine giyemedigimiz veya dar gelen, bol gelen kiyafetlerimizi degerlendiriyoruz. Inanin bazen çok güzel kiyafetler geliyor bizlere. Bunu kendi mahallemde baslatmis olmama ragmen diger mahallelerden gelenlere de ayni yardimlari yapiyoruz. Mahallemin disinda inanin bazen ilçelerimizden bile ihtiyaç sahipleri geliyor ve biz, onlara kiyafetler veriyoruz” dedi.



"Bizim için yerden ziyade yaptigimiz hayir"

Hayirseverlerin kiyafetlerini gasilhanede güzel bir sunumla ihtiyaç sahiplerine ulastirdigini söyleyen Muhtar Cozuroglu, “Bizim için yerden ziyade yaptigimiz hayir önemli. Hayatini kaybeden vatandaslarimizi belediyemiz yikadigi için burasi bir süredir bostu. Ben de burayi bu sekilde kullandim, sag olsun yardimci oldular. Gelenler ilk basta sasirsa da zamanla alisiyorlar. Kiyafetlerimizi güzelce dizdik ve ihtiyaç sahipleri buradan yararlanabiliyor” diye konustu.



“Her yerden bize kiyafetler gelmeye basladi”

Ankara, Istanbul basta olmak üzere birçok sehirde yasayan hayirseverlerin kendilerine kiyafet gönderdigini kaydeden Cozuroglu, “Burada görülenler hayirseverler tarafindan ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere topladigimiz esya ve kiyafetler. Bunu ben degil mahallem, Kastamonu halki ve hayirseverlerle birlikte yapiyoruz. Çünkü tek el ile hiçbir sey olmaz. Burada sizlerde bizim sesimiz oluyorsunuz. Duyuru çok önemli, bu duyuru neticesinde Istanbul, Ankara gibi büyüksehirlerimizden sosyal medyadan, görsel basindan bunlarin çok etkisi var. Bu illerden dahi bana kiyafetler geliyor. Burada hiç kullanilmamis, hatta giyilmemis kiyafetlerde bulunuyor. Ben, göreve geldikten sonra 2016 yilinda ‘ne yapabilirim’ diye düsündüm. Malum bütçemiz belli. Herhangi bir ödenegimiz yok. Kendi oturdugum mahallemden esinlenerek ilk etapta küçük çapta bu tür hayir islerine basladim. Durumu takip ettigimde gerçekten ihtiyaç sahibi aileler belirmeye basladi.

Biz, yaptigimiz bu isleri çevremize duyurduk. Basinda haber oldu. Bana her taraftan giyim esyalari gelmeye basladi” seklinde konustu.



“Gönülden gelmezse bu isi zorla yapamazsiniz”

Muhtarligin küçük olmasindan ötürü depo olarak gasilhaneyi kullandiklarini ifade eden Muhtar Cozuroglu, "Bu kiyafetler ikinci el kiyafet. Bu kisiye dar gelmis bir kiyafettir. Kiyafet çok yeni, bunu geri dönüsüme göndermek gerçekten çok yaziktir. Geri dönüsüm tabii ki bizler için iyi bir sey, bizlere iplik, kumas gibi geri olarak dönüyor. Ama bizim insanimiz su anda o ipligi, kumasi ne yazik ki alamiyor ya da giyemiyor. Öncelik bana kiyafet lazim. Her bize gelen kiyafeti de almiyoruz. Vatandaslar getirip birakiyor ama biz, ondan sonra kontrol ediyoruz. En büyük güzellik paylasmaktir. Paylasirsak azalmayiz aksine daha da güçlü oluruz. Ben burada ayiriyorum. Begenmedigim bir kiyafeti bize gelen ihtiyaç sahibine vermiyoruz. Insanlar buraya kiyafet almaya geliyor. Su anda bize Kastamonu’nun merkez ve ilçelerinden çok sayida ihtiyaç sahibi aileler geliyor. Nasil ihtiyaci oldugunda bir kisi kiyafet almak için magazaya gittiyse ama o insanlar, magazaya degil bize geliyor. 1 yil önce bizden kiyafet almis birisi, 1 yil sonra tekrar gelip bizden kiyafet istiyor. ’Benim pantolonum ya da gömlegim eskidi ya da yirtildi, yenisi var mi’ diye soruyor. Inanin ki o kadar mutlu oluyorum ki ben. Bu gönülden gelen mutluluk ile alakali. Gönülden gelmezse bu isi zorla yapamazsiniz. Ben bu yüzden kendimde böyle bir görev edindim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA