Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Demiryolu Agimizi 2053'De 28 Bin 590 Kilometreye Hedefledik'

2053 yilina kadar bitecek projeler hakkinda önemli açiklamalarda bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Demiryolu agimizi 2035’de 23 bin 627’ye, 2053’de de 28 bin 590 kilometreye hedefledik. 2053 hedeflerimiz dogrultusunda demiryollarindaki yolcu tasima payini yüzde 1’den yüzde 6,2’ye, yük tasima payini yüzde 4’ten yüzde 22’ye yükseltecegiz" dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Demiryolu Agimizi 2053'De 28 Bin 590 Kilometreye Hedefledik'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Ankara-Sivas Yüksek Hizli Tren Hattinin T15 tünel santiyesinde çalisan isçilerle birlikte iftar yapti. Iftar yemegi sonrasi açiklamalarda bulunan Bakan Karaismailoglu, demiryollarinin hem dünya hem de Türkiye için ekonomik, sosyal, tarihsel, kültürel ve çevresel öneme sahip stratejik bir ulasim modu oldugunu söyledi.



"Stratejik ulasim modunu omuz omuza vererek yükselttik"

20 yilda demiryollarini saha kaldirdiklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, "Cumhuriyet’in ilk yillarinda üzerine titrenen bu kiymetli ulasim modu, maalesef yillarca ihmal edildi. AK Parti hükumetleri olarak bizler, siz demiryolcu kardeslerimle el birligi ile 20 yilda demiryollarimizi adeta saha kaldirdik. Demiryolunun küresel ve bölgesel açidan öneminin farkindaydik. Ve ihmal edilen, neredeyse unutulan bu stratejik ulasim modunu omuz omuza vererek yükselttik" dedi.



"Yük tasima payini yüzde 4’ten yüzde 22’ye yükseltecegiz"

2003’ten bugüne kadar ülkenin ulasim ve haberlesmesi için 1 trilyon 337 milyar 240 milyon liralik yatirim yaptiklarini belirten Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Demiryollarimiza 272 milyar lira tahsis ederek önemli bir pay sagladik. Son 20 yilda bin 432 kilometrelik hizli tren hatti yaparken, konvansiyonel hat uzunlugumuzu da 11 bin 590 kilometreye çikardik. Toplam demiryolu agimizi 13 bin 22 kilometreye çikardik. Demiryolu agimizi 2035’te 23 bin 627’ye, 2053’te de, 28 bin 590 kilometreye hedefledik. 2053 hedeflerimiz dogrultusunda demiryollarindaki yolcu tasima payini yüzde 1’den yüzde 6,2’ye, yük tasima payini yüzde 4’ten yüzde 22’ye yükseltecegiz. Emniyetli, hizli, verimli ve daha etkin bir demiryolu agina sahip olacagiz. Çevresel hassasiyetimizi demiryollarinda da sürdürüyoruz. Buradaki ihtiyacin yüzde 35’ini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilayacagiz."

"Yük tasimasini yüzde 10 artirarak 38,2 milyon tona çikardik"

Demiryolu yük tasimaciliginda özel sektör payi da yüzde 13’e ulastigini belirten Bakan Karaismailoglu, "Pandemi süreci ile birlikte hem lojistik ihtiyaçlarin sürekliligi hem de demiryollarinin etkinligi ve önemi küresel ve ulusal ölçekte kendisini bir kez daha gösterdi. Biz de 2020 yilinda 36 milyon ton olan yük tasimasini yüzde 10 artirarak 38,2 milyon tona çikardik. Serbestlesme ile birlikte 2021’de demiryolu yük tasimaciliginda özel sektör payi da yüzde 13’e ulasti. Bu yolla yaptigimiz uluslararasi tasimalarimiz da 2021’de yüzde 24 oranina ulastik. Tasimaciligimizin can damari olan lojistik merkezlerimizin sayisini 12’ye kapasitesini de 13,6 milyon tona çikardik. Bizler kendimizi, milletimize hizmet etmeye, gelecegimiz gençlerimize daha refah bir Türkiye birakmaya adadik. Atalarimizin da dedigi gibi ’Ayinesi istir kisinin, lafa bakilmaz.’ Hamdolsun, milletimiz çalisanla, hizmet götüreni, huzur getireni, bos konusanla gayet iyi ayirt ediyor" diye konustu.



"T15 tünelimizin toplam uzunlugu 4 bin 593 kilometredir"

T15 tünelinin toplamda 393 kilometreyi bulan Ankara-Yozgat-Sivas YHT hattinin önemli bir bölümü oldugunu anlatan Bakan Karaismailoglu, "YHT hattimiz, saatte 250 kilometre hiza uygun yüksek hizli hat özelligine sahip olacak. Hattimizda; Elmadag, Kirikkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdagmadeni, Yildizeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon var. Hat boyunca, toplam uzunlugu 66 kilometreyi asan tam 49 tünel bulunuyor. Ankara-Sivas YHT hatti üzerinde de tam 27 kilometreye uzunlugunda 49 viyadük yer aliyor. Ankara-Sivas Demiryolu Projemiz, Kayas-Kirikkale arasindaki altyapi çalismalarinda da, 54’üncü ile 58’inci kilometreleri arasinda yer alan T15 tünelimizle birlikte bu kesimdeki üst yapi çalismalarimiza da gece-gündüz devam ediyoruz. T15 tünelimizin toplam uzunlugu 4 bin 593 kilometredir" seklinde konustu.



"Bizim günübirlik polemiklerle geçirecek vaktimiz yok"

Bakan Karaismailoglu, gelecek Türkiye’nin ulasim ve haberlesme sistemlerini simdiden planladiklarini belirterek, "Degerli Kardeslerim, baskalari ne düsünür bilmeyiz ama, biz çocuklarimizi, gelecek nesillerimizi düsünüyoruz. Gelecek Türkiye’nin ulasim ve haberlesme sistemlerini simdiden planliyoruz. Bunlar ayaklari yere basan, ülkemizin gelecegine ufuk çizen, devlet akliyla ve istisareyle hazirlanmis planlardir. Bizim günübirlik polemiklerle geçirecek vaktimiz yok. Aklimizi, gücümüzü, kaynaklarimizi ve emegimizi ülkemizin imari için seferber ettik. Sayin Cumhurbaskani’mizin liderliginde ülkemizin gelecegini insa etmek için çalisiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA