Ukrayna'ya Giden Ahiska Türkü, 2,5 Ay Sonra Ahlat'a Dönebildi

Bitlis’in Ahlat ilçesinden Ukrayna’daki akrabalarinin yanina giden Ahiska Türkü Mansur Baytaroglu, baslayan savas nedeniyle 2,5 ay sonra Türkiye’ye geri dönebildi.

Ukrayna'ya Giden Ahiska Türkü, 2,5 Ay Sonra Ahlat'a Dönebildi
2016 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla Ukrayna’dan getirilerek Ahlat’a yerlestirilen Ahiska Türklerinden olan 48 yasindaki Mansur Baytaroglu, ogluna kiz istemek ve hasta olan kayinbabasini ziyaret etmek için 16 Ocak’ta Ukrayna’daki akrabalarinin yanina gitti. Oradaki islerini ve ziyaretlerini tamamladiktan sonra 20 Subat’ta uçakla Türkiye’ye dönecekken yapilan koronavirüs testi pozitif çikan Baytaroglu, bir hafta karantinada kaldigi için uçak dönüs biletini 25 Subat tarihine erteledi. Mansur Baytaroglu, Ukrayna’dan dönmesine bir gün kala Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi savas sonrasi bir ay mahsur kaldigi Ukrayna’dan Türkiye’ye dönmek için çesitli yollara basvurdu. Çifte vatandas oldugu için Ukrayna’dan dönmelerine izin verilmeyen Mansur Baytaroglu, Türkiye’ye dönmek için Romanya, Moldova ve Polonya sinirlarina da gitse bile basarili olamadi. Baytaroglu, Ukrayna’nin Chernivtsi sehrindeki camide 25 gün kaldiktan sonra Türk makamlarinin araya girmesiyle çikarilan geçici pasaportla ve Türkiye’den gönderilen otobüslerle geri dönebildi. 29 Mart’ta Türkiye’ye dönen Baytaroglu, yasadigi zorlu süreci gazetecilere anlatti.

Savasin baslamasiyla birlikte çok kötü günler geçirdigini ve ailesine kavusamayacagini düsündügünü söyleyen Baytaroglu, “2016 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla Bitlis’in Ahlat ilçesine yerlestik. Ben 16 Ocak’ta Ukrayna’ya gittim. Hem hayirli islerimiz vardi hem de kayinbabam rahatsizdi. Harkov sehrinin bir köyüne gittim. Orada bizim Ahiskalilar yasiyorlar. Orada Volkivka köyünde kaliyordum. 20 Subat tarihine dönüs için bilet almistim. 20 Subat’ta Harkov havalimanina gittik ve koronavirüs testi verdik. Test verdim pozitif çikti ve beni birakmadilar. Büyük oglumu gönderdim kendim kaldim ve köyüme geri döndüm. Köyde birkaç gün kaldim o ara kayinbabam rahatsizdi ve hayatini kaybetti. Bende biletimi 25 Subat’a ertelemistim ve 24’ünde savas çikti dönemedim. 1 Mart’ta yola çiktim. Küçük oglumla Türkiye’ye dönelim istedik. Çünkü savas basladiktan sonra tüm insanlar kaçmaya basladi.

Çok büyük savas basladi, Harkov’un havalimanini vurdular. Bütün havalimanlarini vurdular. Ben havalimanini aradim dediler artik havalimani yoktur gidemezsin. O arada ben Ahlat’taki arkadaslarimi aradim. Serdar Haciyusufoglu’nu aradim benim hem patronum hem de arkadasimdir. Daha sonra Ahlat Belediye Baskanimiz Mümtaz Çoban araya girdi ve girisimlerde bulundu. Beni daha sonra Türkiye’den aradilar ve nerede kaldigimi sordular. Ben çifte vatandasim hem Türk hem de Ukrayna vatandasiyim. Çifte vatandas oldugumuz için de bizi serbest birakmadilar. Sonra bize dediler Romanya, Polonya ve Moldova sinirindan birakiyorlar. Chernivtsi sehrine gittik. Oraya Türkiye otobüsler gönderiyordu. 4 otobüs Ahiskalilar olarak yola çiktik. Romanya sinira gittik ve orada çifte vatandas olanlari birakmiyorlar. Ondan sonra biz orada indik ve konsoloslugu aradik. Daha sonra 45 kisiyi geri çevirdiler. Chernivtsi sehrine gittik. Orada cami vardi. Türkiye’den giden bir hoca orada cami açmis. Hem medrese vardi hem cami. Birinde bayanlar ve çocuklar kaliyordu biz de orada 25 gün kaldik. Tesekkür ederiz Türkiye Cumhuriyetine, oraya AFAD ve Kizilay geldi. Battaniyeler getirdiler, yemek verdiler. Çünkü fazlaydik ve caminin içinde kaliyorduk. Abdest alirken bile sira bekliyorduk. 25 günde ancak 2 defa banyo yaptim. Daha sonra konsolosluktan bize yardim ettiler ve biz geçici pasaportla geçis yaparak otobüsle Türkiye’ye geldik. Allah razi olsun Cumhurbaskanimizdan, tüm Türkiye’den ve yardimci olanlardan. Ben su an Ahlat’tayim. Allah’a sükürler olsun geldim evime kavustum, aileme kavustum” dedi.



“30 gün boyunca agladik”

Mansur Baytaroglu’nun annesi Adalet Baytaroglu da, ogluna kavusmanin sevincini gözyaslari içinde anlatti. Baytaroglu, “Benim oglum gitti Ukrayna’ya, orada hayir isi vardi o da olmadi. O arada kayinbabasi da çok hastaydi. O da hayatini kaybetti, Allah rahmet etsin. 30 gün boyunca agladik, nasil gelecek diye? Gece gündüz agladim Allah’ima sükürler olsun. Vatanimizin büyüklerinden Allah razi olsun, yardim ettiler ve geldi. Vatanimiz hiç zeval görmesin, Türkiye’de hiç savas çikmasin. Dünyamiz sag selamet olsun. Bütün dostlarimiz sad olsun. Vatanimizin her vakit bayragi parlasin” diye konustu.

Kaynak: İHA