Baskan Soyer, Millet Ittifaki'na 3 Hizmet Yilini Anlatti

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 3 yilda yaptigi yatirim ve projeleri CHP Izmir milletvekillerine ve Millet Ittifaki temsilcilerine anlatti. Toplantida kentsel dönüsüm ve planlama, altyapi, sosyal hizmetler ve tarimsal hizmetler alanlarinda hayata geçirilen ve planlanan projeler sunuldu.

Baskan Soyer, Millet Ittifaki'na 3 Hizmet Yilini Anlatti
Baskan Soyer 3 hizmet yilini Millet Ittifaki’na anlattigi toplantiya; Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, CHP Izmir milletvekilleri Tuncay Özkan, Ednan Arslan, Kamil Okyay Sindir, Kani Beko, Mahir Polat, Murat Bakan, Özcan Purçu, Sevda Erdan Kiliç, Tacettin Bayir, IYI Parti Izmir milletvekilleri Aytun Çiray ve Müsavat Dervisoglu, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, Gelecek Partisi Izmir Il Baskani Onur Sivasli, Saadet Partisi Izmir Il Baskani Mustafa Erduran, Demokrat Parti Izmir Siyasi Islerden Sorumlu Il Baskan Yardimcisi Seref Sencanbaz ve Deva Partisi Konak Ilçe Baskani Alev Özegeli katildi.



“Ihalenin iptali söz konusu degil”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir tarihinin en büyük yatirimi Buca Metrosu’nun yapim ihalesine iliskin kararin Izmir 4. Idare Mahkemesi tarafindan iptal edilmesiyle ilgili 6 siyasi partinin temsilcilerinin sorularini yanitladi. Baskan Soyer, Buca Metrosu’nun yapim ihalesinin tamamen yürürlükte oldugunu vurgulayarak, “Izmir 4. Idare Mahkemesi’nin karari Buca Metrosu ihalesinin iptali anlamina gelmiyor. Süreç bizim açimizdan devam ediyor. Buca Metrosu mutlaka hayata geçecek. Kaynaklari hazir, finansmani hazir, projesi hazir. Hiçbir engel yok. Sürecin uzamasi söz konusu degil. Hiçbir sekilde engellenmesi de söz konusu degil. Aynen devam ediyoruz, bir sikinti yok. Santiye kontrollerini yaptik. Önümüzdeki hafta konteynirlar yerlestirilecek” ifadelerini kullandi.

“Birçok imalatin isçiligi sifir gösterilmis”

Buca Metrosu’nun en hizli, güvenilir ve kaliteli sekilde yapilmasi için sürecin titizlikle yürütüldügünün altini çizen Baskan Soyer, “Bu ihale kararini biz tek basimiza vermiyoruz. En düsük teklifin geçersiz sayildigi birçok örnek var. Çünkü idare o teklife ihaleyi verdigi takdirde isin yapilmayacagini bilir. Dolayisiyla ihale mevzuatinda en düsük fiyat sorgulamasi diye bir uygulama vardir. Biz de bu sorgulamayi yaptik. Gördük ki, birçok imalatin isçiligi sifir gösterilmis. Izmir 4. Idare Mahkemesi yeteri kadar incelenmedigini söylüyor ama tam tersine son derece titiz bir çalisma yapildi. Son derece detaylari irdelendi. Burada idare su kuskuya düser. Ben bu ihaleyi verirsem acaba karsima çikacak isçilik ne olacak? Acaba bana verdigi taahhüdü yerine getirmek için ne tür hukuki çözüm arayislarina gidecek, önüme ne tür rakamlar gelecek? Idare bütün bunlardan kusku duydugu için, ihaleyi en düsük fiyati verene vermeyebilir. Nitekim biz de böyle yaptik” diye konustu.



“Buca Metrosu aynen devam”

Avrupa Yatirim ve Kalkinma Bankasi’nin tarihinde ilk defa böyle bir sey yasandiginin altini çizen Baskan Soyer, “Uluslararasi ihale normlarina göre yapilan bir ihalede bir yerel mahkemenin aleyhte karar vermesi gibi bir durum ilk defa oluyor. Dünyadaki en iyi finansman örneklerinden biridir. Biz de bunun Danistay’da iptaliyle ilgili süreci devam ettirecegiz. Ama burada sunu çok net söyleyeyim. Bu, Buca Metrosu’nun önünde bir engel degil. Buca Metrosu ihalesi aynen devam edecek. Iki ay gecikme yasanabilir, hepsi bu. Süreçle ilgili herhangi bir sikinti yok” dedi.



“Izmir’in röntgenini çekiyoruz”

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Türkiye’nin deprem arastirmalari ve risk azaltma projelerini hayata geçirerek dirençli kent olusturma yolunda öncülük ettigini belirten Baskan Soyer, “Izmirlilerin öncelikle yasadiklari kentte, yasadiklari binalarda kendini güvende hissetmeleri gerekiyor. Türkiye’nin deprem arastirmasi projesi için Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi ile protokol imzaladik ve arastirmalara basladik. Elde ettigimiz verilerle fay hatlarinin adeta röntgenini çekecegiz. Bu arastirma sayesinde gelecege bir proje de birakmis olacagiz. Kenti etkileme riski tasiyan deniz ve karadaki fay hatlarinin incelenecegi depremsellik arastirmasi ile Bayrakli, Bornova ve Konak ilçe sinirlari içerisindeki yaklasik 11 bin hektarlik alanin zemin yapisi ile zemin davranis özelliklerinin modellenmesi için çalismalar yapiliyor. Bu çalismalarla kentin tsunami ve sismik hareketleri degerlendirilecek, diri faylari belirlenecek, bunlarin en son ne zaman hareketlendigi ölçülecek. Izmir’de 100 kilometre yariçapinda belirlenen alan üzerindeki faylar haritalandirilacak. Yakin zamanda da üniversitelerimizden gelen rapora ulasacagiz” dedi.



“Terra Madre uluslararasi gastronomi fuarini kente getiriyoruz”

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin tarimda Türkiye’de herhangi bir yerel yönetimin yapmadigi sekilde çalistigini belirten Bakan Soyer söyle konustu:

“Tarimda planlama yapilmamis ve küçük ölçekli üreticinin tarimla ugrasmasi istenmemis. Hep büyük ölçekli üreticiye destek verilmis. Biz planlama üzerine yogunlasiyoruz. Mera hayvanciliginin Ege bölgesinde desteklenmesi gerektigine inaniyoruz. Terra Madre uluslararasi gastronomi fuarini kente getiriyoruz.”
Kaynak: İHA