Inebolu'da Mermer Ocaginin Kurulmasini Önlemek Için Imza Kampanyasi Baslatildi

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde kurulmasi planlanan mermer ocaginin yapilmasini önlemek amaci ile imza kampanyasi baslatildi.

Inebolu'da Mermer Ocaginin Kurulmasini Önlemek Için Imza Kampanyasi Baslatildi
Kastamonu’nun Inebolu ilçesine bagli Basköy ve Aktas köyleri yakininda kurulmasi planlanan mermer ocagi için 20 Nisan’da yapilacak ÇED toplantisi öncesinde Inebolu Çevre Platformu tarafindan imza kampanyasi baslatildi. Basköy, Aktas, Belören, Akkonak, Ayva ve çevre köylerinin muhtari ile birlikte bir araya gelen Inebolu Çevre Platformu üyeleri, mermer ocaginin yapilmamasi için imza kampanyasi baslatti. Azdavay ve Pinarbasi ilçesindeki mermer ocaklarini ziyaret ederek ocaklarda incelemelerde bulunan Inebolu Çevre Platformu üyeleri, Basköy, Aktas, Belören, Akkonak, Ayva ve çevre köylerinin muhtari ile bilgi paylasti.

Inebolu Çevre Platformu tarafindan yapilan açiklamada, "Mermer ocagi alani 99.70 hektar ormani yok etmektedir. Mermer ocagi etki alaninda Yesilöz, Akkonak, Belören, Sogukpinar Köyleri ile birlikte Inebolu ilçe Merkezinin içme suyu kaynaklari Ayva, Basköy, su Kaynaklari bulunmaktadir. Mermer Ocagi etkisiyle su kaynaklarimizin tamamen kuruma ve mermer ocagi atik sulari ile kirlenmesi tehlikesi vardir. Mermer Ocagi çalismalari sirasinda olusacak tozlar çevredeki agaçlari kurutacak ve meyve olusumu etkileyecektir. Tarimi ve hayvanciligi neredeyse yok edecektir. Mermer Ocagi çerçevesinde kayitli 1250 kovan ari yok olacaktir. Tozlar nedeniyle solunum yollari hastaliklari artacaktir. Yerlesim alanlari köylere çok yakin oldugundan toz ve ses kirliligi nedeniyle bölge yasanmaz hale gelecektir. Devletimizin köylerimize yapmis oldugu bütün yatirimlar zarar görecektir. Agir tonajli tirlar yüzünden yollarimiz bozulacaktir. Bu nedenlerle yapilmasi istenilen Mermer Ocagina karsiyiz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA