Tavuklarina Her Gün Konser Veriyor

Afyonkarahisar’in Emirdag ilçesinde halk ozani Kasim Mazibas, köyünde yetistirdigi yumurta tavuklarina günün belli saatlerinde Emirdag türküleri söylüyor. Mazibas, tavuklara canli türkü söylemeye basladigi günden bu yana yumurta veriminin yüzde 20 arttigini söyledi.

Tavuklarina Her Gün Konser Veriyor
Mazibas, Emirdag ilçesi Çatalli köyünde yasiyor. Halk ozani olarak ün yapan ve kendine has besteler yapan Mazibas, Afyonkarahisar ve Eskisehir bölgesinde dügünlerde müzisyenlik yapiyor. Köyünde kurdugu tavuk çiftli ile son günlerde yumurta tavugu yetistiriciligi yapan Mazibas, ayni zamanla çiftçilikle de ugrasiyor. Mozart dinleyen ineklerin süt veriminin arttigi haberlerini gören Mazibas, bahçesine kurdugu ses sistemi ve saziyla tavuklara türküler söylemeye basladi.



“Müzikle verim yüzde 50’den yüzde 70’e çikiyor”

Özellikle Emirdag yöresel türkülerini tavuklara belirli periyotlarla dinleten Mazibas, tavuklarda yumurta veriminin yüzde 20 oraninda arttigini ileri sürdü. Özellikle Ataks cinsi tavuk yetistirdigini belirten Mazibas, “Müzisyenlik yapiyorum, ozanim. Çiftçilik yapiyorum ayni ayni zamanda. En son tavuk isine basladim. Ataks tavuklarim. Ataks tavuklari kis sartlarina, yaz sartlarina çok uygundur. Bunlarin yumurta verimleri yüzde 50 diyelim normal bakimda. Bu tavuklar müzigi çok seviyorlar. Müzigin bire bir hastalari. Ve ayrica Emirdag türküleri dinledikleri zaman bunlardan 100 tavuktan 70 yumurta alabiliyoruz” diye konustu.

Mazibas’in ailesiyle birlikte ürettigi yumurtalar ilçenin çesitli yerlerinde özel siparis usulü satiliyor.
Kaynak: İHA