(Özel) Saglik Sisteminde Dudak Uçuklatan Tablo...Bursa'da 27 Milyon Hastaya Bakildi

Nüfusu 3 milyon 100 bin olan Bursa’da 2021 yilinda 27 milyon kez doktora basvuruldu. Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, “2021 yilinda yaklasik 27 milyon 500 bin hasta bakmisiz. Nüfus 3 milyon, bir kisi ortalama 9 defa hekimle bulusmus. Kimisi hiç gitmezken bazilari 18 kez gitmis” dedi.

(Özel) Saglik Sisteminde Dudak Uçuklatan Tablo...Bursa'da 27 Milyon Hastaya Bakildi
Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, pandemi döneminde hastanelerdeki yogunluga dikkat çekti. Salgin döneminde acil olmayan birçok ameliyat ve operasyon yapilmamasina karsin, 2021 yilinda kamu, özel hastaneler ve Uludag Üniversitesi Hastanesi’ni toplam 27 milyon 500 defa ziyaret etti.

Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, “Pandemide, insanlarin bu durumda hastanelere müracaatlarini sinirlandirmalarina ragmen, 2021 yilinda yaklasik 27 milyon 500 bin hasta bakmisiz. Nüfus 3 milyon, bizim rakam 9 kat. Herkes ortalama 9 defa bir sekilde hekim ile bulusmus. Bunun yaklasik 3,5- 4 milyon kadari özel hastaneler ve üniversite hastanemiz bünyesinde karsilandi. Belki biri 18 defa gitti, bazisi hiç gitmedi. Ama poliklinik sayimiz 27,5 milyon olarak kayitlara geçti. Burada 24 milyonunu kamu çözdü. Bunun da 11-12 milyon kadari aile hekimleri, 12 milyon kadari da devlet hastanelerimizde muayene edildi. Böyle baktiginizda ayda 1 milyon hasta yapiyor. Bu korkunç bir sayi oluyor” dedi.

"Vatandaslar randevularina riayet etmiyor"

Bazi vatandaslarin aldiklari randevulara gitmediklerini söyleyen Yavuzyilmaz, “ Randevu almakta sorun yasadigimiz bazi branslarimiz var. Söyle bir gerçek de var. Randevu alanlarin yüzde 25-30’u gitmiyor. Bugün bin randevu varsa 250-300’ü gelmiyor. Ya vazgeçiyor ya randevusu 3-5 gün sonra ise doktora rica ediyor, muayene oluyor ve randevuyu iptal ettirmiyor. Vatandasa çagrimiz, randevularina riayet etsinler. Eger gitmiyorsa da iptal etsinler. Iptal etsin ki bekleyen baska hastamiz; haktan yararlansin. Biz randevu alanin yerine baska hasta alamiyoruz. Örnegin; 9.10’da bir hastanin randevusu var, o gelmeyince yerine baska hasta alamiyorsunuz. O sirada bir kisinin randevu hakki gasp edilmis oluyor” seklinde konustu.

"Bazi branslardaki eksiklerin tamamlanmasina çalisiyoruz"

Doktor atamalari ve bazi branslardaki yetersizlik hakkinda da konusan Yavuzyilmaz, “2 ayda bir merkezi atamalarimiz oluyor. Mecburi hizmet atamalarimi dedigimiz uzmanlik ve ya hekimlik hakkini kazanmis kisilerin atamalari her 2 ayda bir yapiliyor. Onlarla gelen arkadaslarimiz oluyor. Onlar genelde uzman hekim bazinda 10 ile 15 arasinda degisiyor. Mecburi hizmet; daha mahrumiyet kabul edilen bölgelere yapiliyor. Bizim sehrimiz bu manada hekim olarak belli potansiyeli var. Bunun yaninda dönemsel tayin dönemleri oluyor. Giden ve gelenler oluyor. Bursa’dan giden her zaman daha azdir. Gelen daha fazladir. Bursa dördüncü büyük sehir. Tercih edilen bir sehirdir. Gelen hekim potansiyelimiz daha yüksek oluyor. Belli branslarda bazi hastanelerimizde eksiklerimiz var. Kulak- burun- bogaz (KBB) su an eksik oldugumuz branslardan bir tanesi. derken, Inegöl’de bizim 2 tane daha KBB uzmani olsa daha iyi olacak. Yok degil, ama oradaki potansiyeli karsilayacak düzeyde degil. Kadin dogumda bir iki ilçemizde eksigimiz var. Böyle belli branslarda özellikle bazi ilçelerimizde eksiklerimiz var. Bunlari da tamamlamaya çalisiyoruz. Hizmeti aksatmamak adina merkezdeki arkadaslarimizi da görevlendiriyoruz. Gönül istiyor ki oranin kendi hekimi olsun ve hastasina detayli bakabilsin. Bu ideal olandir, bunu saglayamadigimiz durumda bir hekimin gidip orada hizmet vermesi gerekiyor. Eksik birakmamaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Hastanelerdeki doluluk orani yüzde 85-90

Son olarak hastanelerdeki doluluk oranlarina da deginen Dr. Yavuzyilmaz sözlerini söyle tamamladi: “Su an merkezdeki hastanelerin dolulugu neredeyse yüzde 85-90 oranindadir. Bunda bir iki hastaneyi kiyas alirsak neredeyse yüzde 100 diyebiliriz. Bizim total yatis oranimiz o seviyelere düsüyor ama merkezdeki belli basli hastanelerin dolulugu yüzde 90 seviyesindedir”
Kaynak: İHA