Amasya Valiligi'nden Soya Üretimine Destek Açiklamasi Çiftçilere 17 Bin Kilo Soya Tohumu Dagitildi

Amasya Valiligi’nin baslattigi ‘Soya Fasulyesi Gelistirme Projesi’ ile çiftçilere bin 700 dekarlik alana ekilmek üzere toplam 17 bin kilo soya tohumu dagitildi.

Amasya Valiligi'nden Soya Üretimine Destek Açiklamasi Çiftçilere 17 Bin Kilo Soya Tohumu Dagitildi
Tarim ve Orman Bakanligi’nin destegiyle yürütülen çalismayla toplam bedeli 520 bin TL olan tohumlari yüzde 75 hibe katkisiyla üreticilere teslim ettiklerini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Ilimizde bir ilke imza atarak soya fasulyesi üretimini destekliyoruz” dedi.

Soya fasulyesinin önemli bir endüstri bitkisi ve bitkisel kökenli yaglar ile yüksek proteinli hayvan yemlerinin baslica kaynagi olduguna deginen Vali Masatli, “Soya, yag üretiminde, sekercilikte, antibiyotiklerde, dizel yakitinda ve diger birçok endüstriyel ve ecza ürünlerinde de kullanilmaktadir. Ayrica topraga organik madde ve azot saglayarak topragin verimliligini arttiran önemli bir münavebe bitkisidir. Ondan sonra ekilecek ürünün veriminde de olumlu yönde etki etmektedir. Bu denli öneme sahip olan soya fasulyesinin Ilimizdeki üretim alanlarini arttirmak bundan sonraki hedeflerimiz arasindadir” diye konustu.

Amasya’nin bulundugu cografya itibariyle tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin yogun olarak yapilip tarimsal hasilasi ülke ortalamasinin üzerinde olan bir il oldugunu vurgulayan Mustafa Masatli, “Sayin Cumhurbaskanimiz liderligindeki hükümetlerimizin yaklasik son 20 yilda tarim ve hayvancilik alaninda yaptigi sayisiz destek ve tesvikten Amasya’da payini almistir. Hayvancilik alaninda ise kirmizi et üreminde piyasa belirleme gücüne sahip, ülkemizin bilinen markalarina et tedarik eden ve özellikle Suluova ilçemizde yogunlasan bir faaliyet yürütülmektedir. Yine ülkemizin ilklerinden olan ve genisleme çalismalari da tamamlanan Suluova Tarima Dayali Ihtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi de hayvancilik alaninda geldigimiz noktanin en büyük göstergesidir” seklinde konustu.

Hak sahibi çiftçilere soya tohumlarinin dagitildigi programa AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, AK Parti Il Baskani Ekrem Toto, Belediye Baskanvekili Ahmet Çoban, Tarim ve Orman Il Müdürü Hayrullah Göktekin ile protokol üyeleri de katildi.

Kaynak: İHA