Unutulmaya Yüz Tutan Meslek Açiklamasi Bakircilik

Ordu’nun Ünye ilçesinde 57 yasindaki bakirci ustasi Ahmet Türkmen, babasindan kalan meslegi yasatmaya çalisiyor. Türkmen, bakirdan yaptigi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan portresini kendisine hediye etmek istiyor.

Unutulmaya Yüz Tutan Meslek Açiklamasi Bakircilik
Karadeniz Bölgesi’nde Ünye’de tarihi degerler anlami tasiyan bakircilik mesleginin son ustalari Kaledere Mahallesi Kazancilar Caddesi’nde teknolojinin gelismesine ragmen ayakta kalmak için mücadele ediyor. Özellikle yeni nesillere meslegini anlatmaya çalisan 51 yillik bakir ustasi Ahmet Türkmen, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan verilen geleneksel el sanatlari hocaligi yaparak Türkiye’nin farkli sehirlerinde meslegini anlatiyor.

“Ilk çirakliga babamin yaninda basladim”

Babasinin yaninda 6-7 yaslarinda çiraklik olarak bakircilik meslegine basladigini ve daha sonra ustalastigini söyleyen Ahmet Türkmen, “Yillar önce babamdan dolayi bizde bu meslegin içinde kaldik. Ilkokula baslamadan 6-7 yaslarimdan beri bu meslegin içindeyim. Ben ilkokul besinci sinifa kadar okudum. Yani babamin yaninda hem okudum hem de çalistim. Çünkü bakircilik meslek dalinda zor bulunan bir meslektir. Biz de o zamanlarda babamizin yaninda çiraklik dönemi yasiyorduk. Ünye Bakircilar Caddesi’nde babamizin meslegini sürdürmeye çalistik. Babam da ilkokul üçüncü sinifta bu meslege baslamis. Meslegimin dalinda kendi eserlerimi, buluslarim ve çogunlukla kendi üretimim olan ürünlerim vardir” dedi.



“Bizler bu meslegin son nesilleriyiz”

Teknolojinin gelismesiyle bakircilik mesleginin öldügünü söyleyerek son nesillerinin kendileri oldugunu ifade eden Ahmet Türkmen, “Teknoloji ilerledikçe her meslekte oldugu gibi bakircilik meslegi de tükeniyor. Çünkü eskiden kap, sahan olarak kullandigimiz esyalar ve çömlekler vardi. Çömlegin pesinden bakir geldi, onun pesinden alüminyum ve onun ardindan da çelik kaplar geldi. Tabii, onlar da zamanla kalmadikça borcam gibi ürünlere geçecegiz. Bu meslek son zamanlarini yasayan ve yavas yavas tükenmekle karsi karsiya olan bir meslektir. Karadeniz Bölgesi’nde bakildigi zaman bakircilar meslegi anlaminda bu meslege Ünye biraz daha agirlik veriyor. Trabzon ve Ünye bu meslegin son islerini yapan il ve ilçeleriz. Yani kisacasi bizler bu meslegin son nesilleriyiz. Bizim pesimizden el sanatlarina heveslenen yeni bir nesil yok. Bunun nedeni ise bir çocuk 18 yasina kadar okuduktan sonra biz yanima gel çalis dedigimizde çalismak istemiyorlar. Yani çiraklik meslegi olmadigi için bizlerde bunun son nesilleriyiz” diye konustu.



Bakirdan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan portresi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in bakirdan bir portresini yaparak ona elleriyle hediye etmek istedigini söyleyen Ahmet Türkmen, “Benim is yerimde kendi buluslarim ve bakirdan yaptigim figürlerim vardir. Bende Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan sevdalisi oldugum için ilk basta kendi portremi yaptim ve daha sonra Cumhurbaskanimizin bakirdan resmini yaptim. Tabii, beni ziyaret edilmesi sonrasi bunu duyan milletvekillerimiz ve bakanlarimiz oldu. Ben de Cumhurbaskanimiza yaptigim portreyi kendim vermek istedigini söyledim. Usta olarak benim de istegim Cumhurbaskanimiza portresini kendim vermek istiyorum diye söyledim. O inançla bir gün Cumhurbaskanimiza yaptigim portreyi vermeyi bekliyorum” seklinde konustu.



“Bakanligimizin verdigi resmi hocalikla bir çok festivallere katildim”

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan verilen bakir isleme ve sanat hocaligi unvaniyla ülke genelinde birçok sehirde festivallere katildigini anlatan Türkmen, “Is yerinde çalistigim sirada birkaç müsterim geldi. Bu yetenegim var diyerek bana Kültür ve Turizm Bakanligina müracaat edebilecegimi söylediler. Ben daha sonra kendi eserlerimde bakanliga gittim ve kaydimi yaptirdim. Su anda Kültür Bakanligimizin resmi bir bakir isleme ve sanat hocasiyim. Bununla birlikte bize farkli görevler verilmeye baslandi. Sonra çesitli Türkiye genelinde çesitli festivallere katildim” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA