Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ülkemizi Kadina Siddet Ve Kadin Cinayeti Ayibindan Kurtarmakta Kararliyiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Hukuki, adli, idari ve en önemlisi zihinleri ve kalpleri kusatacak kapsamli adimlarla ülkemizi kadina siddet ve kadin cinayet ayibindan kurtarmakta kararliyiz. Siddetin kendisiyle birlikte sebepleri kaldirana kadar amasiz, fakatsiz bu sekilde mücadeleyi sürdürecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ülkemizi Kadina Siddet Ve Kadin Cinayeti Ayibindan Kurtarmakta Kararliyiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, siddet magduru kadinlarin aileleri ile Dolmabahçe Çalisma Ofisi’ndeki iftarda bir araya geldi.

“Kadin cinayetlerini öne çikmasinin tek sebebi cehalettir”

Iftar programinda konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Yakinlari aramizda bulunan kardeslerimiz basta olmak üzere siddet magduru tüm kadinlarimizi tanzimle yad ediyorum. Sule’ye, Nuray’a, Azra’ya, Dilek’e, Sila’ya, Dilara’ya, Basak’a, Sezen’e, Emine’ye, Pinar’a, Müzeyyen’e, Özgecan’a, Hatice’ye, Hafize’ye ve diger tüm siddet magduru kizlarimiza, kadinlarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. Anneleri, babalari, kardesleri ve diger yakinlari olarak sizlerin yasadigi kaybin acisini tarif etmek elbette mümkün degildir. Ülkemizde siddet magdurlari ve kadin cinayetleri konusunda hayli yüksek hassasiyet olusmaya baslamasi tek teselli kaynagimizdir. Bununla birlikte büyük bir üzüntüyle belirtmek isterim ki, dünyanin hemen her yeri gibi ülkemizde kadina yönelik siddet vakalari ve kadin cinayetler halen sürmektedir. Temelde insanin insana siddet uygulamasi can yakmasi hele hele can almasi kabul edilemez. Konu kadin oldugunda bu durum çok daha vahim, adaletsiz, yürek yaralayici bir hal almaktadir. Bizim medeniyetimizde kadin merhametin, sevgininim, özverinin sembolüdür. Inancimizin muhatabi da kadin veya erkek degil, cinsiyeti, irki dili bütün farklilarin ötesinde bizatihi insanin kendisidir. Cezalar ve yükümlüler bireyle ilgilidir. Her ne kadar geçmisinden habersiz birileri farkli fotograflar çizmeye çalissa da bizim tarihimizde kadinlar sosyal hayatta daima çok önemliyi, belirleyici ve saygideger bir yere sahip olmustur. Nasil oluyor da böyle bir toplumda kadin cinayetleri bu derece öne çikabiliyor. Diger pek çok mesele gibi bununda bir tek cevabi vardir. O da cehalettir. Cehaleti sadece okuma yazma bilmeme, üniversite egitimi olarak düsünmeyin. Gelismis, medeni, modern oldugunu söyleyen bati ülkeleri kadina siddet ve cinayette ilk siralarda yer aliyor. Demek ki egitim ve refah seviyesinin ötekinde bir sorunla karsi karsiyayiz. Bizi biz yapan degerleri, inancimizi medeniyetimizi bilmemekten kaynaklanan cehalettir. Biz kadina siddetin kaynagi olan iste bu cehaletle mücadele ediyoruz” dedi.



“Ülkemizi kadina siddet ve kadin cinayet ayibindan kurtarmakta kararliyiz”

“Aileden baslayip toplumun tüm kademelerine ve devlete kadar uzanan mücadelede en önemli adimlar bizim dönemimizde atilmistir” diyerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Hukuki, adli, idari ve en önemlisi zihinleri ve kalpleri kusatacak kapsamli adimlarla ülkemizi kadina siddet ve kadin cinayet ayibindan kurtarmakta kararliyiz. Siddetin kendisiyle birlikte sebepleri kaldirana kadar amasiz, fakatsiz bu sekilde mücadeleyi sürdürecegiz. Kadina siddetin karsisinda yer almayi yöneticilik görevimizin bir parçasini teskil etmesinin ötesinde insani vebal, rahmetli annem ve esime ve kizlarima karsi sorumlulugumun geregi olarak görüyorum. Hatirlarsaniz, bölücü terörü kökünden bitirmek için analar aglamasin demistik. Simdi ayni sözü kadina siddet ve kadin cinayetleri konusunda söylüyoruz. Analarin, babalarin, kardeslerin bu sebepten aglamayacagi günler insallah çok uzak degildir. Kadina siddetin ve kadin cinayetlerinin önüne geçmek için hukuki ve idari olarak pek çok düzenlemeyi geçtigimiz 20 yilda ülkemize kazandirdik. Anayasamizda 2004 ve 2010 yilinda yapilan degisiklerle bu mücadeleyi, hukuki açidan en güçlü zemine kavusturduk. Mecliste kurulmasini tesvik ettigimiz, kadin erkek firsat esitligi komisyonuyla da yasama tarafinin da meseleye sahip çikmasini sagladik. Bakanliklarimizin her biri kendi görev alanlariyla ilgili olarak tarihi önem ve reformlari hayata geçirdiler. Mesela 2005 yilinda yürürlügüne giren Türk Ceza Kanunu kadin cinayetlerin verilen cezalarin artirilmasi için çok daha önemli bir dönüm noktasi olmustur. Hiç süphesiz bu konudaki en büyük devrim, 2012 yilinda çikardigimiz ailenin korunmasi ve kadina karsi siddetin önlenmesi kanunudur. Bu kanunla ilk defa siddet ev içi siddet kadina yönelik siddet gibi kavramlar tanimlanarak hayatin her alaninda kadinin korunmasi saglanmistir. Özellikle siddet önleme ve izleme merkezlerinin yayginlasmasiyla kadinlarimiza rehberlik edecek mekanizmalar olusturulmustur” diye konustu.



“Siddet doguran sebepleri ortadan kaldirana kadar mücadelemizi sürdürecegiz“

Kadina siddetle ilgili yapilan yenilikleri anlatarak konusmasina devam eden Cumhurbaskani Erdogan, “Son 10 yilda kadin konuk evlerinde 325 bin kadinin ve 190 bin çocugun misafir edilmesi hem sorunun büyüklügünün ve yürütülen mücadelenin ne derece etkin ve yaygin oldugunun göstergesidir. Bugüne kadar hazirladigimiz 4 ayri kadina yönelik siddetle mücadele eylem planinda yer alan hedef, strateji ve faaliyetlerin harfiyen uygulanmasini saglamaya çalistik. Koruyucu ve önleyici hizmetlerdin toplumsal farkindalik alanlarina kadar her alanda çok önemli ilerlemek yasandigini görüyoruz. Emniyet teskilatimiz bünyesinde 81 ilimizde ve ilçelerimizde kurulan aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadele bürolariyla ihtiyaç duyan kadinlarimizin yanindayiz. Kisa adi KADES olan kadin siddet uygulamasi, siddet magduru kadinlarimizin tek tusla emniyetimize ulasma ve hizla müdahale firsati veren dünya çapinda takdir gören bir uygulamadir. Bu uygulamanin 5 ayri dilde çevirisi yapilarak ülkemizdeki yabanci uyruklu kadinlarin hizmet faydalanmasi temin edilmistir. Geçtigimiz 4 yilda bu uygulamayi indiren kisi sayisi 3,5 milyonu, ihbarda bulunanlar ise 360 bini geçmistir. Yargiya intikal eden konularin etkin bir sekilde sorusturulmasi ve hizla sonuçlandirilmasi için özel savcilar görevlendirilmistir. Koruyucu ve önleyici tedbir kararlari hususunda ihtisaslasmayi saglamak içinde tedbir mahkemeleri belirlenmistir. Geçtigimiz yil mahkemelerimiz tarafindan 280 bin tedbir karari verilmistir. Kadina karsi islenen suçlarla ilgili tutuklama karari yüzde 200’e varan oranda arttigi görülmektedir. Bir baska ifadeyle kolluktan mahkeme ve savciliga kadar her konudaki muhataplar teke indirilerek güçlü bir koordinasyon saglanmistir. Geçtigimiz haftalarda attigimiz yeni bir adimlar takdiri indirim basta olmak üzere pek çok konuda daha ileri düzenlemeler getiriyoruz. Müdahaleler ve cezalari artirarak bu sorunun çözülemeyecegini biliyoruz. Siddetin neden degil, sonuç oldugu gerçegini unutmuyoruz. Siddet doguran sebepleri ortadan kaldirana kadar mücadelemizi sürdürecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA