Ingiltere, Abramovich'e Yakin 2 Oligarkin 10 Milyar Pound Degerindeki Varliklarini Dondurdu

Ingiltere Disisleri Bakanligi, toplam varliklarinin 10 milyar pound oldugu tahmin edilen ve Rus oligark Roman Abramovich’e yakin olan 2 Rus oligarka daha yaptirim uygulayarak varliklarini dondurdu.

Ingiltere, Abramovich'e Yakin 2 Oligarkin 10 Milyar Pound Degerindeki Varliklarini Dondurdu


Ingiltere hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’yi isgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptirimlar çerçevesinde bugün 2 Rus oligarka daha yaptirim uyguladigini açikladi.

Ingiltere Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, daha önce Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) tarafindan yaptirim listesine eklenen Rus oligark Roman Abromovich’in yakin is ortaklari olan Eugene Tenenbaum ve David Davidovich’in toplamda 10 milyar pound degerindeki varliklarinin donduruldugu aktarildi.

Yaptirim uygulanan oligark ve yakinlarinin sayisi 106’ya ulasti

Açiklamada, "Bugüne kadar alinan önlemlerle birlikte yeni alinan önlemler, Putin’in savas makinesi için önemli olan gelir kaynaklarini azaltti. Ingiltere bugün, Eugene Tenenbaum ve David Davidovich’e yaptirim uygulayarak subat ayindan bu yana yaptirim uygulanan toplam oligark ve yakinlarinin sayisini 106’ya çikardi" denildi.

Ingiltere, tarihindeki en büyük varlik dondurma eylemi

Disisleri Bakanligi, hareketin Ingiltere tarihindeki en büyük varlik dondurma eylemi oldugunu söyleyerek, bu varliklarin Rusya’yi ve "Putin’in savas makinesini" finanse etmek için kullanilmasinin önlendigini belirtti.

Bakanlik, Tenenbaum’un, Abramovich’in en yakin is ortaklarindan biri oldugunu ve Abramovich’e bagli bir yatirim sirketi olan Ervington Investments Limited’in kontrolünü Rusya’nin Ukrayna’yi yasadisi isgalinin hemen ardindan devraldigini belirtti.

Bakanlik, Chelsea Futbol Kulübü’nde direktör olan Tenenbaum’un, mal varliginin donduruldugu, Mart 2022’de Ervington Investments’i Tenenbaum’dan devraldigi bilinen David Davidovich’in ise varlik dondurma ve seyahat yasagina tabi tutuldugunu aktardi.

Disisleri Bakanligi, hükümetin uyguladigi son yaptirimlarin, Abramovich ile baglantili oldugundan süphelenilen varliklara resmi bir dondurma emri vermek için alinan önlemlerle koordineli oldugunu açikladi.

Disisleri Bakani Liz Truss konuyla ilgili yaptigi açiklamada ise, "Putin’in savas makinesi üzerindeki baskiyi artiriyor ve Kremlin’e en yakin olanlari hedefliyoruz. Putin Ukrayna’da basarisiz olana kadar yaptirimlara devam edecegiz" dedi.



Abramovich’in 7 milyar dolardan fazla varligi dondurulmustu

Ingiltere ve Fransa arasindaki Mans Adalari’ndan en büyügü olan Jersey’deki Kraliyet Mahkemesi, Rusya’nin Ukrayna’yi isgali üzerine Ingiltere ve AB tarafindan Rusya’ya yönelik yaptirim listesine eklenen Rus milyarder Abromovich’in 7 milyar dolardan fazla varligini dondurmustu.

Jersey Hukuk Memurlari Departmani tarafindan yapilan açiklamada, Jersey Kraliyet Mahkemesi’nin Abramovich’in kamuya açik olarak tahmin edilen servetinin yarisina esdeger olan 7 milyar dolardan fazla varligi dondurdugunu ve polisin milyarderle baglantili oldugundan süphelenilen mülkleri aradigi aktarilmisti.

Öte yandan Ingiltere hükümetinin su ana kadar Rusya’ya uyguladigi yaptirimlar çerçevesinde dondurulan varlik degerinin yaklasik 275 milyar pounda ulastigi belirtildi.
Kaynak: İHA