Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Türkiye'nin Hac Kontenjanini Suudi Arabistan Gelecek Haftalarda Açiklayacak'

Ankara’da iftarda medya mensuplariyla bir araya gelen Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Suudi Arabistan’in bu yil hac ibadeti için ülke içinden ve disindan toplam 1 milyon ziyaretçiyi kabul edecegini, ancak Türkiye’ye ayrilacak kontenjanla ilgili detaylarin gelecek haftalarda açiklanacagini söyledi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Türkiye'nin Hac Kontenjanini Suudi Arabistan Gelecek Haftalarda Açiklayacak'
Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, medya mensuplariyla iftar programinda bir araya geldi. Diyanet Isleri Baskanligi yemekhanesinde düzenlenen iftar programinda konusan Erbas, Ramazan ayinin iyilige, güzellige, bolluk ve berekete vesile olmasini diledi. Ramazan’in bir ibadet mevsimi oldugunu ifade eden Erbas, “Varolusumuzu degerli ve anlamli kilan ibadetlerimizin önemli bir kismi, bu aya mahsus olarak emredilmistir. Ayrica oruçlarimiz, zekâtlarimiz, fitrelerimiz, namazlarimiz, sadakalarimiz ve tüm iyiliklerimizle bu ay ruhumuzu dirilten ve kulluk bilincimizi güçlendiren bir bereket iklimidir” dedi.

Erbas, Ramazan ayinin müminlere yiyip içtiklerinden konusup yazdiklarina, beseri ihtiyaçlardan sosyal iliskilere kadar bütün hayati Allah’a kulluk ve sorumluluk ekseninde sürdürme iradesi kazandirdigini söyledi.

Ramazan’in bir Kur’an mektebi oldugunu dile getiren Erbas, “Bizlere her türlü iyiligin ve güzelligin yollarini ögreten ve insanligin ufkunu aydinlatan Kur’an-i Kerim bu ayda nazil olmustur. Kur’an, bize kim oldugumuzu, dünyaya niçin geldigimizi, buradaki sorumluluklarimizi ve nereye gidecegimizi ögreten bir hayat rehberidir. Getirdigi hakikatler ve ilkelerle bizleri en dogru olana yöneltir. Rabbimizle, kendimizle ve çevremizle iliskilerimizde samimiyete, itidale ve dogruluga davet eder. Iyiligin, güzelligin, merhametin, yardimlasmanin ve bir arada yasamanin yollarini ögretir” diye konustu.



“Toplumumuzu sahih bilgi ile aydinlatma konusunda daha yogun çalismalar yapiyoruz”

Erbas, Diyanet Isleri Baskanligi olarak insanlari Kur’an ve sünnetin rehberligiyle bulusturmak için Kur’an ayi Ramazan’i önemli bir imkan olarak gördüklerini belirterek söyle devam etti:

“Duygularin daha yogun, zihinlerin daha berrak, gönüllerin daha hassas oldugu bu mevsimi, kendimizle yüzlesmek, Rabbimize yönelmek ve kitabimiza sarilmak için yeni bir firsat olarak görüyoruz. Istiyoruz ki bu ayda yüce kitabimizin hayat veren ilkeleriyle ve sevgili Peygamberimizin essiz örnekligiyle daha fazla hemhal olalim. Bunun için basta camilerimiz olmak üzere yazili, görsel ve dijital yayin imkânlarini kullanarak toplumumuzu sahih bilgi ile aydinlatma konusunda daha yogun çalismalar ve etkinlikler yapiyoruz. Iki yildir salgin tedbirleri sebebiyle yasadigimiz mahrumiyetin ardindan bu yil irsat faaliyetlerimizi büyük oranda yüz yüze gerçeklestiriyoruz. Camilerimizde ve Kur’an kurslarimizda mukabeleler, vaazlar, sohbetler ve irsat programlari icra ediyoruz. Süreli dini yayinlarimizin yani sira görsel, isitsel ve dijital medya organlarinda çesitli programlar ve etkinlikler yapiyoruz. Bu meyanda Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Kur’an Radyo ve Diyanet Risalet Radyolarimizi birer egitim araci, birer mektep olarak degerlendiriyoruz.”

“Medya araçlarindan mümkün oldugu ölçüde istifade etmeye çalisiyoruz”

Erbas, Diyanet Isleri Baskanligi olarak toplumun her kesimine ulasma hususunda medyanin islevini ve gücünü önemsediklerini ifade ederek, “Esasen medya, bir taraftan hayata projeksiyon tutma imkânina sahipken, diger taraftan da bir toplumsal bilinç insa etme ve kitleleri etkileme potansiyelini haizdir. Bu bakimdan milletimizi dogru bilgiyle bulusturma gayesi tasiyan irsat faaliyetlerimizin duyurulmasi, tanitilmasi ve insanimiza ulastirilmasi noktasinda medya araçlarindan mümkün oldugu ölçüde istifade etmeye çalisiyoruz. Bu hususta bizlere destek olan ulusal ve yerel medya mensuplarimiza sizlerin araciligiyla tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Medyanin iyilikleri, güzellikleri yayginlastiracak yayinlar yapmasi en büyük arzumuzdur”

Toplumu bir arada tutan degerlerin korunmasi ve millet varligini tehdit eden kötülüklerin bertaraf edilmesi için çalismanin milletin her bir ferdinin ortak sorumlulugu olduguna vurgu yapan Erbas, “Iyiligin yayginlasmasi ve kötülügün ortadan kaldirilmasina yönelik faaliyetlerde bulunmak, tarihimizin ve medeniyetimizin bizlere yükledigi onurlu bir görevdir. Dolayisiyla elinde medya imkâni bulunan veya bu alanda aktif görev üstlenen herkesin bu bilinçle hareket etmesi ve topluma fayda saglayacak, deger katacak ve umut verecek, kötülükleri ortadan kaldiracak, iyilikleri, güzellikleri yayginlastiracak yayinlar yapmasi en büyük arzumuzdur” ifadelerini kullandi.

“Inanç, ibadet, ahlak gibi alanlari ilgilendiren yayinlara özel bir hassasiyet gösterilmeli”

Erbas, medyanin durusunun daima iyilikten ve güzellikten yana olmasi gerektigine isaret ederek, sunlari söyledi:

“Dilimiz ve üslubumuz, yapici, birlestirici, kusatici ve barisçi bir nitelik tasimalidir. Bilhassa çocuk, genç, aile gibi hususlari ve inanç, ibadet, ahlak gibi alanlari ilgilendiren yayinlara özel bir hassasiyet göstermemiz gerektigini düsünüyorum. Zira bu konuda yapilacak hatalar, insanlarin zihin ve gönül dünyalarinda derin yaralar açmakta; toplumun huzurunu, selametini ve gelecegini tehdit eden sorunlara zemin hazirlamaktadir. Özellikle dini alanda yapilan faaliyetlerde sahih bilginin, dogru yöntemin ve nazik üslubun önemi izahtan varestedir. Bu noktada gerek Islam’in ilkeleri ve ölçüleriyle alakali gerekse Baskanligimizin faaliyet ve hizmetleriyle ilgili bilgi almak için bize her zaman ulasabileceginizi vurgulamak isterim.”

“Baskanligimiz, özellikle sosyal yardim alaninda hizmet yelpazesini ülkemiz sinirlarini asan bir boyuta tasimistir”

“Diyanet Isleri Baskanligimizin varlik sebebi ve anayasal görevi, Islam’in evrensel mesajlari, ilkeleri ve ölçüleri hususunda toplumu aydinlatmak ve insanimiza rehberlik etmektir” diyen Erbas söyle konustu:

“Bugün Baskanligimiz, özellikle sosyal yardim alaninda hizmet yelpazesini ülkemiz sinirlarini asan bir boyuta tasimistir. Basta gönül cografyamiz olmak üzere dünyanin her yerine milletimizin yardim elini ulastirarak insanligin vicdani olmaya gayret etmektedir. Iyiligi yeryüzüne egemen kilma ülküsüyle yola çikan Türkiye Diyanet Vakfimizla birlikte ‘Kardesligimiz Zekâtla Bereketlensin Beklenen Sensin’ temasiyla bir proje yürütüyoruz. Duasi ve umudu Türkiye olan kardeslerimizle kucaklasip gönül köprüleri kuruyoruz. Milletimizin destegi ve hamiyetperverligiyle bu yil Ramazan ayi boyunca yurt içinde 81 il ve tüm ilçelerde, yurt disinda ise 83 ülke 273 bölgede Ramazan’in manevi iklimini yasatmanin gayreti içerisindeyiz. Alisveris kartindan kumanyaya, gida paketinden kiyafete, su kuyusundan siginma evine varincaya kadar birçok alanda ihtiyaç sahiplerine yardim eli uzatiyoruz. Bu çalismalarimiz artarak devam edecektir. Milletimizin sefkat ve merhamet elini, büyük bir sorumluluk, hassasiyet ve seffaflikla, yurt içi ve yurt disinda ihtiyaci olan insanlara bulusturmaya devam edecegiz.”

Erbas, konusmasinin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi.

"ALO 190 Fetva Hatti’na Ramazan’da günde 10 bin soru yöneltiliyor"

Sosyal medyada dini konularla ilgili hatali görüs belirtilmesinin önlenmesiyle ilgili neler yapildigina iliskin soru üzerine Erbas, bu tür konularin Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu’ndaki çesitli komisyonlarda degerlendirildigini ve dogru bilginin kamuoyuyla paylasildigini söyledi.

Erbas, Diyanet Isleri Baskanliginin ülke ve millet için bir avantaj oldugunu belirterek, "Dün, Din Isleri Yüksek Kurulu Baskanimiz ile konusurken çok sevindirici bir bilgi verdi bana. ’Hocam, Ramazan öncesi her gün 2 bin 500 soru sorulurken, Ramazan’da günde 10 bin soru geliyor bize’ dedi.

Bu müthis bir rakam. Bu, milletimizin Diyanet Isleri Baskanligina teveccühünün ne kadar yüksek oldugunu gösterir" dedi.



"Türkiye’nin hac kontenjanini Suudi Arabistan açiklayacak"

Bu yilki hac için Türkiye’ye ne kadar kontenjan ayrilacagiyla ilgili soruyu da yanitlayan Erbas, Suudi Arabistan’in bu yil hac ibadeti için ülke içinden ve disindan toplam 1 milyon ziyaretçiyi kabul edecegini, ancak detaylarinin gelecek haftalarda açiklanacagini duyurdugunu hatirlatti. Erbas, Türkiye’nin hac kontenjanini Suudi Arabistan’in açiklayacagini belirterek, "Daha önce en son hacca götürdügümüz miktarin hiç olmazsa yarisi olur diye tahmin ediyorum ama bu benim umudum, arzum. Net rakami Suudi Arabistan açiklayacak" diye konustu.



"65 yasini geçmis olanlar bu yil hacca gidemeyecek"

Iki yildir hac için bekleyenlerin bulundugunun hatirlatilmasi ve bu yil kura yönteminin nasil yapilacagina iliskin soru üzerine Erbas, sunlari söyledi:

"2020’de hacca götürecegimiz vatandaslarimizin kuralarini çekmistik. O kurada 84 bin vatandasimizin kurasini çektik. Yani hazir bekleyen su anda 84 bin kardesimiz var. Bu 84 binden ilk 30 bini ya da 40 bini hacca gönderme imkani bulmus olacagiz. Yalniz söyle bir sey var, 65 yasini geçmis olanlar bu yil hacca gidemeyecekler. Böyle bir üzüntülü karar var maalesef. Suudi Arabistan’in almis oldugu kararda 1 milyon haci alinacak ama Covid-19 nedeniyle 1 milyonun içinde 65 yasini geçenler olmayacak."

"Bakanliklararasi Hac ve Umre Kurulunun toplantisinda umre ücretini netlestirecegiz"

Umre ziyaretlerine iliskin Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakani Dr. Tevfik er Rabia ile üç hafta önce görüstüklerini hatirlatan Erbas, Rabia’ya Türkiye’de Covid-19 vaka sayilarinin çok düstügünü ve umreye gitmek isteyen vatandaslarin bulundugunu söyledigini aktardi. Erbas, isteyenlerin bundan sonra umreye gidebilecegini belirterek, "Diyanet Isleri Baskanligi olarak umre turlarini Ramazan sonrasi için planlamaya basladik. Bakanliklararasi Hac ve Umre Kurulunun yapacagi toplantida umre ücretini netlestirecegiz. Umrede yas siniri yok" dedi.



“Bizim inancimiza göre hayvanlara siddet göstermek yasaklanmistir”

Sokak hayvanlarina yönelik siddetle ilgili soru üzerine de Erbas, "Bizim inancimiza göre hayvanlara siddet göstermek yasaklanmistir. Hayvanlara merhamet göstermek gerekiyor. Islam dini merhamet dinidir. Canliya merhamet göstermek gerekiyor. ‘Yaratilani severim, Yaradan’dan ötürü’ Yunus Emre’nin bu felsefesi, bizim inancimizin özünden kaynaklanmaktadir. Dolayisiyla degil Ramazan ayinda, degil iftar vaktinde her zaman hayvanlara, canlilara siddet göstermenin çok yanlis oldugunu ve bununla israrla mücadele etmemiz gerektigini düsünüyorum” açiklamasinda bulundu.

“Milletimiz 4-6 yas Kur’an kurslarina sahip çikiyor”

Erbas, 4-6 yas Kur’an kurslari ve onun üzerinden meydana gelen tartismalarla ilgili soruya da söyle cevap verdi:

“Milletimizin 4-6 yas Kur’an kurslarina büyük oranda sahip çiktigini düsünüyorum. Biz alandayiz, sehirlerdeyiz öyle büyük bir benimseme, sahip çikma var ki. Çünkü biz o 4-6 yas gruplarindaki çocuklarimiza eglendirerek, oynatarak ögretmeyi tercih ediyoruz. Sevgi nedir, saygi nedir, sadakat nedir, dürüstlük nedir? Yalan söylemenin kötülügü nedir? Anneye, babaya, büyüklere karsi saygi, devlet, bayrak bütün bu degerleri, evrensel degerleri ögretiyoruz. Bunun yaninda Allah, Peygamber sevgisini ögretiyoruz. Kur’an-i Kerim’in harflerini ögretiyoruz. Bazen öyle oluyor ki 5-6 yasindaki çocuk Kur’an-i Kerim okumasini da ögrenebiliyor. Hiç zorlamadim bunu yapiyoruz. Bir 4-6 yas sinifimizi ziyaret etseniz de oradaki çocuklarin nesesini, coskusunu görseniz. Buna tepki gösterenler ya da karsi çikanlar belki tanimadiklari için, belki görmedikleri, bilmedikleri için karsi çikmis olabilirler.”
Kaynak: İHA