Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ihracata Ve Turizme Finansman Destegi Getiriyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ihracata dönük yatirimlara yerli makine kullanimi, kismi yurt disi finansmani ve bölgesel tesviklere ilave olarak yillik yüzde 9’a varan faiz orani ile Türk Lirasi cinsinden uzun vadeli finansman imkani getiriyoruz. Benzer bir uygulamayi turizm sektöründe de hayata geçirerek döviz kazandirici hizmet veren firmalara yüzde 9’a kadar inen faiz oranlariyla uzun vadeli Türk Lirasi finansmani sagliyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ihracata Ve Turizme Finansman Destegi Getiriyoruz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ’Esnaf ve Sanatkarlar ile Iftar Programi’nda konustu.

Esnaf ve sanatkarlarin ahilik geleneginin bugünkü temsilcileri oldugunu belirten Erdogan, “Binlerce yillik birikimi ile esnaf ve sanatkarimiz daime bu topraklarin harci olmaya devam etmistir. Esnafimiz her zaman haktan yana olmus, bulundugu mahallenin ve sokagin vicdanini temsil etmistir. Bugün birçok ülkede en derin sekilde yasandigini gördügümüz sosyal adaletsizligin, vicdanlari yaralayan görüntülerin bizim milletimiz içinde kök salamamasinin içinde iste bu anlayis vardir. Mesela bunun son örnegini korona virüs salgini döneminde hep birlikte gördük, yasadik. Bu süreçten olumsuz etkilenen kesimlerin basinda esnaf ve sanatkarimiz geliyordu. Devlet olarak verdigimiz desteklerle bu zorlu dönemde sizlerin yaninda olmaya çalistik" dedi.

Salgin döneminde olumsuz etkilenen kitlere yönelik destekler verildigini animsatan Erdogan, "Bu baglamda salgin nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen ticaret erbabimiza gelir kaybi ve kira olarak 4 ay süreyle biner lira hibe destegi sagladik. Türkiye genelinde verilen destek tutari 4, 6 milyar lirayi asmistir. Bunun yaninda yaklasik 1 yil önce gelir vergisi mükellefi esnaf ve sanatkarimiz ile gerçek kisi tacirlerimize dahil olduklari guruba göre 5 bin ve 3 bin liralik yeni bir hibe destegi daha verdik. Bu destegin tutari da 4,3 milyar lirayi buldu. Esnaf ve sanatkarimizin kredi ve kefalet borçlarini yeniden yapilandirabilmelerini temin ettik Kooperatif kefaleti ile ve ya dogrudan Halkbank’tan kullanilan kredilerin geri ödemelerini 2020 yilinda iki kez 2021 yilinda bir kez olmak üzere 3 defa ertelemeye tabi tuttuk. Taksiti ötelenen kredi tutari 13 buçuk milyar liradir" açiklamasinda bulundu.

"Büyük ve güçlü Türkiye’nin insasini da hep birlikte gerçeklestirecegiz"

Salginin etkilerinin azalmasiyla yeniden ekmek teknesi basina geçen esnaf ve sanatkarin ihtiyaçlarla göre yeni araçlarla desteklemeyi sürdüreceklerini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan sunlari söyledi:

"Esnaf ve sanatkarimizin da kendi yasadiklari sikintilara ragmen çevredeki herkese el uzattiklarini, yardimci olduklarini, imkanlarini bölüstüklerini biliyoruz. Her birinize ayri ayri sükranlarimizi sunuyorum. Bizi herkesten daha güçlü yapan, farkli kilan, zorluklar karsisinda dayanikli hale getiren iste bu vasfimiz, bu erdemimizdir. Ahilik gelenegine sahip çikmamiz demek bizi biz yapan degerleri ve onun üzerinde yükselttigimiz istiklalimizi ve istikbalimizi yasatmamiz demektir. Ahinin oldugu yerde kötülük kök salamaz, tirnak tutamaz. Ahlaksizlik, özellikle tirnak tutamaz. Seviyesizlik, itibar göremez. Pislik kalici olamaz. Hayatimizin bir döneminde biz de esnaflik yaptigimiz için bu vasiflari bizzat yasayarak hifz ederek tatbik ederek ögrendik. Büyük ve güçlü Türkiye’nin insasini da hep birlikte gerçeklestirecegiz."

Dünyada yasanan küresel krize dikkat çeken Erdogan, “Salginin küresel düzeyde dengeleri bozan ve fiyatlari artiran etkilerini henüz yeni yeni üzerimizden atarken bu defa da Karadeniz’in kuzeyindeki krizin agir sonuçlariyla karsi karsiya kaldik. Küresel enerji gida ve hammadde fiyatlarindaki artislar tüm dünya ile birlikte bizi de etkiledi. Bunun üzerine bir de 2018 ‘den beri döviz kurunda yasanan istikrarsizlikla mücadele etmek durumunda kaldik. Son dönemde çarsida pazarda hayatin her alaninda görülen fahis fiyat artislarinin en önemli sebebi bu iki faktördür" dedi.



"Bu elimiz kolumuz bagli bir sekilde yasanan rezaletlere seyirci kalacagimiz anlamina da gelmiyor"

Fiyat artislarina karsi yeni tedbirlerin alinacagini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Bununla birlikte bilhassa ülke çapinda faaliyet gösteren kimi tedarik ve perakende zincirlerinin yöntemlerinden kaynaklanan sikayetleri de gözden irak tutmuyoruz. Önceki günkü Kabine Toplantisinin ardindan yaptigim millete seslenis konusmasinda da ifade ettigim gibi bu tür sorunlarin çogu hukuki degil ahlaki sonuçlara dayandigi için yaptirim imkanlari da sinirlidir. Vicdani, ahlaki ve degeri olmayana ne deseniz bos. Bu elimiz kolumuz bagli bir sekilde yasanan rezaletlere seyirci kalacagimiz anlamina da gelmiyor. Tedarik ve perakende satislarini ahilik gelenegimizin temsilcisi esnaf ve sanatkarimizi gözetecek sekilde düzenlemeye tüm bunlara yönelik hazirliklarimiz var. Fiyatlari stokçuluk ve ya anlasma yoluyla haksiz sekilde yükselterek vatandaslarimizin magduriyeti pahasina, fahis kazanç elde etme pesinde kosanlara verilen cezayi artiyoruz. Internet üzerinden satis yapan elektronik ticaret platformlarin çeki düzen veriyor belirli sinirlamalar getiriyoruz" diye konustu.



“Evlatlarimiza güçlü bir 2053 vizyonu miras birakacagimiza yürekten inaniyorum"

Kendi isini kurmak, yayginlastirma, büyütmek isteyen girisimcilere verilen destekleri artirip genisleteceklerini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "Çesitli isbasi istihdam projeleriyle özellikle gençlerimizin hem meslek ögrenmelerini hem de kazanç sahibi olmalarini saglamaya çalisiyoruz. KDV sadelestirmeleriyle bir yandan vatandaslarimiza daha hesapli ürün satisini temin ederken bir yandan da esnafimizin isini kolaylastirmayi hedefliyoruz. Çalisanlarimizin gelir seviyesini yükseltmek için yilbasindan bu yana pek çok önemli adim attik. Sartlara göre ilave adimlar atarak insanlarimizin refah seviyelerini korumalarini temin etmeye çalisiyoruz. Bunlarin yaninda devletin aldigi ürünlere üreticinin alin terinin hakkini verecek taban fiyat belirleyerek gerektiginde hizli tedarik kanallari olusturarak kooperatif marketlerini yayginlastirarak, piyasadaki dengesizliklerin önüne geçene kadar yeni tedbirler aliyoruz. Amacimiz esnaf ve sanatkârimizla rekabet etmek degil sizlerin de sikayetçi oldugu piyasadaki fahis fiyat hareketlerini kontrol altinda tutmaktir. Ülkemizi bu imtihandan da Allah’in izniyle dimdik çikaracagimiza, 2023 hedeflerine ulastiracagimiza evlatlarimiza güçlü bir 2053 vizyonu miras birakacagimiza yürekten inaniyorum" dedi.



Ihracata dönük yatirimlar ve döviz kazandirici turizm faaliyetleri ile ilgili müjde

Ihracata dönük yatirimlar ve döviz kazandirici turizm faaliyetleri ile ilgili bir müjdeyi paylasan Cumhurbaskani Erdogan, “Ihracata dönük yatirimlara yerli makine kullanimi, kismi yurt disi finansmani ve bölgesel tesviklere ilave olarak yillik yüzde 9’a varan faiz orani ile Türk Lirasi cinsinden uzun vadeli finansman imkani getiriyoruz. Benzer bir uygulamayi turizm sektöründe de hayata geçirerek döviz kazandirici hizmet veren firmalara yüzde 9’a kadar inen faiz oranlariyla uzun vadeli Türk Lirasi finansmani sagliyoruz. Proje finansmani prensipleriyle harcama mukabili ve belge karsiligi kullandirilacak bu krediler için 100 milyar lirasi ihracat, 50 milyar lirasi turizm için olmak üzere toplamda 150 milyar liralik bir kaynak alirdik. KOBI’ler için 250 milyon lira, KOBI disi firmalar için 1,5 milyar lira limiti olan, yüzde 9’a varan yillik faiz orani ve 2 yili ödemesiz, 3 ila 10 yil arasi vadeyle kullandirilacak bu kredi paketinin sektörlerimize hayirli olmasini diliyorum. Çalisan, üreten, istihdam eden, ülkemize kazanç saglayan herkesin yaninda olmayi sürdürecegiz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA