Siirt'te Barajlarin Doluluk Orani Yüzde 76'Lara Yükseldi

Siirt’te Türkiye ve Avrupa’nin en büyük baraji olan Çetin Baraji ile Alkumru Barajinda su doluluk orani, son dönemlerde etkili olan yagislarla birlikte artarak, yüzde 76 seviyesine çikti.

Siirt'te Barajlarin Doluluk Orani Yüzde 76'Lara Yükseldi
Geçen yillarda yasanan kuraklik nedeniyle su doluluk oranlari düsen barajlarda doluluk orani son aylarda yagan yagislarla birlikte artmaya basladi.

Bugün itibariyle barajlarda doluluk orani ise yüzde 76 seviyesine çikti.

Yagan kar ve yagmurlarla birlikte kuruyan su kaynaklarin tekrar canlanmasinin sevindirici oldugunu dile getiren arastirmaci gazeteci yazar Ayhan Mergen, yagislarin barajlardaki doluluk oraninin arttirdigini söyledi.



Birkaç yildir Siirt’te ve özellikle Güneydogu Anadolu da büyük bir kuraklik tehlikesi ile karsi karsiya oldugunu hatirlatan Mergen, “Birkaç yildan beri küresel isinmanin bir sonucu olarak elim bir kuraklik yasanmaktaydi. Topragin nemi azalmis, kaynak sulari kurumus, dereler neredeyse akmaz hale gelmisti. Ancak sükürler olsun geride biraktigimiz kis mevsiminde yogun kar yagisi ve yagmur yagisi sonucu o kuraklik tehlikesi büyük ölçüde geçmis durumda. Özellikle tarimsal kuraklik tamamen geçmis diyebiliriz. Umudumuz nisan ayinda da biraz daha yagmurun gelmesi halinde bu tehlikeyi tamamen bertaraf ve atlatmis oluruz. Kar yagislari ve yagmur yagislari sonucu baraj göllerindeki doluluk orani yüzde 76’lara ulasmis durumda. Önümüzdeki günlerde sicakligin artmasiyla birlikte ve daglarin zirvesindeki karlarin erimesi sonucu barajlardaki doluluk orani yüzde 100’lere ulasmasini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA