Avrupa'dan Türkiye'ye Dönen Doktor Bilimsel Çalismalara Imza Atmak Istiyor

Iki yil önce kariyerini devam ettirmek için Almanya’dan Türkiye’ye dönen ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde görev yapan Üroloji Uzmani Dr. Müslim Dogan Deger, Avrupa’da elde ettigi basarilar gibi ülkesinde de bilimsel çalismalara imza atmayi hedefliyor.

Avrupa'dan Türkiye'ye Dönen Doktor Bilimsel Çalismalara Imza Atmak Istiyor
2013 yilinda Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi’nde tip egitimine devam ederken meslegi ile ilgili kendisini gelistirmek üzere Almanya’ya giden Üroloji Uzmani Dr. Müslim Dogan Deger, orada yasadigi zorluklar sonrasi Türkiye’ye dönme karari aldi. Ilk olarak Günes Projesi yapma hedefiyle 1 buçuk milyon TL’lik bütçeyle yazar olarak baslayan Dr. Müslim Dogan Deger, Avrupa Üroloji Dernegi’nin düzenledigi egitim programini yüksek dereceyle bitirerek ilk 3 arasinda yer aldi. Dr. Dogan Deger’in simdiki hayali ise, bu basarilari burada da yakalayarak ülkesinde de bilimsel çalismalara imza atmak. Yaklasik 1 yil Almanya’da hem egitim görüp, hem çalistigini aktaran Uzman Dr. Müslim Dogan Deger, orada bulundugu süreç içerisinde Türkiye’de tip meslegiyle alakali yasanan sorunlarin benzerlerinin baska bir formda yasandigini aktardi.

“Baska kültürde yasamak çok zor, tatile gitmek gibi degil”

Baska bir kültürde yasamanin zorluklarindan bahseden Dr. Müslim Dogan Deger, “Bu durum oraya tatile gitmek gibi degil. Orada yasarken de her zaman acaba geri dönsem mi diye düsündüm. Ama geri dönecegim zaman ne yapacagima karar vermem gerekiyordu. Bunlari düsünürken suna karar verdim. Geri dönecegim ve kendimi bilimsellige verecegim. Bu basarilari ülkemde yapacagim diye düsündüm. Bunu burada basarabilecegime inandim. Daha sonra geri dönüs karari aldim. Geri döndükten sonra üroloji uzmanligina basladim” ifadelerine yer verdi.

“Baska ülkede yasamaya karar vermeden önce birkaç ay orada yasayin”

Bu süreçten sonra Avrupa’ya gitmek isteyen birçok meslektasinin kendisi ile iletisim kurdugunu söyleyen Dr. Müslim Dogan Deger, onlara gitmek istedikleri ülkede çalismaya karar vermeden önce birkaç ay orada yasamalarini tavsiye ettigini aktardi. Orada kalmaktan vazgeçip tekrar Türkiye’de düzen kurmak için de bir o kadar zaman harcamak gerektigini vurgulayan Dr. Deger, bunlarin da göz önünde bulundurulmasi gerektigini hatirlatti.

Meslektaslarina da hayal kurdurmaya ve yol göstermeye çalistigini ifade eden Uzman Dr. Deger, “Bu hayalleri ülkemizde kurduklari zaman bunu baska ülkelerde arama ihtiyaci hissetmeyeceklerdir. Onlarin her zaman hayal kurmasini da saglamamiz lazim. Buradan baska bir ülkeye gittikleri zaman da orada her zaman yurt disindan gelen bir kisi olarak karsilanacaklar. Kabul süreçlerinin çok zor olacagini, bir hastayi baska bilmedikleri ve sonradan ögrendikleri bir dilde muayene etme sürecinde çok vakit harcayacaklarini, bu durumun onlari daha çok zorlayacagini söylemek isterim” diye konustu.

Türkiye’nin tip egitimi için daha uygun oldugunu dile getiren Dr. Deger, burada hastasi içeriye girdigi zaman ne demek istedigini sözcüklerinden anlayabildigini fakat bunu farkli bir dilde yapmanin çok daha zor oldugunu aktardi.

“Savunma sanayimiz çok gelisti”

Ilgi duydugu alanlar açisindan ilaç endüstrisi ve tibbi cihaz teknolojilerini Almanya’da gözlemleme imkani buldugunu söyleyen Dr. Deger, “Özellikle son zamanlarda IHA’lar, SIHA’lar, savunma sanayimiz çok gelisti. Ben bunu ülkemizde saglik teknolojilerine de uygulanmasi gerektigini düsünüyorum. Bunun için ne gerekiyorsa üzerime düseni de yapmaya hazirim. Bu konuda bence Avrupa’da liderligi alabiliriz ve gurur duyacagimiz bir alanimiz daha olmus olur diye düsünüyorum” dedi.

Çesitli proje üreten TÜSEB gibi kurumlar oldugunu belirten Dr. Deger, “Savunma sanayimizin gelistigini gördügüm zaman çok hosuma gidiyor, gögsüm kabariyor. Bizim sahip oldugumuz bu degerleri gördügümde kendimi daha da mutlu hissediyorum. Bunu ilaç ve tibbi cihaz teknolojilerinde, ilaç endüstrisine neden yapmayalim? Bunu yapacak çaliskan, is gücü açisindan uygun birçok gencimiz var. Onun aynisini saglik sektörüne belki ben de bir tugla koyaraktan yapmak isterim. Su andaki en büyük amacim da budur” seklinde açiklamada bulundu.
Kaynak: İHA