Ata Tohumundan Üretilen Fideye Yogun Talep

Tokat’ta çiftçilerden edindikleri ata tohumlariyla fide üretimi yapan seracilar gördükleri ilgiden memnun.

Ata Tohumundan Üretilen Fideye Yogun Talep
Merkeze bagli Ulas köyünde yaklasik 12 yildir çiftçilikle ugrasan Ahmet Yilmaz, hobi olarak basladigi seraciligi gelistirdi. 80 metrekareden 4 bin metrekareye serasini çikartan Yilmaz, is ortagi Mehmet Çagtay ile birlikte ata tohumundan fide yetistirmeye basladi.

4 yillik bir çalismanin ardindan ata tohumundan verim almaya baslayan Yilmaz, gördükleri ilgiden memnun. Yerli Tokat domatesi ve biberinin yani sira diger sebze çesitlerinin fidelerinden üreten Yilmaz, hibrit çesitlere göre ata tohumu ile üretilen fidelerin daha hesapli oldugunu kaydetti.



Ata tohumlarini köylülerden temin ettiler

Yilmaz, ata tohumlarinin köylerden temin ettiklerine dikkat çekerek, “Bu tohumlari geçen yil itibariyle seramizda deneme yaptiktan sonra bu sene üretime geçtik. Su anda Ata tohumu dedigimiz Tokat’in yerli domatesi, Tokat biberine su anda sahibiz. Bu sene fidesini üreterek satisa sunmaya basladik. Ata tohumlarindan yetisen sebzeler hem lezzetli hem de sofralarimizda göze hitap ediyor. Üç yildir bu çalismalari yapiyorduk. Daha yeni üretime geçtik. Bu tohumlar siz de bilirsiniz ki 15-20 yillik tohumlardir. Bunlari çimlenme, sekil bozukluklari vardir. Biz bunlari görmeden üretime geçmedik” dedi.



Hobi olarak basladi, 4 bin metrekare serada üretim yapiyor

Sera isine hobi olarak bu ise basladigini belirten Yilmaz, “80 metrekare bir serayla basladik. Bugün geldigimiz alanda yaklasik 4 bin metrekare seramiz var. 2 bin metrekare tamamen fide üretimle ilgili. Diger 2 bin metrekare seramizda sebze üretimiyle ilgili. Hobi olarak baslamistik ama 4 yildir kendi imkanlarimizla isitmasi, sogutmasi olan fide serasini yaptik. Tokat’ta buna ihtiyaç vardi aslinda. Bizim niyetimiz yerli tohumlarindan yerli fide üretmekti. Sükürler olsun onu basardik. Ve su anda da o basarinin gönül rahatligiyla satis yapiyoruz” diye konustu.



Taleplere yetisemiyorlar

Muhterem Çagatay ise Türkiye’nin bütün bölgelerine fide gönderebildiklerini belirterek, “Geçen yil Istanbul, Ankara, Sivas, hatta Diyarbakir’dan sosyal medyada görüp fide istediler. Satista sikintimiz yok. Pazarcilar olsun, toptan gelip aliyorlar. Hatta bazen yetistiremedigimiz çesitlerimiz de oluyor. Su anda yeni basladik zaten. Sezon da yeni açildi. Hibrit tohumlari yurt disi menseli oldugu için pahali. Onun için onlarin yetistirme sartlari biraz daha bakimi masrafli. Bizim ata tohumu biraz da bölgeye uygu oldugu için daha iyi adapte oluyor. Bu nedenle fide fiyatlarinda geçen yila göre bizde fazla bir artis olmadi. Yüzde elli, yüzde altmis biz bir artis yaptik. Çünkü girdi maliyetleri oldukça yükseldi. Ama piyasa bizden daha yüksek satiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA