Yozgat'ta 7 Çesit Nohut Toprakla Bulustu

Türkiye’nin önemli tarim bölgelerinden biri olan Yozgat’ta yerli ve milli tohumlarin yayginlastirilmasi amaciyla 6 çesit nohut, deneme amaçli toprakla bulusturuldu.

Yozgat'ta 7 Çesit Nohut Toprakla Bulustu
En fazla hububat ekimi yapilan iller arasinda yer alan Yozgat’ta, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yerli ve milli tohum kullanimini yayginlastirmak amaciyla hazirlanan proje dogrultusunda Nihatbey, Caner, Onur, Sezgin, Inci, Ilgaz ve Azkan isimli 7 çesit nohudun deneme ekimi yapildi. Yozgat merkeze bagli Büyükmahal ve Sorgun ilçesine bagli Alci köylerinde nohut çesit deneme ekimlerinin 3’er dekarlik alana esit sekilde ekildigini belirten Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, yerli nohut tohumluklarinin çiftçilere tanitilmasi amaciyla demonstrasyon çalismalarinin yapildigini söyledi.



2019 yilinda Tarim ve Orman Bakanligina bagli Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü’nün “Yerli ve milli tohumlarimizin ulasmadigi çiftçi kalmasin” sloganiyla baslattigi proje dogrultusunda arastirma enstitüleri ve özel firmalarca gelistirilerek tescil ettirilen yerli tohumlarla deneme amaçli nohut ekimleri yapildi. Bu deneme ekimiyle, ilimizde yaygin olarak ekilen nohut çesitlerine alternatif olabilecek verimli ve hastaliga dayanikli yeni çesitlerin ekim ve üretimi yapilacak. Bu çesitlerin bölge iklim ve toprak sartlarina adaptasyonunun gözlenmesiyle Bakanligimiz, arastirma kuruluslarinca yeni gelistirilen nohut çesitlerimizin çiftçilerimize duyurulmasi ve tanitilmasini amaçlanmaktadir” dedi.

Nohutlarin gelisim dönemlerinde il müdürlügüne bagli teknik personeller tarafindan takip edilecegini de vurgulayan Özkaya, gerekli ilaçlama ve bakimlarin yapilarak hasat döneminde verimin degerlendirecegini söyledi.

Kaynak: İHA