Bayburt'taki Antikacidaki 2 Asri Askin Tarihi Saatlere, Esyalara Yogun Ilgi

Bayburt’un antika ihtiyaci 2 kardesin açtigi antika dükkaninda gideriliyor. Dükkanda bulunan tarihi esyalar farkli illerden vatandaslarin da ilgi odagi oluyor.

Bayburt'taki Antikacidaki 2 Asri Askin Tarihi Saatlere, Esyalara Yogun Ilgi
Tarihi saatler basta olmak üzere antikacida bulunan eski gazeteler, mobilyalar, Osmanli döneminde kullanilmis mühürler, pikaplar, plak çalarlar gibi müzik aletleri antika severlerin ilgi odagi oluyor. Köstekli cep saatlerine, el yazimi eserlere ve belgelere vatandaslarin daha çok yogun ilgi gösterdiklerini dile getiren dükkan sahibi Hafizettin Çelik, antika dükkaninda tarihi 150-200 yila dayanan köstekli saatlerin bulundugunu, sikça bakimlari yapilan saatlerin hepsinin sorunsuz bir sekilde çalisir halde oldugunu ifade etti.

Osmanli Istanbul’unda Rum tüccarin Osmanli pazarina yaptirdigi cep saatinden söz eden Çelik, "Elimde gördügünüz saati, Osmanli döneminde yasayan Rum tüccar, Osmanli pazarinda yaptirmis. Saatin iç kisminda Johann Paluka Stambul-Pera yazmakta. Tüccar Johann Paluka’ya ait demek, Stambul Pera ise simdiki Istanbul, Beyoglu. Yani faaliyet gösterdigi, konumunun oldugu bölgenin ismini saatin kadranina yazdirmis. Saat tek kurmada 8 gün çalisiyor, hebdomas olarak adlandiriyoruz bu tür saatleri. Kadrani damla minelidir, porselen üzerine damla mine isçiligi kullanilmis, altin ve gümüs islemeli Osmanli Antikasi bir cep saatidir. Takriben 1890-1910’lu yillar arasinda yapilmis bir saat diyebiliriz. Çalisir durumda, bakimlari yapilmis bir Osmanli antikasidir" dedi.

Antika dükkaninda Osmanli döneminde kullanilan, dönemin Bayburt muhtarlarinin ve sözü geçen Bayburtlu kadinlarin kullandigi gümüs mühürlerin de bulundugunu dile getiren Çelik, Osmanli ve Cumhuriyet dönemine ait gazete ve belgelerin de yer aldigini ifade etti.

Antika esyalara ulasmanin kolay olmadigini belirten Çelik, antika esyalari antika severlerle bulusturmanin gayreti içerisinde olduklarini ifade ederek, "Aileden gelen bir antika merakimiz, bizde bu meraki abimle birlikte ileriye tasiyabilmek için antika dükkani açtik. Dükkanimizda takriben 150 ile 200 arasinda tarihlendirdigimiz cep saatleri, gümüs esyalar, objeler mevcut. Haricinde mobilyalar, müzik aletleri, mecmualar, gazeteler, el yazimi eserler, kitaplar olmak üzere çesitli ürün ve objeyi bulunduruyoruz. Sunu belirtmek isterim, bu tarz antika esyalara ulasmak kolay olmuyor. Temiz, düzgün, çalisir vaziyetteki ürünleri bir araya getirmek hiç kolay degil, amacimiz bu ürünleri ve objeleri temin ederek antika severlerle bulusturmak" seklinde konustu.

Kaynak: İHA