Turizm Elçisi Gül Korzay, Mardin'den Dünyaya Yayilan Süryani Pizzasini Tanitti

Turizm elçisi olarak adlandirilan ve dünyanin birçok yerine gerçeklestirdigi gezilerde yasadiklarini sosyal medyadan duyurup, tanitim yaparak gittigi bölgelere katki sunan Gül Korzay, Mardin’den dünyaya yayilan Süryani pizzasini tanitti.

Turizm Elçisi Gül Korzay, Mardin'den Dünyaya Yayilan Süryani Pizzasini Tanitti
Mardin’i kadim Mezopotamya ovasinin büyülü bir kenti olarak degerlendiren Gül Korzay, Midyat ilçesinde pizza köyü olarak da adandirilan Elbegendi köyünde Süryaniler tarafindan yapilan ve tadi dünyaya yayilan pizzayi sosyal medya hesaplarindan tanitti. Gül Korzay, gittigi köyde karsilastigi hikayeden çok etkilendigini belirterek, “Günlerden Cuma, haritada yerini dahi bulamayacagim varligindan bugüne kadar haberdar olmadim Kafro köyü yeni adiyla Elbegendi’deyim. Kafro köyü sakinlerinin hikayesi biraz hüzünlü. Yillarca dogduklari topraklara özlem duyanlarin yillar sonra Mardin’e dönüp dünyaya nam salan pizzayi misafirleri ile paylasmak için bir dönüs hikayesi. Kafro köyü sakinleri tamami Süryani. 1970 ve 80’li yillarda bölgedeki terör baskisi nedeniyle tamami Avrupa’nin çesitli yerlerine göç etmis. Memleket özlemi ile hasret çeken Kafrolular köylerine geri dönüp eski yikilmis evlerinin yerine muhtesem güzel villalar yapmislar. Avrupa’da edindikleri ticari tecrübe ve yetenekler üzerine bir de birlik beraberlik ekleyince bu kus uçmaz, kervan geçmez köyde muhtesem bir is basarmislar. Cumartesi ve pazar günleri yogunluga ragmen isletmelerini kapali tutmayi tercih ediyorlar. Burada en çok etkilendigim bu oldu amaçlari para kazanmanin disinda dini vecibelerini yerine getirmek adina hafta sonu kendilerine ayiriyorlar. Bu köyde ikinci bir dükkan yok. Kadim Mardin’de görülmesi gereken yerler rotasi üzerinde mutlaka gitmeniz gereken bir yer kültürüne ve lezzetlerine hayran kaldim. Mardin’den Nusaybin - Midyat yolu üzerinde Beyaz Su mevkinde Kafro köyü. Burasi yaklasik 10 tas villadan olusan, 30-40 kisinin yasadigi bir Süryani köyü. Güneydogu Anadolu’da yenecek onlarca yerel lezzet dururken neden bu köye gelip Italya’nin Pizza’sini yemek için kuyruga girer insanlar. Evet yanlis okumadiniz burada kuyruk oluyor hem de 2 saat süren kuyruk ve hiç kimse pes etmiyor bu lezzetleri tatmak için sabirla bekliyor. Hem de o kadar yol geldik ücret ne olursa öderiz kanaatinde olan insanlar hesabi görünce sasiriyor. Dünyanin en lezzetli pizzasini sadece 70 TL’ye tadabiliyorsunuz, hem de yaninda üç farkli el yapimi reyhanli, sarimsakli soslar ile gülümseyen yüzlerle edilen servisin tadi baska hiçbir yerde yok” dedi.

Süryaniler tarafindan yapilan ve tadi ile nam yapan bu pizzayi duyan yerli ve yabanci turistler Mardin’e giderek pizza köyü olarak da adlandirilan Kafro köyüne ugramadan dönmüyor.
Kaynak: İHA