Yillara Meydan Okuyan Degirmenin Çarklari Hala Dönüyor

Yozgat’in Çekerek ilçesine bagli Karahacili köyünde bulunan ve zamana meydan okuyan 150 yillik su degirmende ögütülen un ile tandirda mese odunuyla pisirilen katkisiz ekmek ve çörekler, seker hastalari basta olmak üzere kolesterol ve tansiyon hastalari tarafindan tercih ediliyor.

Yillara Meydan Okuyan Degirmenin Çarklari Hala Dönüyor
Yozgat’in Çekerek ilçesi Karahacili köyünde dere kenarinda bulunan su degirmeninde un üretilmeye devam ediliyor. Karahacili köyünde yasayan 73 yasindaki Abdullah Uzun’a ait olan yaklasik 150 yildir faaliyet gösteren ve zamana direnen su degirmeni, yöre halki basta olmak üzere çevre illerden de ilgi görüyor. Vatandaslar bugdaylarini ögütmek için su degirmenin yolunu tutuyor. Su degirmeninde bugdaylarini ögüten vatandaslar, elde ettikleri un ile yöreye özgü katkisiz çörek ve ekmek yaptirmayi da ihmal etmiyor. Mese kömürü külünde pisirilen ekmek ve çörekleri, seker hastalari basta olmak üzere kolesterol ve tansiyon hastalari tercih ediyor.

Köyünde dededen kalma degirmende un ögüten 73 yasindaki Abdullah Uzun, degirmenin dedesinden babasina babasindan da kendisine kaldigini söyledi.

Çocukluktan beri su degirmeninin tasini döndürmeye devam ettigini belirten 8 çocuk babasi Uzun, “ Dedem 1966 yilinda öldü, degirmen bize kaldi. O zamandan beri degirmeni babamla biz döndürüyorduk. Ben babama sevdalik oldugum için, babamin yadigari diye bu degirmeni döndürüyorum. Degirmeni kazanç için döndürmüyorum, pek geliri yok zaten. Yilda 20-30 torba un satiyorum. Bu unu seker hastasi, kolesterol ve tansiyonu olanlar aliyor. Organik, dogal un. Türkiye’nin her yerinden gelen oluyor unu almak için. Istanbul, Izmir, Bursa ve Ankara’dan gelenler oluyor. Hiçbir katki maddesi yok bu unda, tamamen dogal ve organik un” dedi.

Çekerek ilçesi Beyyurdu köyünden degirmende ögütülen undan almak için gelen Nadir Kaygusuz, “Her sene degirmene geliyorum buradan organik unumu aliyorum. Çöregimi, simidimi bu unla yaptirip alip afiyetle yiyorum” seklinde konustu.

Eskiye duydugu özlemi gidermek için Sefaatli’den degirmene geldigini söyleyen Abdullah Efe de, “Bu degirmenin adini duymustum, eskiye özlem oldugu için aradim buldum. Unumu alacagim, gelirken de misir getirdim un yaptirdim. Eskiye özlem hasretimi gidermis olacagim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA