Japonya Rusya Ve Belarus'a Yönelik Yaptirimlarinin Kapsamini Genisletiyor

Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Ukrayna’ya yönelik isgal baslatmasi nedeniyle Rusya ve Belarus’a yönelik ek yaptirimlar uygulanacagini açikladi.

Japonya Rusya Ve Belarus'a Yönelik Yaptirimlarinin Kapsamini Genisletiyor
Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesinin ardindan bati dünyasina katilarak Moskova’ya bir dizi yaptirim uygulama karari alan Japonya’dan, yeni ek yaptirim karari geldi. Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno yaptigi açiklamada, Belarus ve Rusya’ya karsi daha fazla yaptirim uygulayacagini duyurdu. Hükümet yetkilileri ve ilgili kuruluslarin varliklarinin dondurulacagini belirten Matsuno, Japonya’nin Rusya’ya petrol aritma ekipmani ihracatini, Belarus’a ise hem sivil hem de askeri kullanim amaci olan ürünler olarak bilinen çift kullanimli mallarin satisini yasaklayacagini ifade etti.

Yaptirimlar agirlasiyor

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik baslattigi isgalin ardindan G7 ülkeleri ve Avrupa Birligi (AB) ile birlikte hareket edecegini açiklayan Japonya hükümeti, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yani sira Rusya ve isgalde katkisi bulunan Belarus’a bir dizi yaptirim uygulama karari almisti. Rus devlet tahvillerinin ticaretinin yasaklanacagini duyuran Japonya hükümeti, ayrica daha sonra açiklanan ek yaptirimlarin yari iletkenler ve diger ürünler üzerindeki ihracat kisitlamalarini, Rus finans kurumlarinin varliklarinin dondurulmasini ve belirli kisi ve kuruluslar için vize ambargosunu içerdigini duyurmustu. Japonya Basbakani Fumio Kishida geçtigimiz hafta yaptigi açiklamada, "Belarus’un, Rusya’nin Ukrayna isgaline katilimi göz önüne alindiginda, Belarus Devlet Baskani Alexander Lukasenko da dahil olmak üzere kisilere ve kurumlara yaptirim uygulamaya ve ihracat kontrol önlemlerini hayata geçirmeye karar verdik" ifadelerini kullanarak, yaptirimlarin genisleyeceginin sinyalini vermisti.
Kaynak: İHA