Sifa Merkezinin Tarihine Isik Tutuyor

Geç Antik Çag eseri Bas Melek Mikail Kabartma Heykeli, Roma, Bizans, Osman ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinin sifa merkezi olan Yalova Termal Kaplicalarindaki tarihe yaklasik 1600 yildir isik tutuyor.

Sifa Merkezinin Tarihine Isik Tutuyor
Yalova’nin Termal ilçesinde bulunan kaplicalar yüzyillardir insanlara sifa dagitmaya devam ediyor. Birçok medeniyetin kullandigi kaplicalarda bulunan tarihi eserler bölgenin önemini bir kez daha ortaya çikariyor. Termal Otel lobisinde koruma altinda tutulan Bas Melek Mikail kabartmasi da bunlardan biri. Kabartma, tarihi kaplicalardaki en degerli eserlerden biri olma özelligi ile ön plana çikiyor. Milattan sonra 4. yüzyilda yapildigi tahmin edilen kabartma yine bölgede bulunan Bas Melek Mikail Kilisesi’ne ait oldugu tahmin ediliyor. Buluntu yeri bilinmeyen tarihi eserin ilk tespit edildigi yer ise 7 Merdivenler Havuzu olarak biliniyor.

Tarihi eser 1600 yil sonra Termal’den ayrilacak

Imparatorlar, krallar, sultanlar tarafindan da yüzyillar boyunca sifa merkezi olarak kullanilan kaplicalardaki tarihe taniklik eden kabartma, Yalova Müzesi’ne devredilecegi ögrenildi. Bunla ilgili çalismalarin sürdürüldügü bildirildi.

O zamana kadar tarihi eser Termal Otel lobisinde sergileniyor.

Kabartmada kaplicanin efsanesi anlatiliyor

Saglik Bakanligi Yalova Termal Kaplicalari Isletme Müdürü Ümit Gürbüzoglu, Bas Melek Mikail heykelinin milattan sonra 4-5’inci yüzyillara ait oldugunu kaydetti.

O dönemlerde Bas Melek Mikail’e büyük bir inanç olduguna vurgu yapan Gürbüzoglu, “Onun sifa kaynagi oldugu, sifalari dagittigina dair bir inanç var. O yüzdende bu heykelin burada oldugunu düsünüyoruz. Zaten figürlerine baktigimizda bas melegin elinde kiliciyla bir ejderhanin üzerine çiktigini görüyoruz. Buradaki tasvirde yeralti kaynagi sularini Bas Melek Mikail’in ejderhayi öldürerek insanlarin sifa kaynagi olarak açtigi yönünde” diye konustu.

Özellikle tarihi esere Rus turistlerin ilgi gösterdigini dile getiren Gürbüzoglu, söyle konustu:

“Misafirlerimizin çok ilgisini çekiyor. Özellikle yabanci uyruklu Rusya’dan gelen bunun daha anlamli olduklarini bildikleri için daha da özellikle bakiyorlar. Daha da ilgileniyorlar. Bu heykeli görünce sasiriyorlar. Biz sonra sunu anlatiyoruz burasi 4 döneme Roma, Bizans, Osmanli ve cumhuriyet dönemlerine ait olan bir tesis. Biz bunlarin hepsini bütünlesik olarak halkimizin, insanlarimizin görseline sunuyoruz. Onu gördükleri zaman onun degerini daha iyi anliyorlar”.
Kaynak: İHA