Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa'da Görkemli Açilis

2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’da, görkemli törenle resmi açilis yapildi.

Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa'da Görkemli Açilis
Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilmesiyle yil boyunca düzenlenecek etkinliklerin resmi açilis töreni Tofas Spor Salonu’ndaki gerçeklestirildi.

Türk dünyasinin renklerini, folklorunu, giyim kusamini ve müzik kültürünü yasatan ülkeler, salonu dolduranlara unutulmaz anlar yasatti. Atlarin üzerinde salona girenler ayakta alkislanirken, dans gösterileri hayranlikla takip edildi. 20’ye yakin ülkeden 700 sanatçi büyük begeni kazandi. Mehter Takimi’nin söyledigi marslara salondaki bir çok vatandas da eslik etti.

Salonu dolduran kalabaliga seslenen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Bizim yüregimiz, kaderimiz gönlümüz soyumuz bir. Gelecekte birlikte olmak düsüncesi ile TÜRKSOY’a tesekkür ediyorum. Bursa Türk tarihinde çok önemli bir sehirdir. Atalarimiz Osmanliya baskentlik yapmis Türk tarihinde soylu direnisiniz yaptiklari ticaret, sanayi, turizm ve kültürle güzel bir sehirdir. Türksoy aldigi kaldigi kararla baskent olmasi çok yerinde oldu. Bu karar ile birlikte insallah Bursa’da çok güzel etkinlikler yapilacaktir. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ukrayna ve Rusya arasindaki meselede önemli adimlar atmistir. Büyük bir liderlik göstermistir. Baris getirilmesi için önemli gelismelerin olacagi umut ediyorum. Kibris’ta yillarca, cefalar çektik. Saldirilara ugradik, haksiz ugursuzluk insan haklari ihlalleri yasadik. Mücadele verdik. Türkiye destegi ile orada bir devlet kurduk ve bunun adi KKTC oldu. Bu devleti güçlendirmek ve cografyadaki Türk varliginin güçlendirilmesi için Dogu Akdeniz’deki, hakkimizin hukukumuzun saglanmasi, Mavi Vatan’daki jeopolitik, jeostratejik bir takim önemli ulusal çikarlarimizin korunmasinda güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti isbirligi çok önemlidir. Yakinda bizler de insallah, TÜRKSOY’da bizlerde yerimizi almakla birlikte, bizlerde büyük Türk dünyasinin parçasi ve Dogu Akdeniz’de o dünyanin, Türklügün ilk temsilcisi olmanin bahtiyarligini, huzurunu ve mutlulugunu hep birlikte yasayacagiz” dedi.



"Kardesligimizi gözümüzün için gibi koruyacagiz"

Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Konseyi Türkiye Temsilcisi Binali Yildirim, "Türk dünyasi büyüyerek devam ediyor. Bir olacagiz, diri olacagiz. Güçlü olacagiz. Birlikte Türk dünyasi olacagiz. Bugünlerde bölgemizde can sikici olaylar yasaniyor. Bu da bize daha güçlü olmamiz gerektigini gösteriyor. Birbirimize kenetlenecegiz. Kardesligimizi gözümüzün için gibi koruyacagiz. Yakinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetini de Türk devletleri arasinda görecegimize inaniyorum" seklinde konustu.

Kültür ve Turizm Bakani Nuri Ersoy ise, "Ortak degerlerimize sahip çikmanin önemli olduguna inaniyorum. Bursa, kültürel mirasin zenginlikleriyle ayricalikli konumdadir. Paha biçilemez unsurlara ev sahipligi yapmaktadir. Bizlerde Bursa’ya destek olmaya devam edecegiz. Bu geceki muhtesem gösteriyi bize sunan bütün sanatçilara, tesekkür ediyorum. Bugün dünya, zor bir dönemden geçmektedir. Bu süreçte bizlerin ortak yaptigi çalismalarin daha anlamli oldugunu düsünüyorum" dedi.

Bu etkinliklerle büyük bir kazanim sagladiklarini belirten Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, "Kültür en önemli alanlarimizdan biridir. Ilk olarak kültür temelinde bir araya gelmisizdir. Kültür bizim ortak kimligimizdir" ifade etti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, "Bursa’nin Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçildigi andan itibaren dünyanin Bursa’ya bu güzellikleri görmek için gayret gösterecektir. Usta sanatçilarimizi Bursa’da bir araya getirdik. Bu geçenin mimarlarina tesekkür ediyorum. Bizler bir ve beraber olmaliyiz. Kalbimizden sevgi, yuvamizdan mutluluk eksik olmasin. Dünya’ya baris, yurtlarimiza huzur diliyorum. Türk dünyasi ebedi olsun" dedi.



"Bursa’yi anlatmaya kelimeler yetmez, bu sehri yasayanlar bilir"

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, "Bugün köklü tarihi, zengin kültürü, somut ve somut olmayan kültürel mirasi ve tarihi zenginlikleri ile Bursa için anlamli, özel ve çok önemli bir gündür. Hepinizin malumu oldugu üzere, Bursa, Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatini, gelenek ve göreneklerini gelecek kusaklara aktarmak hedefiyle faaliyetlerini sürdüren uluslararasi Türk Kültürü Teskilati’nin (TÜRKSOY) Kültür Bakanlari Daimi Konseyi 38. Dönem Toplantisi’nda 2022 yilinda Türk Dünyasi Kültür Baskenti unvanina layik görüldü.

Osmanli’nin ilk baskenti Bursa’mizi bu unvana layik gören, herkese tesekkür ediyorum. Bursa’yi anlatmaya kelimeler yetmez, bu sehri yasayanlar bilir. Bursa, bu cografyanin gördügü en büyük medeniyetin temellerinin atildigi, ruhunun sekillendirildigi, rabbimin bolca nimetlendirdigi kadim bir sehirdir. Bu topraklar bir cihan devletinin dogdugu topraklardir. Asya’dan, Ortadogu’dan baslayip, Avrupa’nin derinliklerine kadar uzanan o muhtesem rüyanin gerçege dönüstügü, kilidinin açildigi yer Bursa’dir. Böyle bir sehre hizmet etme serefine nail oldugum için rabbime hamd olsun. ‘2022 yili Bursa’nin yili olacak’ anlayisiyla çiktigimiz bu yolda resmi açilisimiz öncesi kentimizin kültür sanat hayatina deger katan birçok program ve etkinlik gerçeklestirdik” seklinde konustu.



"Bursa medeniyetimizin gözbebegidir"

Yil boyunca gerçeklesecek, kongre ve seminerden, konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söylesiye dek genis bir yelpaze de çok sayida ulusal ve uluslararasi etkinliklerle Bursa’ya marka degerini artirmanin gayreti içinde olacaklarini belirten Aktas, "8 tarihi baharat yolu ve ipek yolunun kesistigi, 8500 yillik tarihi ile farkli medeniyetlerin izlerini tasiyan ve zengin bir kültüre ev sahipligi yapan Bursa, ekonomik ve sosyal dokusunun yani sira dogal güzellikleri, sifali sulari yaz ve kis turizmi imkânlari gibi zenginliklerle harmanlanmis olan bir sehirdir. Bursa medeniyetimizin gözbebegidir. Burasi sadece Osmanli hakanlarinin degil, ayni zamanda gönül sultanlarinin da sehridir. Kalpleri, yürekleri bir olanlar için mesafelerin hiçbir anlami yoktur. Bizim inancimizda, bizim gelenegimizde kardeslik en kiymetli hazinedir. Insallah önümüzdeki dönem bizden sonraki nesillere birakacagimiz iftihar verici eserimiz dilde, fikirde, eylemde birlik olacaktir. Ne köklerimizden kopacagiz, ne de gözlerimizi bir an olsun ufuktan ayiracagiz. Vakit birlik vakti, vakit dirlik vakti, vakit bursa vaktidir" diye konustu.

Kaynak: İHA